Πώς σχηματίζονται οι γαλαξίες;
Τα επόμενα βήματα

Άρθρο, από την σελίδα του Physics World

Περιεχόμενα Άρθρου:

  1. Εισαγωγή
  2. Είσοδος στην εποχή της μεγάλης μετατόπισης προς το ερυθρό
  3. Η Φυσική του σχηματισμού των γαλαξιών
  4. Το κοσμολογικό στάδιο
  5. Προσομοιώσεις υπολογιστών του σχηματισμού γαλαξιών
  6. Η κατάσταση του παιχνιδιού
  7. Τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα

Υπάρχουν δικαιολογημένα υψηλές προσδοκίες για την επόμενη δεκαετία. Ο αριθμός των τηλεσκοπίων κλάσης 10 μέτρων πολλαπλασιάζεται: το πρώτο των τεσσάρων "Πολύ Μεγάλων Τηλεσκοπίων" στο Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο στη άρχισε την λειτουργία του στη Χιλή το 1997, ενώ το τηλεσκόπιο Gemini στη Χαβάη και στη Χιλή σχεδιάζονται για να μπούν σε λειτουργία σύντομα. Θα ακολουθήσουν γρήγορα τα μεγάλα τηλεσκόπια που χτίζονται από τους αστρονόμους στην Ιαπωνία (το τηλεσκόπιο Subaru στη Χαβάη), την Ισπανία (Gran TeCan στις Κανάριες νήσους) και τις ΗΠΑ (το μεγάλο διοφθαλμικό τηλεσκόπιο στο υποστήριγμα Graham).

Στα μέσα της επόμενης δεκαετίας πρέπει επίσης να δούμε την έναρξη του διαστημικού τηλεσκοπίου της επόμενης γενεάς της NASA που θα ψάξει για γαλαξίες με υψηλή ερυθρή μετατόπιση. Πρόσφατα προωθήθηκε ο δορυφόρος MAP της NASA, που θα χαρτογραφήσει την μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου  ακρίβειας ενώ θα ακολουθήσει και ο δορυφόρος Planck  ­ της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Αντιπροσωπείας (ESA). Και προς το τέλος της δεκαετίας η "μεγάλη σειρά χιλιοστόμετρου" (large millimetre array), που θα κατασκευαστεί στη Χιλή για να μελετήσει το σχηματισμό γαλαξιών με υψηλή ερυθρή μετατόπιση (redshift) και τον σχηματισμό αστεριών στους κοντινούς γαλαξίες.

Σε τεελική ανάλυση, ο ακρογωνιαίος λίθος επάνω στον οποίο δοκιμάζεται ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης κοσμολογίας, είναι η ιδέα της μη- βαρυονικής σκοτεινής ύλης. Τα προηγμένα πειράματα είναι ήδη εν εξελίξει στην Ιταλία, την Μεγάλη Βρεττανία και τις ΗΠΑ, και είναι μια καλή πιθανότητα να βρεθεί η σκοτεινή ύλη, εάν υπάρχει πραγματικά, μέσα στα επόμενα έτη. Αυτή η ανακάλυψη, όταν θα έλθει, θα είναι το κόσμημα στην κορώνα της σύγχρονης κοσμολογίας. 

HomeHome