Μικρή η συσχέτιση πυλώνων και παιδικού καρκίνου

Από σελίδα του BBC 5-Μαρτίου-2001

ΠυλώνεςΟι γονείς έχουν απαιτήσει περιορισμούς στους πυλώνες της ηλεκτρικής ενέργειας 

Μια Βρετανική κυβερνητική οργάνωση για την ακτινοβολία πρόκειται να παραδεχθεί ότι υπάρχει μια "αδύνατη συσχέτιση" μεταξύ των πυλώνων της ηλεκτρικής ενέργειας και του αυξανόμενου κινδύνου λευχαιμίας της παιδικής ηλικίας.

Η έρευνα του Εθνικού Συμβουλίου Ακτινολογικής Προστασίας (NRPB) έχει αναθεωρήσει τα πρόσφατα στοιχεία μιας μελέτης 3.000 παιδιών στις ΗΠΑ, Ευρώπη και Νέα Ζηλανδία, που δημοσιεύτηκε πέρυσι, και η οποία πρότεινε ότι οι πυλώνες θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τον κίνδυνο λευχαιμίας της παιδικής ηλικίας.

Η μελέτη του NRPB, που προεδρεύεται από τον σεβαστό επιστήμονα Sir Richard Doll, είναι πιθανό να συναγάγει το συμπέρασμα την Τρίτη ότι ο αυξανόμενος κίνδυνος είναι μικρός δεδομένου ότι ο συνηθισμένος κίνδυνος είναι μόνο ένα στα 20.000 παιδιά. Ο Richard Doll είναι επιδημιολόγος, και είναι εκείνος που ανακάλυψε τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου των πνευμόνων τη δεκαετία του 1960.

Θα επιμείνει ότι τα στοιχεία είναι αδύνατα αλλά θα απαιτήσει τη περαιτέρω λεπτομερή έρευνα για να εξηγήσει τις "ανώμαλες" μελέτες.

Εάν αυτό είναι σωστό, θα αντιπροσώπευε μια μετατόπιση από τις θέσεις του NRPB, το οποίο ερμήνευσε πέρυσι την μεγαλύτερη έως τώρα μελέτη του καρκίνου της παιδικής ηλικίας και των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων ως αποδείξεις εναντίον της συσχέτισης.

Περισσότερα από 23.000 σπίτια στην Μεγάλη Βρετανία είναι τοποθετημένα κοντά τις γραμμές ηλεκτρισμού και προηγουμένως είχε προταθεί από τους πραγματοποιούντες εκστρατεία πως το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που περιβάλλει τα καλώδια, μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία.

Ζώνη απομόνωσης

Αυτοί που ανησυχούν απαιτούν υποχρεωτικά 50m σαν "ζώνη απομόνωσης" σε κάθε πλευρά των γραμμών, ενώ στις ΗΠΑ, η νομοθεσία αποτρέπει τα νέα σπίτια να κτισθούν κοντά στις γραμμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Άλλοι πάλι, ισχυρίζονται ότι τα "σφυρίζοντα" καλώδια, ένα φαινόμενο γνωστό ως στέμμα, μπορούν να επεκτείνουν τον κίνδυνο αρκετά μέτρα από τις γραμμές του ηλεκτρισμού.

Μια μελέτη που έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπρίστολ το 1999 προσδιόρισε μια "αιτιώδη" σύνδεση μεταξύ των πυλώνων και της λευχαιμίας.

Ομως διάφορες άλλες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης και μιας που εξέτασε παιδιά από τον Καναδά, έχουν αποτύχει να αποδείξουν μια συσχέτιση και η Ενωση Ηλεκτρικής Ενέργειας έχει αρνηθεί πως υπάρχει τέτοια σύνδεση.

Ο καθηγητής Colin Blakemore, ένας εμπειρογνώμονας στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε στο BBC πως ο κίνδυνος από τις ηλεκτρικές γραμμές αφορά μόνο περίπου το 20% των σπιτιών, όπου τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ήταν υψηλά. Και συνέχισε ότι ο πρόσθετος κίνδυνος από τις γραμμές, ανήλθε σε μια επιπλέον περίπτωση παιδικής λευχαιμίας, για κάθε δύο έτη στην Μεγάλη Βρετανία. Η πιό πρόσφατη μελέτη συμπέρανε πως υπήρχε μια πολύ μικρή ανύψωση, του κινδύνου μεταξύ της ομάδας των παιδιών που εκτίθενται στα πολύ υψηλά επίπεδα μαγνητικών πεδίων."

Ο καθηγητής Denis Henshaw, από το Μπρίστολ, ο οποίος έχει διεξαγάγει την έρευνα στο πώς τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι σε θέση να έχουν επιπτώσεις στην υγεία είπε ότι τα στοιχεία ήταν τώρα ισχυρά. Τόνισε δε πως: "Η έρευνά μας και επίσης κάθε άλλη διεθνής έρευνα παρουσιάζει ένα πιθανό μηχανισμό ως προς τον τρόπο με τον οποίο αυτό μπορεί πραγματικά να εμφανιστεί.  Οι επιπτώσεις είναι προφανώς τεράστιες, και για να είμαι δίκαιος, τα επιστημονικά δεδομένα είναι συγκρουόμενα αλλά σκέφτομαι ότι είμαστε σε μια κατάσταση τώρα, όπου νομίζω πως οι μελέτες όλες δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση. Δεν μπορείτε να πάτε μακρυά από το γεγονός, ότι οι μελέτες όλες δείχνουν προς τα αποτελέσματα κακής υγείας της διαβίωσης κάτω από τις γραμμές ηλεκτρισμού υψηλής τάσης σε ενήλικους και σε παιδιά."

Αυτή που ξεκίνησε την εκστρατεία Maureen Asbury, είπε ότι θα συνεχίσει  να πιέζει για περισσότερες προφυλάξεις ενάντια τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Και συνέχισε: "Είμαστε ευτυχείς που το πρόβλημα έχει αναγνωριστεί - αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την εκστρατεία μας."

Σε μια δήλωση της η Ενωση Ηλεκτρικής Ενέργειας σήμερα Δευτέρα τονίζει: "Ο κύριος όγκος των στοιχείων που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών σαφώς υποδεικνύει ότι τα μαγνητικά πεδία δεν προκαλούν καρκίνο ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Εάν πράγματι η καθοδηγητική γραμμή του NRPB είναι πως αυτό δεν ισχύει πλέον, θα επιθυμούσαμε την επιτροπή να διευκρινίσει τι πρέπει να κάνουμε ως βιομηχανία."

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα ενισχύεται στα ανθρώπινα κύτταρα.
Μικροσυσκευη λέιζερ εντοπιζει καρκινους
Εφαρμόζοντας τεχνικές της Φυσικής για πρώϊμη ανίχνευση του καρκίνου
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
National Radiological Protection Board
Radiation health effects: Bristol research group
Home