Στην ταινία Illuminati η αντι-ύλη μπορεί να καταστρέψει το Βατικανό;

Πηγή: LiveScience, 17 Μαΐου 2009

Οι Illuminati (Πεφωτισμένοι), το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα Dan Brown μετά τον Κώδικα Ντα Βίντσι το οποίο έγινε ταινία, έχει ξεκινήσει να προβάλλεται και στην Ελλάδα με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς στο ρόλο του καθηγητή του Χάρβαρντ Robert Langdon. Αυτή η ταινία φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα όπλο που βασίζεται στην αντι-ύλη.

Στο βιβλίο και στην ταινία ("Angels and Demons"), μια αποκρυφιστική ομάδα, με τη συμμετοχή ενός μυστικού πυρήνα μέσα στο CERN, σχεδιάζει ένα όπλο αντι-ύλης για να καταστρέψει το Βατικανό. Ενώ η Αγία Έδρα της Καθολικής Εκκλησίας δεν συμπάθησε καθόλου το σενάριο, επιστήμονες στο CERN - δείχνοντας ένα πιο ανοιχτό πνεύμα - αντιμετώπισαν εξαρχής θετικά την όλη ιστορία. Έτσι, άνοιξαν στο σκηνοθέτη της ταινίας Ρον Χάουαρντ τις υπόγειες εγκαταστάσεις του, προσδοκώντας ότι η όλη δημοσιότητα θα κάνει καλό στην επιστημονική έρευνα, και θα φέρει το ευρύ κοινό πιο κοντά σε μείζονα ζητήματα που απασχολούν την κοινότητα των φυσικών.

Όπως έγραψε η Independent, "μπορεί άραγε η ταινία να κάνει σέξι τη σωματιδιακή φυσική;".

Αυτό ασφαλώς ελπίζει το CERN που πιθανότατα οι ερευνητές του γνωρίζουν για την αντι-ύλη περισσότερα από κάθε άλλο φορέα στον κόσμο. Το CERN έκανε ειδικά σεμινάρια περί αντι-ύλης στο σκηνοθέτη της ταινίας και αυτός, σε ανταπόδοση, ετοίμασε ένα πιο ακριβές επιστημονικά υλικό που θα διανέμεται μαζί με το DVD της ταινίας.

Φυσικά, όπως και πολλά άλλα πράγματα στο βιβλίο και την ταινία, που δεν είναι παρά φαντασία, το CERN δεν έχει ούτε αρκετή ποσότητα ούτε τη διάθεση να κατασκευάσει μια φορητή βόμβα αντι-ύλης. Σύμφωνα με το CERN, αν συγκεντρωθεί όλη η αντι-ύλη που έχει ποτέ δημιουργηθεί από τους επιστήμονες πάνω στη Γη όλα αυτά τα χρόνια, και ενωθεί με την κανονική ύλη, το συνολικό ποσό ενέργειας που θα απελευθερωθεί, θα είναι αρκετό απλώς για να φωτίσει μια κοινή λάμπα για λίγα λεπτά.

Σύμφωνα με υπολογισμούς με την υφιστάμενη τεχνολογία, θα χρειαστούν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια και τουλάχιστον 1 τρις δολάρια για να παραχθεί έστω κι ένα γραμμάριο αντι-ύλης. Εκτός αυτού, υπάρχει το όχι ασήμαντο πρόβλημα τι θα κάνει κανείς την αντι-ύλη αν αυτή δημιουργηθεί, με δεδομένο ότι είναι υπερβολικά δύσκολο να αποθηκευτεί, καθώς αντιδρά εκρηκτικά με την κοινή ύλη. Τεράστιες ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις θα πρέπει να επιστρατευθούν, προκειμένου να παγιδευτούν και οι παραμικρές ποσότητες αντι-ύλης σε κάποιο μέρος.

Στο εργαστήριο Fermilab, που προς το παρόν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αντιύλης, φτιάχνει περίπου 2 νανογραμμάρια αντιπρωτονίων το χρόνο. Με αυτό τον ρυθμό αναμένεται να περάσουν 100 εκατομμύρια χρόνια για να φτιαχτούν 1/4 του γραμμαρίου αντιύλης.

