Ο Ομπάμα ορίζει ένα νομπελίστα φυσικό σαν υπουργό ενέργειας

Πηγή: AFP, 12 Δεκεμβρίου 2008

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama επέλεξε το νομπελίστα φυσικό Steven Chu, έναν υπέρμαχο της έρευνας των εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σαν μελλοντικό υπουργό Ενέργειας.

Ο 60-χρονος Στίβεν Τσου είναι γιος μεταναστών από την Κίνα και πρώην μέλος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, τιμήθηκε δε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2007 για την ανάπτυξη μεθόδων ψύξης και παγίδευσης ατόμων με ακτίνες λέιζερ. Έκτοτε ως επικεφαλής του Εθνικού Εργαστηρίου Berkeley από το 2004,  επικεντρώθηκε στη μελέτη των κλιματικών αλλαγών, ενώ τον περασμένο χρόνο δήλωσε πως οι επιστήμονες έχουν αντιληφθεί ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μία κατάσταση κρίσης.

Ο Ομπάμα, σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρώην αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για καθυστερήσεις στην ανάληψη δράσης για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Υποσχέθηκε επίσης συστηματικές προσπάθειες για τον περιορισμό στις ΗΠΑ των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενεργό συμμετοχή στις διεθνείς συζητήσεις για το κλίμα, ενώ ακρογωνιαίος λίθος του σχεδίου του για οικονομική ανάκαμψη θεωρούνται επίσης οι επενδύσεις σε "καθαρή" ενέργεια.

Ο Ομπάμα επίσης επέλεξε την Carol Browner, πρώην υπεύθυνη της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) επί Κλίντον, για να καλυφθεί η θέση εποπτείας της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής πολιτικής.

Περιβαλλοντικές ομάδες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις επιλογές αυτές, λέγοντας ότι αυτές έδειξαν πως ο Ομπάμα θέλει να προχωρήσει αποφασιστικά στις ανανεώσιμες ενέργειες και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ψύχοντας ένα αέριο ατόμων με μαγνητοοπτικές παγίδες
Ενα ψυχρό βραβείο Nobel φυσικής Ψύξη με τη βοήθεια Laser

Home