Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η θάλασσα απορροφά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα

Πηγή: Guardian, 12 Ιανουαρίου 2009

Επιστήμονες εξέδωσαν μια νέα προειδοποίηση για την αλλαγή του κλίματος, μετά την ανακάλυψη μιας ξαφνικής και δραματικής πτώσης των ποσοτήτων του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφάται από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Η στροφή αυτή έχει θορυβήσει τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι κατηγορούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι ωκεανοί του πλανήτη απορροφούν περίπου 11 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από την καύση του πετρελαίου κάθε χρόνο, περίπου, το ένα τέταρτο όλου αυτού που παράγεται. Ακόμα και μια ελαφρά αποδυνάμωση αυτής της φυσικής διαδικασίας θα άφηνε σημαντικά περισσότερο CO2 στην ατμόσφαιρα. Γι αυτό χρειάζεται οι χώρες να υιοθετήσουν πολύ αυστηρότερους στόχους εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, για να αποτρέψουν την επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας.

Ο Kitack Lee, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Pohang, που ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, λέει ότι η ανακάλυψη αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση που σχετίζεται άμεσα με την απορρόφηση του CO2 από τους ωκεανούς λόγω αλλαγής της θερμοκρασίας τους.

Ο ίδιος εξηγεί πως οι θερμότερες συνθήκες διακόπτουν μια διαδικασία γνωστή ως "αερισμός" - ο τρόπος που το θαλασσινό νερό ρέει, αναμιγνύεται και απορροφάει το CO2 από τα επιφανειακά νερά προς τα βάθη των ωκεανών. Προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις είναι πιθανόν να μην περιορίζονται στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την πρόσληψη του CO2 στον Ατλαντικό και Νότιους ωκεανούς.

"Τα αποτελέσματα μας στην Ανατολική Θάλασσα αποδεικνύουν με βεβαιότητα ότι η ωκεάνια απορρόφηση του CO2 έχει επηρεάσει άμεσα την αποδυνάμωση του αερισμού λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας", λέει.

Και ο Lee προσθέτει: "Με άλλα λόγια, η αύξηση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας που οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να επηρεάσει βαθιά τον αερισμό του ωκεανού, μειώνοντας έτσι το ποσοστό απορρόφησης του CO2."

Η εργασία αυτή βασίστηκε στο ταξίδι ενός ρωσικού ερευνητικού σκάφους, τον περασμένο Μάιο, για να πάρουν δείγματα θαλασσινού νερού από 24 τοποθεσίες σε όλη τη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Οι ερευνητές σύγκριναν το διαλυμένο CO2 στο θαλασσινό νερό με παρόμοια δείγματα που συλλέχθηκαν κατά το 1992 και το 1999. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ποσότητα του CO2 που απορροφήθηκε από το 1999 έως το 2007 ήταν η μισή που καταγράφηκε από το 1992 έως το 1999.

Βασικά, η μελέτη έδειξε ότι η ανάμειξη των ωκεανών, μια διαδικασία που απαιτείται για να αποτεθεί ο άνθρακας στα βαθιά νερά, όπου είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν, φαίνεται να έχει αποδυναμωθεί σημαντικά.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Geophysical Research Letters, οι επιστήμονες λένε: "Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι σχεδόν όλες οι ανθρωπογενείς εκπομπές του CO2 που απορροφήθηκαν την τελευταία περίοδο περιορίστηκαν σε βάθη λιγότερα από 300 μέτρα. Η ταχεία και σημαντική μείωση είναι  έκπληξη και αποδίδεται στην σημαντική αποδυνάμωση της κυκλοφορίας του νερού. "

Όμως η Corinne Le Quéré, εμπειρογνώμονας για την αποθήκευση του άνθρακα στους ωκεανούς, δήλωσε: "Δεν πιστεύουμε πως ο ωκεανός πρόκειται να σταματήσει εντελώς να απορροφάει το εκπεμπόμενο διοξείδιο του άνθρακα, αλλά εάν το φαινόμενο εξασθενεί τότε θα έχει πραγματικές συνέπειες για την ατμόσφαιρα. "

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι ωκεανοί απορροφούν όλο και λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα
Το CO2 μπαίνει πιο βαθιά στους ωκεανούς
Η ικανότητα των φυσικών απορροφητήρων του άνθρακα μειώνεται με την άνοδο της θερμοκρασίας
Οι επιστήμονες βρίσκουν που πηγαίνει το CO2 της ατμόσφαιρας

Home