Τ' αόρατα μικροσκοπικά κυκλώματα, κορυφαία επιστημονική είδηση του 2001, σύμφωνα με το περιοδικό Science

Από το BBC, 20 Δεκεμβρίου 2001

Άνθρακας nanotube Τα μικροσκοπικά μόρια αποτελούν τη βάση των μικροσκοπικών κυκλωμάτων.

Η κορυφαία επιστημονική σημαντική ανακάλυψη του 2001,  είναι τα μικροσκοπικά ηλεκτρονικά στοιχεία που δημιουργούνται από μεμονωμένα άτομα και μόρια από τους ερευνητές της νανοτεχνολογίας.

Εξώφυλλο του περιοδικού Science
Η κορυφαία σημαντική ανακάλυψη 2001, σύμφωνα με το Science

Αυτό λένε οι συντάκτες του κορυφαίου επιστημονικού περιοδικού στον κόσμο, Science, οι οποίοι δημοσιεύουν πάντα έναν κατάλογο των 10 σημαντικών επιτευγμάτων, στο τέλος κάθε έτους.

"Οι δυνατότητες που έχουν τα νανοκυκλώματα είναι αξιοπρόσεκτες, επειδή αυτή η νέα κλίμακα είναι χιλιάδες φορές μικρότερη από αυτή που ενσωματώνεται σήμερα στα σύγχρονα chips των υπολογιστών", λένε οι συντάκτες του περιοδικού.

Τα νανοκυκλώματα, έχουν αποδειχθεί ικανά να κάνουν τις απλές στοιχειώδεις εργασίες των υπολογισμών, βοηθώντας έτσι την ανάπτυξη τέτοιων μικροσκοπικών υπολογιστών,  που θα μπορούσαν να επιπλεύσουν στον αέρα ή να κολυμπήσουν μέσα στο αίμα.

Σε μια εποχή που οι δυνατότητες των σημερινών υπολογιστών, φτάνουν στο τέλος τους, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να παράσχει μια νέα δύναμη που χρειάζονται πολλά επιστημονικά πεδία.

Γενετική πρόοδος

Στην δεύτερη θέση, στον κατάλογο του περιοδικού Science, για τις σημαντικές ανακαλύψεις, είναι η εργασία που έγινε το 2001 στο RNA, το αδελφό μόριο του DNA. Μέχρι τώρα πίστευαν, οι επιστήμονες, πως παίζει το ρόλο  μόνο του διαμεσολαβητή για τη μετατροπή της γενετικής πληροφορίας που υπάρχει στο DNA σε πρωτεϊνες.

Οι μελέτες έχουν βρεί το RNA  να είναι πιό ευπροσάρμοστο από ό,τι προηγουμένως πιστεύαμε και έχουν αποκαλύψει έναν τρόπο να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν τη λειτουργία των μεμονωμένων γονιδίων σε ένα κύτταρο. Ακόμη έγινε γνωστή η ύπαρξη της ενζυμικής ενεργότητας ορισμένων τύπων του.

Τα γονίδια ως γνωστόν, είναι οι κώδικες που ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο όλα τα έμβια όντα αυξάνονται και ζουν.

Η δυνατότητα για την επιστήμη, και την ιατρική ειδικότερα, της γνώσης πώς να τα ελέγξεις αυτά ατομικά, είναι τεράστια. Η εργασία αυτή δε, θα μπορούσε να βοηθήσει να ανακαλυφθούν τι ακριβώς κάνουν όλα εκείνα τα γονίδια που βρέθηκαν από το Ανθρώπινο Πρόγραμμα Γονιδιώματος.

