Η Φυσική στο προσκήνιο

Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά του επιστημονικού αναλφαβητισμού

Η Φυσική στο προσκήνιο είναι ένα πρόγραμμα που καλύπτει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στην οργάνωση του οποίου συμμετέχουν το CERN (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων), η ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) και το ESO (Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο).
Υποστηρίζεται από την EPS (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Φυσικής) και την EAAE (Ευρωπαϊκή Ένωση Διδακτικής της Αστρονομίας). Χρηματοδοτείται μερικώς από την ΕΕ και εντάσσεται στο πρόγραμμα για την βελτίωση των ανθρώπινων πόρων.

Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται υψηλού επιπέδου δραστηριότητες, που έχουν ως στόχο να ενημερώσουν εκπαιδευτικούς, καθηγητές, μαθητές αλλά και δημοσιογράφους, σχετικά με τους νέους, καινοτόμους τρόπους διάδοσης των πληροφοριών, σε σχέση με τη Φυσική και την άμεση σύνδεση των φυσικών επιστημών με την καθημερινή μας ζωή.
Η όλη δράση περιλαμβάνει προσυνεννόηση με κορυφαία περιοδικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα οποία θα συμπεριλάβουν άρθρα, θα προγραμματίσουν ειδικές εκδόσεις είτε εκδηλώσεις με σκοπό τη προσέλκυση του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ, σε θέματα σχετικά με την εκπαίδευση της Φυσικής.

Το πρόγραμμα αυτό, ξεκίνησε μετά από έρευνες που διεξήχθησαν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, και διαπιστώθηκε ότι επικρατεί ένα εντυπωσιακά χαμηλό επίπεδο γενικών επιστημονικών γνώσεων. Συνοδεύεται μάλιστα με ένα διαρκώς μειούμενο ενδιαφέρον για τις επιστημονικές ανακαλύψεις, για την πρόοδο των επιστημών και της τεχνολογίας.
Επειδή η τεχνολογία στο μέλλον θα παίξει ένα διαρκώς αυξανόμενο ρόλο στη διαμόρφωση της καθημερινής ζωής, είναι απαραίτητο οι άνθρωποι να έχουν ένα επίπεδο βασικών επιστημονικών αρχών και κυρίως της φυσικής. Στην Ελλάδα ενδιαφέρον για τη βελτίωση της διδασκαλίας της Φυσικής δείχνουν η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τα τμήματα Φυσικής των Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων και ο Δημόκριτος.
Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να ανταποκριθούν στο πρόγραμμα αυτό, οργανώνοντας ομιλίες, εκδηλώσεις με σκοπό να φανερώσουν στο ευρύ κοινό τη δουλειά τους και τον "μαγικό κόσμο" της
Φυσικής. Υπεύθυνος του προγράμματος στην Ελλάδα είναι ο Ν.Τράκας αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ e-mail: ntrac@central.ntua.gr
Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα στην Ευρώπη PHYSICS ON STAGE ή στην Ελλάδα

Σε συνεργασία με την ΕΕΦ (τηλ. 3635701 υπ. Ε.Τσιτοπούλου)  θα γίνουν εκδηλώσεις την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου με τίτλο "Η Φυσική στο προσκήνιο". Επίσης στις 6-11 Νοεμβρίου ανάλογη πανευρωπαϊκή εκδήλωση στο CERN στο πλαίσιο της "Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία".

 

Home