Ποιά είναι όμως η όλη γοητεία με την αντι-ύλη; Σύμφωνα με την κυρίαρχη θεωρία εν αρχή υπήρχαν στο σύμπαν τόσο η ύλη όσο και η αντι-ύλη. Από την ύλη είναι φυσικά κατασκευασμένα τα πάντα γύρω μας - και εμείς οι ίδιοι. Η αντι-ύλη, από την άλλη, είναι ένα παράξενο υλικό, ταυτόσημο με την κοινή ύλη από κάθε άλλη άποψη, πέρα από το ότι κάθε αντισωματίδιο της έχει αντίθετα χαρακτηριστικά από τα σωματίδια της ύλης. Αντί για θετικά έχει αρνητικά φορτία κοκ.

Λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη η ύλη συνδυάστηκε με την αντι-ύλη και εξαϋλώθηκαν παράγοντας ακτίνες-γ πολύ μεγάλης ενέργειας. Όμως, για καλή μας τύχη υπήρχε περίσσεια μικρής ποσότητας ύλης από την οποία προέκυψαν όλα όσα υπάρχουν στο σύμπαν. Υπάρχει όμως και κάποια διαφορά ανάμεσα στην ύλη και την αντιύλη. Όπως λένε οι φυσικοί, υπάρχει και μια μικρή διαφορά ανάμεσα τους, γνωστή ως παραβίαση CP, που ανακαλύφθηκε στην διάσπαση των καονίων. Αυτά τα σωματίδια συμπεριφέρονται ελαφρώς διαφορετικά από τα αντι-καόνια.

Η ενέργεια που προέρχεται από την εξαΰλωση είναι τρομακτική. Ένα γραμμάριο μόνο αντι-ύλης, αν εξαϋλωθεί μέσα από την επαφή του με ένα γραμμάριο ύλης, θα δημιουργήσει εκρηκτική ισχύ ισοδύναμη με 20.000 τόνους ΤΝΤ. Καθόλου λοιπόν παράξενο που ο Νταν Μπράουν σκαρφίστηκε μια βόμβα αντι-ύλης, πολύ ισχυρότερη από μια πυρηνική βόμβα, η οποία μπορεί να επιφέρει ένα νέο Αρμαγεδώνα.

Από την άλλη, όπως συνήθως συμβαίνει, υπάρχουν και αυτοί που οραματίζονται μια ειρηνική χρήση της αντι-ύλης ως απεριόριστης πηγής ενέργειας, μάλιστα την περιγράφουν ως την μελλοντική πανάκεια για την επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων της ανθρωπότητας - πράγμα πολύ αμφίβολο όμως. Έτσι, στην διάσημη σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek, το διαστημόπλοιο Enterprise είχε κινητήρα αντι-ύλης!

Ο βρετανός ιδιοφυής φυσικός Πολ Ντιράκ ήταν ο πρώτος που υπέθεσε την ύπαρξη της αντι-ύλης το 1928 (αν και δεν την ονόμασε έτσι), υπολογίζοντας ότι υπάρχει ένα σωματίδιο με αντίθετο φορτίο από το ηλεκτρόνιο, όπως αποδείχτηκε το 1932, όταν ανακαλύφθηκε το ποζιτρόνιο, το πρώτο σωματίδιο αντι-ύλης. Από τότε ανακαλύφθηκαν και άλλα αντι-σωματίδια, ώσπου το 1995 οι φυσικοί του CERN δημιούργησαν το πρώτο αντι-υδρογόνο, συνδυάζοντας αντι-πρωτόνια με ποζιτρόνια. Ήταν η πρώτη φορά στον κόσμο που ένα επιστημονικό εργαστήριο είχε παράγει τεχνητά αντι-άτομα, πυροδοτώντας πλέον αυξημένο ενδιαφέρον για την αντι-ύλη τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο κοινό.

Οι φυσικοί του CERN πασχίζουν, στο πλαίσιο του προγράμματος ATRAP, να παγιδεύσουν άτομα αντι-υδρογόνου. Όμως η μεγάλη ελπίδα είναι τα πειράματα αντι-ύλης που έχουν σχεδιαστεί να γίνουν με τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, όταν αυτός επαναλειτουργήσει το φθινόπωρο μετά τη σοβαρή βλάβη που τον καθήλωσε πέρυσι σε αδράνεια.

Add to Bobit!

Home