Οι ΗΠΑ έδωσαν το βραβείο Fermi σε πυρηνικούς φυσικούς.

Από σελίδα του PhysicsWeb 22 Νοεμβρίου 2000

fermiΟ μεγάλος ατομικός φυσικός Fermi.

Ο πρόεδρος Clinton απένειμε για αυτό το έτος, το βραβείο Fermi στους Sheldon Datz, Sidney Drell και Herbert York για τις συνεισφορές τους στην πυρηνική φυσική. Η βράβευση αναγνωρίζει τα αξιοθαύμαστα κατορθώματα τους στο πεδίο της ατομικής ενέργειας και είναι από τα βραβεία με το μεγαλύτερο κύρος στις ΗΠΑ. Ο Datz έλαβε το βραβείο για βασική έρευνα στην ατομική και χημική φυσική, και ο Drell μαζί με τον York αναγνωρίστηκαν για την συνεισφορά τους στον έλεγχο των οπλικών συστημάτων και στην πυρηνική αναχαίτηση. Οι τρείς επιστήμονες μοιράστηκαν το ποσό των  $200.000 prize και ο καθένας τους έλαβε το χρυσό μετάλιο Fermi.

Ο Datz, 73 ετών σήμερα, άρχισε την καριέρα του σαν ένας ερευνητής της χημείας στο Oak Ridge National Laboratory το 1953 και εργάστηκε πάνω στην ατομική και μοριακή φυσική.
Ο Drell, 74 χρονών, ήταν διευθυντής στο γραμμικό επιταχυντή του Stanford έως το 1998. Ο Drell είναι ειδικός στον έλεγχο τών οπλικών συστημάτων και είναι σύμβουλος της κυβέρνησης των ΗΠΑ πάνω σε αμυντικά τεχνικά θέματα.
Ο York, σήμερα 78 ετών, είναι ένας πυρηνικός φυσικός και διευθυντής του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της California πάνω στην ολική σύγκρουση και συνεργασία. Ηταν επιστημονικός σύμβουλος για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το εξερευνητικό έργο του Enrico Fermi στο πεδίο της ατομικής φυσικής έγινε αιτία να κερδίσει το πρώτο βραβείο το 1954, που έκτοτε έγινε ετήσιος θεσμός δύο χρόνια αργότερα. Το βραβείο εξυμνεί την πολύχρονη συνεισφορά των επιστημόνων σε πεδία της επιστήμης της ενέργειας και τεχνολογίας που ωφέλησαν με κάθε τρόπο την ανθρωπότητα.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι Φυσικές επιστήμες στο προσκήνιο με το βραβείο Descartes της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2000
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Η σελίδα για το βραβείο Enrico Fermi
The National Medal of Science
Home