Οι Φυσικές επιστήμες στο προσκήνιο με το βραβείο Descartes της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2000

Από σελίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης 8-Νοεμβρίου-2000

Δόθηκαν τα Ευρωπαϊκά βραβεία DESCARTES του 2000 για τις επιστήμες που έχουν θεσμοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα βραβεία δόθηκαν σε τρείς ομάδες. Οι δύο ομάδες εργάζονται στο χώρο της Χημείας ενώ η τρίτη ομάδα στο χώρο της μοριακής βιολογίας. 

Η 1η ομάδα που καθοδηγείται από τον Ian Smith ασχολείται με την Χημεία κοντά στο απόλυτο μηδέν

SmithΟ καθηγητής της Χημείας Ian Smith του Πανεπιστημίου του Birmingham στο Ηνωμένο Βασίλειο.Κέρδισε 120.000€ μαζί με άλλους συναδέλφους του, για τις εργασίες του στην περιοχή του απόλυτου μηδενός.

Η βράβευση των Χημικών από τα Πανεπιστήμια του Birmingham και της Rennes έγινε για την ανάπτυξη και χρήση νέων  μεθόδων για την μελέτη χημικών αντιδράσεων σε πολύ χαμηλές ταχύτητες. Για να μελετήσει κάποιος αντιδράσεις στα αέρια στις συνθήκες αυτές, απαιτούνται έξυπνες ανακαλύψεις στην διεύθετηση των πειραμάτων.Λύνοντας αυτά τα προβλήματα άνοιξε ο δρόμος για τους επιστήμονες να μελετήσουν αντιδράσεις κάτω από συνθήκες πρωτόγνωρες στο εργαστήριο. Βρέθηκε πως πολλές αντιδράσεις μεταξύ μορίων και ιόντων προχωρούν με αναπάντεχες ταχύτητες. Είναι ακόμη νωρίς να καταλάβουμε τη σημασία αυτών των ανακαλύψεων για την γενικώτερη άποψη μας στις χημικές αντιδράσεις. Αλλά ήδη αυτή η εργασία προβλέπεται να έχει μεγάλη σημασία για την κατανόηση των διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα σε γιγαντιαία νέφη αερίων και αστρικής σκόνης που σχηματίστηκαν στον γαλαξία μας αλλά και σε μακρινούς γαλαξίες του σύμπαντος. Αυτά τα νέφη είναι γνωστά σαν τόποι δημιουργίας νέων άστρων. Θα κατανοηθεί όμως όχι μόνο ο τρόπος σχηματισμού των άστρων αλλά και των πλανητών.

Η 2η ομάδα που καθοδηγείται από τον Dr Dago de Leeuw ασχολείται με την ανάπτυξη πλαστικών transistors και ηλεκτρονικά κυκλώματα

De LeeuwΟ καθηγητής Dr Dago de Leeuw των εργαστηρίων Philips στο Eindhoven της Ολλανδίας, μαζί με άλλους επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Cambridge, του Ulm και του Eindhoven κέρδισαν 5 x 60 000 € για τις εργασίες τους στα πλαστικά  Transistors που λειτουργούν στα 50 KHZ για ηλεκτρονικά κυκλώματα.

Το βραβείο δίνεται για τη σύνθεση και εφαρμογή μιας νέας οικογένειας πολυμερών που αυτο-προσανατολιζόμενα transistors για ηλεκτρονικά κυκλώματα. Αυτό σημαδοτεί οπωσδήποτε νέα διαθέσιμα ηλεκτρονικά. Οι βραβεβευθέντες έχουν βρεί μια νέα οικογένεια της οργανικής ένωσης thiophene που περιέχει πολυμερή τα οποία είναι ικανά να ομοιάζουν με ημιαγωγά transistors. Δυνατές αλλά εύκαμπτες πολυμερείς συσκευές μπορούν να παραχθούν και να χρησιμοποιηθούν σαν barcodes για πάρα πολλές εφαρμογές όπως για ετικέττες ταυτοποίησης που είναι πολύ φθηνώτερες από αυτές αυτές από πυρίτιο. Καλή επιστήμη και καλή τεχνολογία όπως και καλή συνεργασία για τους επιστήμονες από την Ολλανδία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και από ερευνητικές εταιρείες

Η 3η ομάδα που καθοδηγείται από τον καθηγητή Alan R. Lehmann ασχολείται με τη μοριακή Βιολογία

De LeeuwΟ καθηγητής Alan R. Lehmann του Πανεπιστημίου του Sussex, μαζί με άλλους επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Pavia, του Rotterdam και του Strasbourg κέρδισαν 4 x 60 000 € για την εργασία τους πάνω στο γονίδιο XPD με θέμα ένα γονίδιο, δύο λειτουργίες, τρείς ασθένειες.

Για την ανακάλυψη του γενετικού συνδέσμου μεταξύ δύο κρίσιμων διαδικασιών σε όλα τα ζώντα κύτταρα – οι διαδικασίες που διορθώνουν το DNA και μέσω των οποίων το DNA μεταφράζει οδηγίες για παρασκευή των πρωτεϊνών. Αν και η αυθεντική ανακάλυψη έγινε πριν μια δεκαετία, η συνεργασία αυτή των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και ερευνητικών  κέντρων κτίζει μια βαθύτερη κατανόηση των υγειών και των άρρωστων ιστών.

 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ηλεκτρονικά πλαστικά
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Η σελίδα της ΕΕ για τα βραβεία DESCARTES
Home