Ο κόσμος είναι τυρκουάζ, λένε οι αστρονόμοι

Από σελίδα του New Scientist 10 Ιανουαρίου 2002

Οι αστρονόμοι έχουν αποκαλύψει το αληθινό χρώμα του σύμπαντος - είναι κάπου μεταξύ του "απαλού τυρκουάζ και του ενδιάμεσου ακουαμαρίν". Η ανακάλυψη μπορεί να εμφανίζεται ότι είναι άχρηστη, αλλά το χρώμα βοηθά τους αστρονόμους να επισημάνουν την ιστορία του σχηματισμού των αστεριών.

Το χρώμα του σύμπαντος:τυρκουάζΔεξιά: Το χρώμα του σύμπαντος

Οι Ivan Baldry και Karl Glazebrook στο Πανεπιστήμιο John Hopkins στη Βαλτιμόρη, του Μέρυλαντ, βρήκαν το χρώμα του σύμπαντος, με το συνδυασμό του φωτός πάνω από 200.000 γαλαξιών, μέσα σε αποστάσεις δύο δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Αυτοί επεξεργάστηκαν τα στοιχεία που έλαβαν, από το Αυστραλιανό project 2df για την ερυθρή μετατόπιση των γαλαξιών, στο Αγγλο-αυστραλιανό Παρατηρητήριο στη Νότια Νέα Ουαλία της Αυστραλίας.

Ο συνδυασμός του φωτός από τους γαλαξίες, έδωσε ένα φάσμα με μια κορυφή (αιχμή) στο μπλε μέρος του οπτικού φάσματος - που οφείλεται στο μεγάλο αριθμό των νέων αστεριών που καίνε υδρογόνο - και μία άλλη στο κόκκινο μέρος του φάσματος - που οφείλεται στην πυράκτωση των παλαιότερων ερυθρών γιγάντων που καίνε τα βαρύτερα στοιχεία από υδρογόνο και ήλιο.

Οι ερευνητές μπορούν να αναλύσουν τέτοια φάσματα όπως τα απολιθώματα, για να αποκαλύψουν την ιστορία του σχηματισμού των αστεριών σε έναν δεδομένο γαλαξία. Αλλά αυτό που έγινε, είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει υπολογίσει ένα φάσμα για αρκετούς γαλαξίες ώστε να είναι αντιπροσωπευτικό ολόκληρου του σύμπαντος.

"Δεν είναι το αγαπημένο χρώμα μου"

Όταν οι Baldry και Glazebrook επέλυσαν τα δεδομένα τους, βρήκαν πώς θα εμφανιζόταν στο ανθρώπινο μάτι το φάσμα τους, το οποίο δεν είναι εξίσου ευαίσθητο σε όλα τα μήκη κύματος του φωτός, δηλαδή ένα απαλό πράσινο.

"Δεν είναι το αγαπημένο χρώμα μου," λέει ο Glazebrook. "Είναι στην πρασινωπή πλευρά του λευκού, ένα λεπτό χρώμα". Για οποιονδήποτε που θέλει να βάλει στο desktop του  υπολογιστή του   αυτό το χρώμα, οι τιμές του κόκκινου-πράσινου-μπλε που θα χρειαστεί είναι 0.269, 0.388 και 0.342 αντίστοιχα

Εξασθεν1sστε στο μπλε: Το κοσμικό χρώμα έχει αλλάξει μέσω του χρόνου (φωτογραφ1sα: Baldry/$l*Glazebrook) Οι Glazebrook και Baldry έχουν χρησιμοποιήσει ήδη το αποτέλεσμά τους για να δουν πως δουλεύουν μερικά μοντέλα του σχηματισμού αστέρων. Το 1994, αστρονόμοι που εργάζονταν με τις εικόνες του νεαρού, αρχικού, σύμπαντος που πήραν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, θεώρησαν ότι ο σχηματισμός των αστέρων στο σύμπαν άργισε να αρχίσει και αφού κορυφώθηκε γύρω στα έξι δισεκατομμύρια έτη πριν, μειώνεται σταδιακά όσο προχωράμε προς το σήμερα.

Αλλά ο Glazebrook λέει ότι ένα τέτοιο σενάριο θα παρήγαγε ένα πιό κόκκινο χρώμα από ό,τι φαίνεται, επειδή τα περισσότερα παλαιά ερυθρά αστέρια από το αρχικό σύμπαν θα είναι ακόμα γύρω μας. "Λαμβάνουμε υπόψη μας και το θάνατο των αστεριών στο μοντέλο μας, επίσης".

Αντ' αυτού ο Glazebrook θεωρεί ότι ο σχηματισμός των αστεριών κορυφώθηκε ένα έως δύο εκατομμύριο έτη μετά από τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Nang). Αυτό είναι συνεπές προς τα αποτελέσματα που αναγγέληκαν από τη NASA την Τρίτη (8 Ιανουαρίου 2002).

Σε εκείνο τον χρόνο, το Σύμπαν ήταν κυρίως μπλε, που οφείλεται στο μεγάλο αριθμό τβμ νέων αστεριών, αλλά τώρα πρασινίζει και θα γίνει κόκκινο, καθώς τα αστέρια γερνούν κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε δισεκατομμυρίων ετών.

Η νέα έρευνα παρουσιάστηκε στην συνεδρίαση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στην πολιτεία της Ουάσιγκτον DC.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Νέα θεωρία προτείνει πρόωρη έναρξη της γέννησης των άστρων
Η ανάπτυξη των άστρων γίνεται πιο αργά από όσο προηγουμένως θεωρούσαμε
Δημιουργία νέων άστρων από σύγκρουση γαλαξιών
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
American Astronomical Society meeting
The Cosmic Spectrum, Glazebrook and Baldry
2dF Galaxy Redshift Survey
Hubble Space Telescope
Home