Οι οκτώ χειρότερες επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη

Πηγή: Reuters, 2 Απριλίου 2007

Η Γη ΘερμαίνεταιΗ έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές παρουσιάζει με μελανά χρώματα την κατάσταση για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτήν αναφέρονται οι οκτώ χειρότερες επιπτώσεις λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ορισμένες από τις οποίες θα εκδηλωθούν κατά τα επόμενα 20 χρόνια και, αν δεν ληφθούν αμέσου δραστικά μέτρα, θα κλιμακωθούν ως τα τέλη του 21ου αιώνα περιλαμβάνει έκθεση.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί επισήμως στις Βρυξέλλες εντός του Απριλίου, αλλά ένα προσχέδιο της αφέθηκε να διαρρεύσει και να δημοσιευθεί. Παρουσιάζει δε την κατάσταση με μελανά χρώματα - αν και όπως τονίζει ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για αντίδραση.

Στη σύνταξη του σχετικού κειμένου συμμετείχαν περισσότεροι από χίλιοι επιστήμονες, προερχόμενοι από δεκάδες χώρες. Οι οκτώ επιπτώσεις-φόβοι των ειδικών είναι οι εξής:

1. Κατά τα επόμενα είκοσι χρόνια εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν αρκετό νερό για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Μεταξύ αυτών θα είναι Αφρικανοί και Λατινοαμερικάνοι οι οποίοι τώρα διαθέτουν νερό.

2. Από το 2050, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ενδεχομένου να αντιμετωπίσουν παρόμοιο πρόβλημα στην Ασία. Από το 2080 η έλλειψη νερού θα απειλήσει 1,1 έως 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

3. Οι θάνατοι στα φτωχά στρώματα του πληθυσμού από ασθένειες που θα σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως διάρροια και υποσιτισμός, θα αυξηθούν από το 2030. Η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός πιθανότατα να γνωρίσουν έξαρση.

4. Οι μικροί παγετώνες της Ευρώπης θα εξαφανισθούν, ενώ πολλοί από τους μεγάλους θα συρρικνωθούν δραματικά, έως το 2050. Το 50% της χλωρίδας της Ευρώπης θα κινδυνεύσει με εξαφάνιση ή θα αφανισθεί ως το 2100.

5. Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα μένουν κάθε χρόνο άστεγοι λόγω των πλημμύρων από το 2080 και μετά.

6. Περίπου 200 ως 600 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας ως στα τέλη του 21ου αιώνα.

7. Το νέφος στις αμερικανικές πόλεις θα διογκωθεί και οι θάνατοι που θα σχετίζονται με την τρύπα του όζοντος θα αυξηθούν κατά 4,5% στα μέσα της δεκαετίας του 2050 σε σχέση με τα επίπεδα της δεκαετή του 1990.

8. Από το 2050 και έπειτα πολλά ζώα που διαβιούν σε ψυχρά κλίματα, όπως οι πολικές αρκούδες, μπορεί να απαντώνται περισσότερο σε ζωολογικούς κήπους, αφού οι φυσικές κατοικίες τους θα έχουν καταστραφεί.

Αναφορικά με το άμεσο μέλλον προβλέπεται ότι η παραγωγή τροφίμων θα αυξηθεί - για παράδειγμα οι καλλιέργειες σόγιας και ρυζιού στη Λατινική Αμερική.

Μακροπρόθεσμα όμως τα προβλήματα θα επιδεινωθούν. Τις μεγαλύτερες ζημιές θα υποστούν τα οικοσυστήματα των ωκεανών και των παράκτιων περιοχών, οι υδροφόρες περιοχές και οι παράκτιοι οικισμοί. Χειρότερα αναμένεται να πληγούν από την αλλαγή του κλίματα η Αφρική και η Ασία. Η Βόρειος Αμερική, η Ευρώπη και η Αυστραλία προβλέπεται να δεχθούν τις ηπιότερες των συνεπειών.

Όπως σημειώνουν πάντως οι επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση, πολλές, αν όχι όλες, από τις επιπτώσεις που αναφέρονται σε αυτήν μπορούν να αποτραπούν, αν μέσα σε χρονική περίοδο μιας γενεάς η διεθνής κοινότητα διακόψει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και σταθεροποιηθεί η εκπομπή των ρυπογόνων αερίων.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ο πλανήτης Γη ήδη εκπέμπει τα πρώτα SOS
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη μας
Οι προβλέψεις για την παγκόσμια θέρμανση υποτιμώνται λένε οι επιστήμονες
Η ΕΕ προειδοποιεί για την αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη
Οι 12 τοποθεσίες της Γης που κινδυνεύουν περισσότερο από την αύξηση της θερμοκρασίας

Home