Αίνιγμα για τους αστρονόμους ένα μυστήριο φως που βρέθηκε από το Hubble

Πηγή: Discovery News, 12 Ιανουαρίου 2009

Πριν τρία χρόνια σχεδόν, αστρονόμοι με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Hubble μελετούσαν ένα σμήνος γαλαξιών, κάπου, οκτώ δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, όταν είδαν μια αναλαμπή φωτός. Κάτι εντελώς διαφορετικό με ό,τι είχαν δει μέχρι σήμερα.

Αριστερά: Ενώ έκαναν μια έρευνα ρουτίνας για μακρινά σουπερνόβα, αστρονόμοι παρατήρησαν ένα λαμπρό φως που δεν μπορούν να το δικαιολογήσουν (απεικονίζεται εδώ δεξιά). Το Hubble φωτογράφησε για πρώτη φορά το φως στις 21 Φεβρουαρίου 2006. Στις επόμενες 100 μέρες το φως έγινε πιο λαμπρό και στη συνέχεια εξασθένησε. Οι αστρονόμοι που το παρατήρησαν λένε πως είναι κάτι διαφορετικό με ότι έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Για 100 ημέρες το αντικείμενο σταδιακά γινόταν πιο λαμπρό. Στη συνέχεια για 100 ημέρες εξασθενούσε μέχρι τέλος να εξαφανιστεί τελείως.

Η χημική ανάλυση του φωτός αποδείχθηκε εξίσου αινιγματική, λέει ο Kyle Barbary του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας.

"Εμείς ποτέ δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο", δήλωσε ο Barbary. "Κανείς δεν μπόρεσε να δώσει μια καλή εξήγηση για αυτό το αντικείμενο."

Στο αντικείμενο δόθηκε η ονομασία SCP 06F6 και ανακαλύφθηκε στις έρευνες που γίνονται για την ανακάλυψη υπερκαινοφανών στον ουρανό (Supernova Cosmology Project) στις 21 Φεβρουαρίου, 2006. Όμως δεν ταιριάζει με κανένα γνωστό σουπερνόβα ή άλλα κοσμολογικά γεγονότα.

Επίσης, οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν αν το SCP 06F6 ήταν σχετικά κοντά, ίσως και μέσα στον δικό μας Γαλαξία, ή εντελώς μακριά.

Μια δημοσιευμένη εργασία στο περιοδικό Astrophysical Journal Letters το Σεπτέμβριο ανέφερε ότι μια χημική ανάλυση του αντικειμένου φαίνεται να ταιριάζει με τις εκπομπές από μία μακρινή, ψυχρή και πλούσια σε άνθρακα ατμόσφαιρα. Ο επικεφαλής της έρευνας Boris Gaensicke, αναπληρωτής καθηγητής της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Warwick και οι συνάδελφοί του πιστεύουν ότι πρόκειται για μια νέα κατηγορία σουπερνόβα ή ίσως μια διαταραχή ενός άστρου πλούσιου σε άνθρακα.

Ο Gaensicke και η ομάδα του ανακάλυψαν επίσης μια ισχυρή πηγή ακτίνων Χ - δύο τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη σουπερνόβα - που φαίνεται να συνδέεται με την πτωτική φάση του αντικειμένου SCP 06F6.

"Κατά την άποψή μου, το κρίσιμο επόμενο βήμα είναι να εξετάσουμε αν υπάρχει γαλαξίας γύρω από το SCP 06F6 μέσα στον οποίο να βρίσκεται το αντικείμενο," εξηγεί ο Gaensicke. "Η ανίχνευση ενός γαλαξία που θα φιλοξενεί το αντικείμενο (α) επιβεβαιώνει την εξωγαλαξιακή φύση του ... και (β) επιτρέπει κάποια ματιά στη φύση των προγόνων του SCP 06F6."

Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα Ισραηλινών επιστημόνων κατέληξε σε ορισμένες πρόσθετες θεωρίες, συμπεριλαμβανομένων και των εξής: της καταστροφής ενός λευκού νάνου πλούσιου σε άνθρακα από μια μεσαίου μεγέθους μαύρη τρύπα, της υπερκαινοφανούς έκρηξης ενός άστρου πλούσιου σε άνθρακα, μιας σύγκρουσης μεταξύ ενός αστεροειδή και ενός λευκού νάνου και τέλος την κατάρρευση ενός πυρήνα σουπερνόβα.

"Ίσως να είναι ένα νέο είδος σουπερνόβα," πιστεύει ο Stefan Immler, αστροφυσικός στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard. "Πραγματικά, δεν έχουμε μάθει κάτι νέο γι 'αυτό."

Home