Ο μεγαλύτερος συγκρουστής σωματιδίων του κόσμου δεν θα τρέξει ποτέ πιά

Από σελίδα του BBC 8-Νοεμβρίου-2000

fermi lab Οι διευθυντές στο Cern αποφάσισαν να κάνουν παλιοσίδερα τη μηχανή όπως σχεδίαζαν μετά από 11 χρόνια πειραμάτων πρώτης γραμμής.

Αρχικά, οι επιστήμονες σκέφτονταν να κρατήσουν το μηχάνημα σε λειτουργία μερικούς ακόμη μήνες, προκειμένου να επαναλάβουν πειράματα που είχαν οδηγήσει σε πιθανό εντοπισμό του σωματιδίου Higgs.

Αν και είχαν δώσει παράταση ζωής στον επιταχυντή, αφότου εντόπισαν αχνά ίχνη ενός σωματιδίου που ονομάζεται Higgs και θεωρείται υπεύθυνο για τη μάζα των βασικών συστατικών της ύλης.

Αλλά ο γενικός διεθυντής του Cern Luciano Maiani ανήγγειλε τη Τετάρτη 8 Νοεμβρίου πως αποφάσισαν να βάλουν μπροστά τα σχέδια για την κατασκευή ενός πιό ισχυρού μηχανήματος του Large Hadron Collider.

Αν είχαν επιβεβαιώσει την ύπαρξη του σωματιδίου Higgs θα είχαν κάνει το τελευταίο μεγάλο κατόρθωμα στην Φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων. Αλλά τα νέα δεδομένα δεν ήταν αρκετά ικανοποιητικά για τη συνέχιση λειτουργίας του Lep.

Τώρα, οι ελπίδες για την ανίχνευση του σωματιδίου μετατοπίζονται στο μεγαλύτερο επιταχυντή του κόσμου, στο εργαστήριο Fermilab του Σικάγο.

Πολλοί επιστήμονες σκέφτονται πως στο Fermi National Accelerator Laboratory έξω από το Chicago των ΗΠΑ, θα έχουν μια καλή ευκαιρία για να βρούν αυτοί το Higgs πριν στο Cern ξεκινήσει τη λειτουργία του ο νέος συγκρουστής και πιθανόν να κερδίσουν ένα νέο βραβείο Nobel.


Δείτε και τα σχετικά άρθρα

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Cern
Fermi National Accelerator Laboratory
Home