Ο σπειροειδής γαλαξίας NGC 4622, προκαλεί αμηχανία στους αστρονόμους

Από σελίδα του BBC, 11 Φεβρουαρίου 2002

Galaxy NGC 4622 Αριστερά: Οι σπείρες του γαλαξία, θα μπορούσαν να οφείλονται σε μια γαλαξιακή σύγκρουση.

Ο όμορφος αλλά παράξενος γαλαξίας NGC 4622 συγχέει τους αστρονόμους, καθώς εμφανίζεται να παραβαίνει όλους τους κανόνες για το πώς πρέπει να περιστρέφονται οι γαλαξίες.

Όλοι οι σπειροειδείς γαλαξίες που γνωρίζουμε, φαίνονται να περιστρέφονται κατά τέτοιο τρόπο που οι βραχίονες τους να γυρίζουν κατά αριστερόστροφο τρόπο, αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού, ακόμα κι αν οι σπείρες τους δεν συσσωρεύονται μαζί επειδή τα αστέρια κινούνται μέσα και έξω από αυτούς.

Αυτή είναι η θεωρία κυμάτων πυκνότητας που εξηγεί γιατί οι συχνά όμορφοι αστρικοί βραχίονες ενός σπειροειδούς γαλαξία,  είναι μακρόβια χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτών και δεν γίνεται να ανακατευτούν μεταξύ τους.

Αλλά ο γαλαξίας, που αποκαλείται NGC 4622, εμφανίζεται να περιστρέφεται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που αναμενόταν, ρίχνοντας τους αστρονόμους σε σύγχυση.

Δεξιόστροφος γαλαξίας

Ο NGC 4622 βρίσκεται 111 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας, στον αστερισμό του Κενταύρου.

Οι νέες εικόνες που λήφθηκαν τον Μάιο του 2001 με την Wide Field Planetary Camera 2 του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

Ο NGC 4622 μπερδεύει τους αστρονόμους επειδή το εσωτερικό μέρος του γαλαξία υποδεικνύει μια δεξιόστροφη περιστροφή. Αλλά σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του εξωτερικού σπειροειδούς βραχίονα του γαλαξία, η περιστροφή πρέπει να είναι αντίθετη προς την φορά των δεικτών του ρολογιού.

Μια πρόσφατη ανάλυση του γαλαξία, που παρουσιάστηκε σε μια αστρονομική διάσκεψη τον περασμένο μήνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: "Αυτό το απροσδόκητο αποτέλεσμα απαιτεί μια απολύτως νέα θεωρητική εξήγηση."

Συγχώνευση των γαλαξιών

Οι αστρονόμοι ελπίζουν ότι μπορούν να εξηγήσουν τους σπειροειδείς βραχίονες του παράξενου γαλαξία ως το αποτέλεσμα μιας γαλαξιακής σύγκρουσης.

Υποψιάζονται ότι στο παρελθόν ο  NGC 4622 έχει αλληλεπιδράσει με έναν άλλο γαλαξία - οι δύο ασύμμετροι εξωτερικοί βραχίονες του, υποδεικνύουν ότι κάτι το ενόχλησε.

Η εικόνα του Hubble επίσης προτείνει ότι ο NGC 4622 κατανάλωσε έναν μικρό γαλαξιακό σύντροφό του.

Οι παρατηρήσεις δε του πυρήνα του γαλαξία, παρέχουν κάποια ένδειξη ότι πραγματοποιήθηκε μια συγχώνευση .

Οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτές οι παρατηρήσεις χρειάζονται έλεγχο και ότι εάν η γαλαξιακή υπόθεση συγχώνευσης δεν στέκει, τότε πρέπει να ξανασκεφθούμε την θεωρία των γαλαξιών.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Γαλαξιακός κανιβαλισμός σε δράση
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Hubble Space Telescope
Nasa/Ipac Extragalactic Database
Home