Σε μετεωρίτη γράφονται μυστικά από το πρώϊμο Ηλιακό μας Σύστημα.

Από το ΒBC 5-Σεπτεμβρίου-2000

Rock Tagish LakeΈνας σπάνιος μετεωρίτης που είχε πέσει στον Καναδά θα αποκαλύψει νέες λεπτομέρειες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και ακόμη της ζωής πάνω στη Γη.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο δείγμα μετεωρίτη με ηλικία 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, που για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε
Είναι γνωστός σαν Tagish Lake μετεωρίτης, γιατί βρέθηκε στην περιοχή αυτή τον περασμένο Ιανουάριο κατά τη διάρκεια βροχής μετεωριτών.

Μιά ανάλυση των 45 χημικών στοιχείων που βρέθηκαν πάνω του, έγινε στο Πανεπιστήμιο Purdue της Indiana  και δείχνουν , πως ο βράχος περιέχει υλικό που δεν άλλαξε από τότε που σχηματίσθηκε το ηλιακό μας σύστημα.

"Αυτός ο μετεωρίτης είναι μοναδικός," είπε ο Michael Lipschutz, Καθηγητής της Χημείας στο Πανεπιστήμιο. "Ο μετεωρίτης Tagish Lake είναι ένα δείγμα του προ-ηλιακού νέφους, μακριά από τον σχηματισμό των πλανητών. Δεν είχαμε ποτέ τέτοιο δείγμα αυτού του υλικού."

Τυχερή εύρεση

Ο μετεωρίτης βρέθηκε τυχαία στο βορειοδυτικό τμήμα του Καναδά από έναν κάτοικο της περιοχής, τον Jim Brook, που περισυνέλεξε τα κομμάτια από την παγωμένη λίμνη Tagish, χρησιμοποιώντας γάντια και τοποθετώντας τον αμέσως στο ψυγείο. 

Αρχέγονη ζωή

Η χημική ανάλυση έδειξε ότι τα αυτά ανήκουν σε ένα σπάνιο είδος μετεωρίτη της κατηγορίας carbonaceous chondrites, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άνθρακα αλλά σε πολλές περιπτώσεις και αμινοξέα.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Lipschutz η πολύ πρώιμη καταγωγή του βράχου αποδεικνύεται πάντως από τα ισότοπα του οξυγόνου που βρέθηκαν πάνω του.
Επειδή μάλιστα έπεσε στην παγωμένη λίμνη, έχει διατηρηθεί πολύ καλύτερα από άλλους μετεωρίτες, χωρίς να έλθει σε επαφή με τη θερμότητα της Γης, που θα κατέστρεφαν πολλά αρχέγονα οργανικά υλικά. Γι' αυτό και οι επιστήμονες ελπίζουν να ανακαλύψουν, στα κομμάτια, πρωτόγονα οργανικά στοιχεία του Σύμπαντος

Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν πως η ζωή στη Γη, προήλθε από το εξωτερικό διάστημα. Περαιτέρω ανάλυση του μετεωρίτη θα μπορούσε να ανακαλύψει ίχνη, αν στοιχειώδεις σχηματισμοί της ζωής μπορεί να έχουν έλθει από μακριά στον πλανήτη μας, ίσως και πάνω σε ένα μετεωρίτη.


Δείτε και τα σχετικό άρθρο

Home