Αστρονόμοι ανιχνεύουν σκόνη γύρω από ένα αστέρι που πεθαίνει που μπορεί να ρίξει νέο φως στην προέλευση του σύμπαντος

Πηγή: ANI, 16 Ιανουαρίου, 2009

Σε μια νέα έρευνα ομάδας αστρονόμων του πανεπιστημίου Cornell παρατηρήθηκε σκόνη που έχει σχηματιστεί γύρω από ένα αστέρι που πεθαίνει σε ένα κοντινό μας γαλαξία, δίνοντας έτσι μια εικόνα του νεαρού σύμπαντος και αναζωογονώντας  μια συζήτηση για την προέλευση όλης των κοσμικής σκόνης.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Greg Sloan, έγινε με βάση τις παρατηρήσεις του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Spitzer.

Η σκόνη παίζει βασικό ρόλο στην εξέλιξη αυτών των γαλαξιών όπως ο Γαλαξίας μας και τα άστρα παράγουν σκόνη - πλούσια σε άνθρακα ή οξυγόνου - καθώς αυτά πεθαίνουν.

Αλλά είναι ελάχιστα γνωστά για το πώς και τι είδους σκόνη δημιουργήθηκε σε γαλαξίες που σχηματίστηκαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Ο Sloan και οι συνάδελφοί του παρατήρησαν λοιπόν σκόνη που σχηματίστηκε γύρω από ένα άστρο από άνθρακα, το MAG 29, που βρίσκεται 280.000 έτη φωτός σε ένα μικρότερο κοντινό γαλαξία, που ονομάζεται Νάνος Γλύπτης.

Γνωρίζουμε πως άστρα με μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο μας τελειώνουν τη ζωή τους ως αστέρια από άνθρακα, τα οποία στον Γαλαξία μας είναι μια πλούσια πηγή της σκόνης.

Ο γαλαξίας Νάνος Γλύπτης περιέχει μόνο το 4% του άνθρακα και άλλα βαριά στοιχεία του δικού μας Γαλαξία, με αποτέλεσμα να είναι παρόμοιος με πρωτόγονους γαλαξίες που βρίσκονται στην άκρη του σύμπαντος.

Αυτοί οι αρχέγονοι γαλαξίες εξέπεμψαν το φως που εμείς βλέπουμε τώρα, όταν σχηματίστηκε τόσο το σύμπαν όσο και αυτοί.

"Αυτό που μας λέει η έρευνα είναι ότι τα αστέρια από άνθρακα θα μπορούσαν να έχουν αντλήσει σκόνη αμέσως μετά τη γέννηση των πρώτων γαλαξιών," λέει ο Sloan.

Οι επιστήμονες έχουν αναρωτηθεί για την προέλευση της σκόνης στο νεαρό σύμπαν. Οι υπερκαινοφανείς είναι από τους πιο συνηθισμένους υπόπτους, αλλά αυτοί μπορεί να καταστρέψουν περισσότερη σκόνη από αυτή που δημιουργούν.

"Ενώ όλοι επικεντρώνονται σε ερωτήματα σχετικά με το πόσο και τι είδους σκόνη φτιάχνουν οι υπερκαινοφανείς, οι αστρονόμοι μπορεί να μην έχουν εκτιμήσει ότι τα αστέρια από άνθρακα μπορεί να σχηματίσουν τουλάχιστον κάποια από την σκόνη που βλέπουμε," τονίζει ο Sloan.

"Όσο περισσότερο κατανοούμε την ποσότητα και τη σύνθεση της σκόνης, τόσο κατανοούμε καλύτερο τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι γαλαξίες και τα αστέρια, τόσο στις απαρχές του σύμπαντος όσο και στην γειτονιά μας", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αστρονόμο Sloan, η παρατήρηση τέτοιων άστρων όπως ο MAG 29 μας βοηθάει ώστε να έχουμε κάποιες εικόνες με τι έμοιαζε το σύμπαν δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

"Δεν έχουμε δει σκόνη πλούσια σε άνθρακα μέχρι τώρα σε αυτό το πρωτόγονο περιβάλλον", είπε.

Home