Βροχή Περσειδών θα πέσει στη Γη το Σάββατο 11 Αυγούστου

Από το δίκτυο 10 Αυγούστου 2001

Σωματίδια σκόνης, υπολείμματα από κομήτες, αποτελούν την αιτία του φαινομένου της φωτεινής βροχής που μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη νύχτα του Σαββάτου... αν είμαστε τυχεροί και βρισκόμαστε στην ύπαιθρο και σε σκοτεινό μέρος.
Συγκεκριμένα, η Γη θα εισέλθει σε ένα νέφος σωματιδίων σκόνης που άφησε πίσω του ο κομήτης Swift-Tuttle. Μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, διαλύονται αφήνοντας ένα φωτεινό ίχνος στο σκοτεινό ουρανό... Αν είναι πολλά, καταλαβαίνετε ότι θα σχηματίσουν μια βροχή από μικρές, φευγαλέες λάμψεις!..

Οι μετεωρίτες φαίνεται να προέρχονται όλοι περίπου από τον αστερισμό του Περσέα, εξ ου και το όνομά τους.

Η Γη κινούμενη στην τροχιά με ταχύτητα περίπου 30 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (108.000 χιλιόμετρα την ώρα) περνά κάθε έτος αυτή την εποχή μέσα από ένα σύννεφο σωματιδίων που αφήνει πίσω του ο τακτικός κομήτης Swift-Tuttle. Τα σωματίδια αυτά είναι πολύ μικρά σε διαστάσεις με μέγεθος μερικών χιλιοστών αλλά επίσης ταχέως κινούμενα.

Το αποτέλεσμα είναι μεγάλος αριθμός από αυτά να προσκρούει στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητες 59 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, να υπερθερμαίνονται από την τριβή και να τα βλέπουμε σαν φωτεινές γραμμές στον ουρανό, σαν βροχή μετεωριτών δηλαδή. Είναι απίθανο κάποιο από αυτά να φτάσει τελικά στην επιφάνεια της Γης.

Επειδή τα σωματίδια «κτυπούν» την ατμόσφαιρα «από μπροστά» ο αριθμός των μετεωριτών είναι μεγάλος λίγο πριν την ανατολή του Ηλίου.

Μπορεί όμως οι πολλοί Περσείδες να φαίνονται νωρίς το πρωί, αλλά οι πιο εντυπωσιακοί φαίνονται μετά τα μεσάνυκτα και μέχρι τις 5πμ. Αυτό γίνεται επειδή εκείνες τις ώρες φαίνονται τα σωματίδια που κτυπούν την ατμόσφαιρα με πολύ μικρές γωνίες και η προβολή του ίχνους τους στον ουρανό (η λεγόμενη ουρά) είναι πολύ μακριά και αναδεικνύει όλα της τα χρώματα. Βέβαια το Αυγουστιάτικο Φεγγάρι, παρότι μισό, θα μας κλέψει λίγη από τη μαγεία του θεάματος και από τα χρώματα.

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Σελίδα της NASA
Home