Μια γιορτή για την επιστήμη

Από σελίδα του PhysicsWeb 3-Νοεμβρίου-2000

Ενα τεράστιο festival των επιστημών ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα σε πολλές πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας (6 - 11 Νοεμβρίου 2000) θα έχει μια ευρεία γκάμα δημόσιων εκδηλώσεων για να βάλει κάτω από το φως των προβολέων τη σπουδαιότητα της βασικής έρευνας στην οικονομία και της καθημερινής μας ζωής. Η εκδήλωση, που οργανώνεται από την ΕΕ, έρχεται την εποχή κατά την οποία ο αριθμός των πτυχιούχων αποφοίτων των επιστημών πέφτει και χιλιάδες θέσεις εργασίας εγκαταλείπονται σε όλη την ήπειρο.  Δεν βοηθάει μόνο να πείσει τους νεαρούς πως η επιστήμη είναι μια διεγερτική και ανταμοίβουσα επιλογή καρριέρας, αλλά να δώσει την ευκαιρία στον καθένα να ρίξει το βλέμμα του στην Επιστήμη.

Η Φυσική θα τροφοδοτήσει με πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες την Ευρώπη, την επόμενη εβδομάδα. Ενα ψεύτικο διαστημόπλοιο είναι ένα μέρος μιας έκθεσης που θα ανακαλύπτει τις δραστηριότητες του Ηλιου και πως μας επηρεάζουν, καθώς και ένα film που δίνει έμφαση στη σύνδεση μεταξύ φυσικών φαινομένων και προϊόντων - εφαρμογών καθημερινής χρήσεως. Μια έκθεση στο Παρίσι βοηθάει να αποκαλφθεί η ραδιενέργεια με έμφαση στο γεγονός πως αυτή είναι μια φυσική διαδικασία, που μας έφερε πολλά καλά -και κάποια προβλήματα- στην κοινωνία. Ο θεμελιώδης ρόλος των μαθηματικών σε όλες τις όψεις της επιστήμης και της ζωής γιορτάζεται σε αρκετές πόλεις. Αυτό το project, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Μαθηματική Εταιρεία, συμπίπτει με το Διεθνές Ετος Μαθηματικών της UNESCO.

Η Φυσική στο Προσκήνιο fair βάζει τη μόρφωση της Φυσικής κάτω από το φως των προβολέων  - η εβδομαδιαία εκδήλωση εμπλέκει πάνω από 400 φυσικούς επιστήμονες από 22 Ευρωπαϊκές χώρες. Δάσκαλοι θα επιδείξουν νέους τρόπους της επικοινωνιακής φυσικής σχεδιασμένους να διεγείρουν τους μαθητές και το κοινό ώστε να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την επιστήμη και τη φυσική. Το CERN φιλοξενεί το φεστιβάλ, που χαρακτηρίζει εργασίες με μια ευρεία ποικιλία σε θέματα στην εκπαίδευση της φυσικής. Θα επιχειρηθεί μια δημόσια συζήτηση γύρω από πολλά θέματα όπως η υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίπεδο των δασκάλων, η κρίση που υπάρχει τους νέους δασκάλους, η δημόσια κατανόηση της φυσικής και άλλα πολλά.

Θα απονεμηθεί επίσης και το  βραβείο Descartes για την καλύτερη Ευρωπαϊκή έρευνα με συνεργασία. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων που ξεπερνάνε τις εκατό, με θέματα από όλα τα πεδία της φυσικής. Μια επιτροπή από 11 διακεκριμμένους επιστήμονες θα εκλέξουν το νικητή και θα κάνουν την απονομή των βραβείων στις Βρυξέλλες 11 Νοεμβρίου 2000.


Δείτε και τα σχετικά άρθρα

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
European Science and Technology Week 2000 Η Σελίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για το γεγονός αυτό
Home