Βροχές διαττόντων του Αυγούστου

Άρθρο, Αύγουστος 2002

Κάθε Αύγουστο, που ο ουρανός είναι καθαρός και συνήθως βρισκόμαστε σε κάποιο νησί ή γενικά στην ύπαιθρο, έχουμε την ευχαρίστηση να παρατηρούμε το φαινόμενο της βροχής των διαττόντων των Περσείδων. Συγκεκριμένα, η Γη θα εισέλθει σε ένα νέφος σωματιδίων σκόνης που άφησε πίσω του ο κομήτης Swift-Tuttle. Μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, τα σωματίδια αυτά διαλύονται αφήνοντας ένα φωτεινό ίχνος στο σκοτεινό ουρανό. Επειδή είναι πολλά, θα σχηματίσουν μια βροχή από μικρές, φευγαλέες λάμψεις.

Το όνομα τους το πήραν από τον αστερισμό του Περσέα, γιατί τα σωματίδια αυτά φαίνεται να προέρχονται όλα περίπου  από εκείνο το σημείο του Ουρανού. Ο αστερισμός αυτός βρίσκεται βορειοανατολικά στον Ουρανό.

Ένα γεγονός που κάνει τους Περσείδες δημοφιλείς είναι ότι αφήνουν συχνά λαμπρά και μακριά ίχνη, κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Είναι επίσης αρκετά γρήγορη η πορεία τους καθώς διασχίζουν τον ουρανό.

Η Γη κινούμενη στην τροχιά με ταχύτητα περίπου 30 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (108.000 χιλιόμετρα την ώρα) περνά κάθε έτος αυτή την εποχή μέσα από ένα σύννεφο σωματιδίων που αφήνει πίσω του ο τακτικός κομήτης Swift-Tuttle. Τα σωματίδια αυτά είναι πολύ μικρά σε διαστάσεις με μέγεθος μερικών χιλιοστών αλλά επίσης ταχέως κινούμενα. Σστην κορύφωση του φαινομένου, πέφτουν περίπου ένας διάττοντας κάθε λεπτό. 

Φέτος το φαινόμενο, που έγινε μεταξύ της 12ης προς την 13η Αυγούστου, ευνοήθηκε από την απουσία της ασθενικής Σελήνης (μόλις 4 ημερών) αλλά και από την σχετικά βολική ώρα που σημειώθηκε το μέγιστο, στις μία μετά τα μεσάνυχτα. 

Δεν είναι όμως η μόνη νύχτα που μπορούμε να παρατηρήσουμε τους Περσείδες. Την νύχτα της 13ης Αυγούστου συνέβη η μέγιστη δραστηριότητα των 60 διαττόντων ανά ώρα. Η βροχή αυτή συμβαίνει και άλλες νύχτες.

Στις 31 Αυγούστου όμως, έχουμε και μια μικρότερη βροχή διαττόντων, στον αστερισμό του Ηνίοχου. Και πάλι από τα μεσάνυχτα μέχρι την 1 το πρωί ίσως είναι η καλύτερη ώρα για την παρατήρηση.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Βροχή Περσειδών θα πέσει στη Γη το Σάββατο 11 Αυγούστου 2001
HomeHome