Οι υπόλοιπες οκτώ σημαντικές ανακαλύψεις μοιράζονται εξίσου τις υπόλοιπες θέσεις από το περιοδικοό Science:

  • Καναδοί έχουν λύσει το μυστήριο των ηλιακών νετρίνων που λείπουν. Για χρόνια, εδώ και 30 χρόνια, ο αριθμός αυτών των μικροσκοπικών σωματιδίων που φεύγουν μακρυά από τον ήλιο, είχε μετρηθεί ότι είναι πολύ μικρός. Τώρα, φαίνεται ότι όχι απλά  εξαφανίζονται, αλλά μετασχηματίζονται σε άλλες μορφές..
  • Αυτούς που κέρδισαν την πρώτη θέση το 2000, αυτούς που έσπασαν το μυστήριο της ακολουθίας του ανθρώπινου γονιδιώματος --του ανθρώπινου κώδικα-- ακολούθησαν το 2001 ερευνητές, που συνολικά αποκωδικοποίησαν την πλήρη αλληλουχία πάνω από 60 γονιδιωμάτων. Στις ανακαλύψεις του έτους έχουν περιληφθεί διάφορες δυσάρεστες ασθένειες --που προκαλούνται από διάφορα προγραμματιστικά λάθη.
  • Δύο νέοι υπεραγωγοί βρέθηκαν, που και οι δύο λειτουργούν αρκετά πιό πάνω από τις απόλυτες μηδενικές θερμοκρασίες.
  • Ερευνητές ερευνώντας νευρώνες, πήγαν ένα βήμα πιό κοντά προς την κατανόηση πώς τα κύτταρα των νεύρων συνδέονται. Συγκεκριμμένα, βρήκαν με ποιό τρόπο οι άξονες των μευρικών κυττάρων βρίσκουν τον δρόμο τους προκειμένου να συνδεθούν μεταξύ τους, κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Διευκρινίστηκαν δε οι μοριακές λεπτομέρειες του φαινομένου αυτού που εξασφαλίζει έναν λειτουργικό εγκέφαλο., Η γνώση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, των κατεστραμμένων νεύρων στους ανθρώπους.
  • Οι αμερικανικές αρχές ενέκριναν ένα νέο αντικαρκινικό φάρμακο, το πρώτο μιας νέας γενιάς έξυπνων φαρμάκων του καρκίνου, που στοχεύουν προσεκτικά στις διαδικασίες των μεμονωμένων καρκίνων. Περισσότερα φάρμακα υποβάλλονται τώρα σε κλινικές δοκιμές.
  • Το βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική πήγε στους δημιουργούς των πρώτων συμπυκνωμάτων Βose-Einstein. Δύο ομάδες στη Γαλλία κατόρθωσαν να δημιουργήσουν αυτήν την νέα κατάσταση χρησιμοποιώντας το ήλιο για πρώτη φορά.
  • Οι κλιματολόγοι ζύγισαν τα υπάρχοντα στοιχεία και έκλιναν ακόμα περαιτέρω προς το συμπέρασμα ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αρμόδια για την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η διαπίστωση αυτή έγινε με τη βοήθεια κλιματολογικών μοντέλων που έτρεξαν σε μεγάλους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
  • Οι πολέμιοι ερευνητές του κλίματος στις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν πως όσα αέρια του θερμοκηπίου εκπέμπονται, τόσα απορροφούνται εκ νέου με φυσικό τρόπο (στους φυσικούς απορροφητήρες), σταμάτησαν αυτές τις ιδέες και αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους κλείνοντας το θέμα με έναν συμβιβασμό.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) κάνει μια εμφάνιση, όχι όμως στον κατάλογο των πιο σημαντικών ανακαλύψεων, αλλά με το βραβείο της αποτυχίας. Τα οικονομικά προβλήματα δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει όπως έπρεπε.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Τα πρώτα ψηφιακά κυκλώματα νανοσωλήνων
Οι επιστήμονες βρίσκουν επιτέλους τα ηλιακά νετρίνα που αναζητούσαν.
Βραβείο Νόμπελ για τα συμπυκνώματα Bose
Μια νέα θεωρία για την εξήγηση των λειτουργιών του εγκεφάλου -η κβαντική λειτουργία του εγκεφάλου-
Συναρπαστικοί καιροί για τους υπεραγωγούς
Οι απορροφητήρες άνθρακα προσφέρουν 'μικρή βοήθεια στο κλίμα'
Μια πρωτοφανής συνεργασία επιστημόνων για τη σωτηρία του πλανήτη μας
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Science
Home