Πλανητική καταιγίδα για την κατάσταση του Πλούτωνα

Πηγή: Independent, 3 Ιανουαρίου 2009

Μπορεί το 2009 να έχει ανακηρυχθεί έτος αστρονομίας, όμως η κοινότητα των αστρονόμων εξακολουθεί να διχάζεται για το κατά πόσο ο Πλούτων καλώς ή κακώς προ διετίας «εξέπεσε» του πλανητικού αξιώματός του.

Πολλοί αστρονόμοι είναι αυτοί που επιθυμούν να αποτελέσει ξανά ισότιμο πλανήτη με τους υπόλοιπους οκτώ του ηλιακού μας συστήματος (Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Κρόνος, Δίας, Ποσειδώνας, Ουρανός).

Τον Αύγουστο του 2006, στην Πράγα, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, που έχει τη σχετική αρμοδιότητα, υποβάθμισε τον Πλούτωνα σε νάνο-πλανήτη. Τώρα μια ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον Mark Sykes, διευθυντή του Ινστιτούτου Πλανητικής Επιστήμης της Αριζόνα στις ΗΠΑ, θέλει να ανατραπεί αυτή η απόφαση στην επόμενη γενική συνέλευση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU), που θα γίνει στη Βραζιλία τον Αύγουστο του 2009.

"Η IAU δεν είναι η Εκκλησία της Παναγίας, έτσι ώστε οι διακηρύξεις της να ακολουθούνται από όλους", δήλωσε ο δρ Sykes. "Για μένα και πολλούς σαν εμένα, παραμένει ο Πλούτωνας ένας πλανήτης και εξακολουθούν να υπάρχουν εννέα πλανήτες στο Ηλιακό Σύστημα. Το πρόβλημα είναι ότι η IAU, αντί, όπως συνήθως, να επιδιώξει μια απόφαση με γενική συναίνεση, επιδίωξε να επιβάλει την άποψή της σε μας τους υπόλοιπους", σημειώνει ο Mark Sykes, αναφερόμενος στην προηγούμενη συνέλευσή της IAU στην Πράγα, όπου η απόβαση υποβάθμισης του Πλούτωνα ελήφθη την τελευταία στιγμή και ενώ πολλοί σύνεδροι-αστρονόμοι είχαν ήδη φύγει.


Το νέο ηλιακό σύστημα

Ο Πλούτωνας βρίσκεται από 30 έως 50 φορές την απόσταση Ήλιου-Γης μακριά από τον Ήλιο. Η περίοδος περιφοράς του είναι 248 χρόνια. Έχει δύο ακόμα φεγγάρια εκτός από τον Χάροντα (δεξιά στην εικόνα). Η βαρύτητα του Πλούτωνα είναι 6% περίπου αυτής της Γης, ενώ η θερμοκρασία της επιφάνειας του είναι  -233ο C

Ο Πλούτων απέχει κατά μέσο όρο 5.800 εκατ. χιλιόμετρα από τον ήλιο και χρειάζεται 247,9 χρόνια για μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτόν. Η επιφάνεια του Πλούτωνα είναι παγωμένη στους μείον 233 βαθμούς Κελσίου (40 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν).

Ο Πλούτωνας είναι απλά ένα από τα μεγαλύτερα μέλη της ζώνης Kuiper - ότι απέμειναν από τον σχηματισμό των πλανητών. και έχουν αποκληθεί «πλουτοειδείς». Τα σώματα αυτά έχουν αρκετή μάζα για να έχουν αποκτήσει σχεδόν σφαιρικό σχήμα, όχι όμως αρκετή βαρυτική επίδραση για να «καθαρίσουν» τη διαστημική τους γειτονιά από τις τροχιές άλλων σωμάτων.

"Τα επιχειρήματα για τον Πλούτωνα είναι μια απόδειξη ότι οι επιστήμονες μπορούν να διαφωνούν και ότι η επιστήμη δεν είναι ένα δικτατορικό έργο - είναι δυναμική", δήλωσε ο Sykes. "Νομίζω ότι αν η IAU αλλάξει γνώμη, θα ήταν καλό. Αν δεν το κάνει, η αξιοπιστία της θα μειωθεί."

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ο Πλούτωνας εξορίζεται από το ηλιακό σύστημα καθώς μειώνεται ο αριθμός των πλανητών
Έρις, το νέο όνομα του νάνου πλανήτη 2003 UB313

Home