Πρόγραμμα Ozma - Η αναζήτηση
Μέρος 5ο

Άρθρο, Ιούλιος 2002

Για την εποχή του, το πρόγραμμα Ozma ήταν τεχνολογικά προωθημένο. Χρησιμοποιούσε έναν πειραματικό παραμετρικό ενισχυτή, δωρεά της Microwave Associates, και τη νέα τεχνολογία των μέιζερ. Με συνδυασμό αυτών και ένα πιάτο των 85-ποδιών, ο Drake και η ομάδα του ήταν σε θέση να επιτύχουν έναν βαθμό ευαισθησίας χίλιες φορές μεγαλύτερο από ότι υπήρχε στο παρελθόν. Ο μηχανισμός εξόδου ήταν συμβατικός - ένα απλό όργανο καταγραφής διαγραμμάτων και ένα όργανο καταγραφής ταινιών. Την τελευταία στιγμή τα μέλη του Ozma πρόσθεσαν ένα μεγάφωνο επίσης, ακριβώς σε περίπτωση που ...βρεθεί τίποτα.

Το πρόγραμμα Ozma άρχισε τις εργασίες στις 8 Απριλίου του 1960, με το στόχο της έρευνας σημάτων από τα δύο πιο κοντινά αστέρια, σαν τον ήλιο μας, το Tau Ceti και το Epsilon Eridani. Καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου πρωινού το πιάτο tvn 85-ποδιών παρακολούθησε το Tau Ceti και κατέγραψε τις ραδιο εκπομπές που φαινόταν να προέρχεται από την κατεύθυνσή του προς τη Γη στη - ή περίπου εκεί - γραμμή υδρογόνου. Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό, ανιχνεύθηκε ένα μη σημαντικό σήμα. Το απόγευμα το ίδιο ράδιο τηλεσκόπιο μετατοπίστηκε στο Έψιλον Eridani.


Το Tau Ceti όπως εμφανίζεται στον κατάλογο αστεριών της NASA. 

Σε μια συνέντευξη του, το 1981, ο Drake υπενθύμισε τι συνέβη μετά: "Πέρασαν μερικά. Τότε συνέβη κάτι το συνταρακτικό. Ένας ήχος! Ξαφνικά το όργανο καταγραφής διαγραμμάτων ξέφυγε από την κλίμακα. Ακούσαμε εκρήξεις θορύβου στο μεγάφωνο οκτώ φορές το δευτερόλεπτο, και το όργανο καταγραφής διαγραμμάτων κτυπούσε οκτώ φορές το δευτερόλεπτο.  Όλοι κοιτάζαμε ο ένας τον άλλον με ανοικτά τα μάτια. Θα μπορούσε να είναι αυτό τόσο εύκολο;

Δεν επρόκειτο να είναι όμως τόσο εύκολο. Το σήμα εξαφανίστηκε, και δεν ακουόταν για αρκετές ακόμα ημέρες. Όταν ξαφνικά επανεμφανίστηκε δέκα ημέρες αργότερα, η ομάδα Ozma ήταν έτοιμη: το σήμα, βρήκαν, ήταν εξίσου ισχυρό ακόμη και σε μια απλή κεραία. Ήταν σαφώς γήινης προέλευσης, πιθανότατα οι εκπομπές ενός στρατιωτικού αεροπλάνου ηλεκτρονικού πολέμου σε μια άσκηση.

Το πρόγραμμα Ozma λειτούργησε για έναν μήνα, σταμάτησε άλλον έναν μήνα, και επέστρεψε έπειτα για έναν άλλο (τελικό) μήνα παρατηρήσεων. Εν γένει, αφιέρωσε 200 ώρες παρατήρησης στους δύο στόχους του, το Tau Ceti και το Έψιλον Eridani. Ανίχνευσε 7200 κανάλια που μοιράστηκαν εξίσου μεταξύ των 2 αστεριών, το κάθε ένα με ένα εύρος ζώνης 100 Hz. Ολόκληρη η αναζήτηση διεξήχθη γύρω από την κεντρική συχνότητα 1420 MHz, με αποκλίσεις και στις πλευρές για να ψάξει για τις μετατοπίσεις Doppler στη συχνότητα μετάδοσης, λόγω των σχετικών κινήσεων της γης και της υποτιθέμενης πηγής του πλανήτη. Ενώ το Ozma δεν βρήκε κανένα σήμα από καμιά εξωγήινη κοινωνία, έγινε το μοντέλο για τα περισσότερα μελλοντικά προγράμματα SETI.


Κεντρική σελίδα Πρόγραμμα Ozma Η αναζήτηση Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
HomeHome