Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τη συμπύκνωση Bose-Einstein
Μέρος 2ο. Η Ψύξη με Laser

Άρθρο, Ιούνιος 2002

Μέρος 1ο : Τi είναι η συμπύκνωση Bose-Einstein
Μέρος 2ο : Ψύξη με Laser
Μέρος 3ο : Παγίδευση με Laser και Οπτικές Μολάσσες
Μέρος 4ο : Μαγνητικές Παγίδες
Μέρος 5ο : Ψύξη με εξάτμιση
Μέρος 6ο : Πως μοιάζει ένα BEC;


ΕΡΩΤΗΣΗ : Και πως πετυχαίνουμε λοιπόν θερμοκρασίες πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν, ώστε να εμφανιστεί η συμπύκνωση Bose-Einstein; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Για ένα περίπου αιώνα μπορούσαμε να πετύχουμε στο εργαστήριο ψύξη σε θερμοκρασία κάτω από τους 3οΚ, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια μπορέσαμε να πετύχουμε μικρότερες από το 1/1000 του βαθμού πάνω από το απόλυτο μηδέν. Όμως το μεγάλο βήμα έγινε όταν οι Cornell και Wieman κατάφεραν να ψύξουν ένα μικρό δείγμα ατόμων σε θερμοκρασία μόνον μερικών δισεκατομμυριοστών (0,000.000.001) του βαθμού πάνω από το απόλυτο μηδέν. Αυτό ήταν ότι χρειαζόταν για να δούμε την συμπύκνωση Bose-Einstein. Και αυτό το πέτυχαν με χρήση των Laser. 

ΕΡΩΤΗΣΗ : Όταν το φως πέφτει πάνω σε κάποιο αντικείμενο δεν το θερμαίνει μάλλον, παρά το ψύχει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Αν φωτίσεις με φως το χέρι σου το κάνει να θερμαίνεται διότι το φως απορροφάται και μετατρέπεται σε θερμότητα. Το κόλπο για να κάνουμε τα άτομα ψυχρότερα είναι να κάνουμε το φως ν' ανακλαστεί επάνω τους. Πράγματι καταφέρνουμε ν' ανακλαστεί από αυτά με μεγαλύτερη ενέργεια από την αρχική του.

ΕΡΩΤΗΣΗ :Πράγματι ακούγεται σαν κόλπο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έτσι είναι. Πήρε στους φυσικούς αρκετό χρόνο για να μάθουν πως να το κάνουν. Ξεκινάμε με την ιδέα ότι το φως του laser προσπίπτει σαν ένα ρεύμα φωτονίων. Αυτά τα φωτόνια είναι πολύ μικρά. Συγκρινόμενα με ένα άτομο, είναι όπως οι μπάλες του πινγκ πονγκ σε σχέση με τις μπάλες του μπόουλινγκ. Αλλά με τον ίδιο τρόπο που μπορείς να ωθήσεις μια μπάλα του μπόουλινγκ αν ρίξεις πάνω της ένα ρεύμα από μπάλες του πινγκ πονγκ, μπορείς να ωθήσεις και άτομα αν σ' αυτά προσπέσει φως laser.  Προσπάθησε στην παρακάτω εικόνα να σταματήσεις το άτομο, ρυθμίζοντας τη θέση και την ισχύ του laser.


HomeHome