Ερευνητές παρουσίασαν μικρά ρομπότ που μπορούν να προετοιμάσουν τη σεληνιακή επιφάνεια για το φυλάκιο της NASA

Πηγή: PhysOrg, 25 Φεβρουαρίου 2009

Μικρά ρομπότ - στο μέγεθος των μηχανημάτων που κόβουν το γρασίδι - μπορούν να ετοιμάσουν το έδαφος για μια ασφαλή προσγείωση στη Σελήνη, σύμφωνα με μια μελέτη που εκπονήθηκε από την Astrobotic Technology μαζί με το Ινστιτούτο Ρομποτικής του πανεπιστημίου Carnegie Mellon και με τη χρηματοδότηση της NASA.

Οι ερευνητές αναλύοντας τις απαιτήσεις της αποστολή ανέπτυξαν ένα σχέδιο με σκοπό την κατασκευή ενός καινοτόμου μικρού σεληνιακό ρομπότ της NASA.
 


Ένα σχέδιο του προτεινόμενου ρομπότ


Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην Ουάσινγκτον στο συνέδριο Lunar Surface Systems της NASA.

"Η NASA αντιμετωπίζει μια πρόκληση όσον αφορά το σχεδιασμό της διάταξης για την φυλάκιο της, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2020", δήλωσε ο William "Red" Whittaker, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Astrobotic και καθηγητής ρομποτικής στο Carnegie Mellon.

"Για την αποτελεσματική μεταφορά εμπορευμάτων, ο χώρος προσγείωσης πρέπει να είναι κοντά στο φυλάκιο που θα μένει το πλήρωμα και τα εργαστήρια. Κάθε πυραυλική προσγείωση και απογείωση, όμως, θα σκορπίζει τα σεληνιακά χαλίκια στο γύρω χώρο. Χωρίς καμιά ατμόσφαιρα που να επιβραδύνει την κάθοδο, το ξηρό έδαφος θα καλύψει με άμμο το φυλάκιο. "

Η έρευνα εξέτασε δύο πιθανές λύσεις: 1ον. την κατασκευή ενός μικρού τείχους γύρω από τον τόπο της προσγείωσης, και 2ον τη δημιουργία μιας σκληρής επιφάνειας προσγείωσης με τη βοήθεια εγχώριων - σεληνιακών υλικών.

Με την πρώτη λύση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο ρόβερ που ζυγίζουν 330 κιλά το κάθε ένα θα χρειαστούν λιγότερο από έξι μήνες για την κατασκευή ενός μικρού τείχους γύρω από τον τόπο προσγείωσης, για να εμποδίσουν τον διασκορπισμό της άμμου. Ένα μικρό τείχος ύψους 2,5 μέτρων με ένα ημικύκλιο 50 μέτρων θα απαιτούσε τουλάχιστον την διακίνηση 1.100 τόνων σεληνιακού χώματος. Ρομπότ αυτού του μεγέθους μπορούν να σταλούν από τη NASA στο σχεδιαζόμενο πολικό  φυλάκιο πριν από τις επανδρωμένες αποστολές. Η δε εταιρεία Astrobotic Technology έχει προτείνει ότι η προετοιμασία του χώρου προσγείωσης να γίνει από εμπορικές επιχειρήσεις.

Στη δεύτερη λύση, οι ερευνητές έδειξαν πώς ορισμένα μικρά ρομπότ θα μπορούσαν να χτενίσουν το σεληνιακό έδαφος για πετρώματα, συλλέγοντας τα για να φτιάξουν μια σκληρή επιφάνεια προσγείωσης χωρίς χαλίκια, δήλωσε ο John Kohut, διευθυντής της Astrobotic.

"Αυτό μπορεί να περιορίσει την ανάγκη για την κατασκευή προστατευτικών αναχωμάτων. Για να προσδιοριστεί η καλύτερη δυνατή προσέγγιση, θα γίνουν αποστολές μικρών ρομπότ  για να συγκεντρωθούν επί τόπου πληροφορίες που να αφορούν την συνοχή του εδάφους και αν μπορούν να βρεθούν στον χώρο αυτό βράχοι και χαλίκια στο σωστό μέγεθος."

Επίσης, στο Carnegie Mellon, ο Whittaker κατευθύνει την ανάπτυξη του πρώτου σεληνιακού ρομπότ της Astrobotic, που έχει υποστεί δοκιμές για αρκετούς μήνες. Η πρώτη αποστολή της εταιρείας έχει οριστεί για το Δεκέμβριο του 2010 με σκοπό να κερδίσει 20 εκατομμύρια δολάρια, που είναι το βραβείο Google Lunar X για την επίσκεψη της περιοχής προσγείωσης του Apollo 11 και να διαβιβάσει υψηλής ευκρίνειας βίντεο πίσω στη Γη.

buzz it!

Home