Στη Μ.Βρετανία μειώθηκαν οι εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου και οι όξινες βροχές

Από σελίδα του Yahoo!News 11 Δεκεμβρίου 2001

Οι εκπομπές, στην Μεγάλη Βρετανία, των αερίων του θερμοκηπίου, που κατηγορούνται από πολλούς επιστήμονες για τη συμβολή τους στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, έχουν μειωθεί κατά 14 τοις εκατό από το 1990, σύμφωνα με την πιό πρόσφατη έκθεση.

Οι βρετανικές λίμνες και ποταμοί είναι επίσης στο δρόμο προς αποκατάστασης, από τη δηλητηριώδη όξινη βροχή, μετά από επιτυχείς συγκρατήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα αυτοκίνητα και τη βαριά βιομηχανία.

Η έκθεση από τον Εθνικό Ατμοσφαιρικό Κατάλογο Εκπομπών (NAEI) απέδωσε την πτώση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σε διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης και της εισαγωγής των καταλυτικών μετατροπέων στα αυτοκίνητα, μια κίνηση προς το μειωμένο θείο και την αμόλυβδη βενζίνη και μια αλλαγή στο φυσικό αέριο από τον άνθρακα και το πετρέλαιο στην ηλεκτρική παραγωγή.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι "Η προς τα κάτω τάση ήταν ευπρόσδεκτη, αλλά αν και αυτοί οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί, δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι. Υπάρχουν ακόμα σημαντικά προβλήματα όπου πρέπει να κάνουμε περισσότερα, παραδείγματος χάριν, για να μειώσουμε περαιτέρω τα αέρια του θερμοκηπίου και τους επιβλαβείς ρύπους όπως η αμμωνία και τα σωματίδια".

Το Τμήμα Τροφίμων Περιβάλλοντος και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) είπε ότι οι ουσιαστικές συγκρατήσεις στις εκπομπές του διοξειδίου του θείου σε ολόκληρο την Ευρώπη, έχει περιορίσει την όξινη βροχή κάτω από το μισό κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών.

"Οι κατεστραμμένες λίμνες του γλυκού νερού και τα ρυάκια εμφανίζουν σημάδια της αποκατάστασης" είπε.

Αλλά η DEFRA προειδοποίησε για μια νέα απειλή: " Τα οξείδια του αζώτου και η αμμωνία είναι οι βασικοί ατμοσφαιρικοί ρύποι που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να σταματήσουν τη μελλοντική ζημία."

Η προειδοποίηση DEFRA είναι βασισμένη σε μια μελέτη που ανατέθηκε το 1998, σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της Βρετανίας σχετικά με τη διασυνοριακή ατμοσφαιρική ρύπανση (NEGTAP), για να εξετάσει τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική ποιότητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών, και που δημοσιεύεται τη Δευτέρα.

Ο όγκος των εκπομπών της αμμωνίας της Μεγάλης Βρετανίας προέρχεται από το λίπασμα των ζώων των αγροκτημάτων, προκαλώντας υπερ-εμπλουτισμό του εδάφους και των υδάτινων οδών, είπαν στην έκθεση.

Ορισμένα είδη αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, μέσω αυτού του εξαιρετικά-εύφορου περιβάλλοντος, πνίγοντας τα φυτά με την πιό αργή ανάπτυξη και αφαιρώντας το οξυγόνο από ρεύματα και ποταμούς.

Τα οξείδια του αζώτου εισέρχονται στην ατμόσφαιρα από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και τη βιομηχανία, που δημιουργούν έτσι το βλαβερό για την υγεία όζον και συμβάλλοντας στην όξινη βροχή.

Ϋψηλά επίπεδα όζοντος, που συχνά συνδέονται με επεισόδια κακής ατμοσφαιρικής ποιότητας, έχουν μειωθεί κατά 30 τοις εκατό από το 1986", λέει η εν λόγω DEFRA.

"¨Αλλά,  συγχρόνως, τα μέσα επίπεδα του όζοντος τείνουν να αυξηθούν ως στόχος στο μέλλον, κατά ένα μεγάλο μέρος ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον υπόλοιπο κόσμο", πρόσθεσε, προειδοποιώντας για τη ζημία στις συγκομιδές και τη δασονομία.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Χημικές ουσίες εν χρήσει βλάπτουν το στρώμα του όζοντος
Σημεία αισιοδοξίας
Πρώτες, άμεσες αποδείξεις της αλλαγής στο φαινόμενο του θερμοκηπίου μεταξύ 1970 και 1997
Η τρύπα του όζοντος μπορεί να ελαττωθεί
Home