Ένα βήμα πιο κοντά οι κυψέλες καυσίμου για φορητές συσκευές

Πηγή: PathFinder, 3 Δεκεμβρίου 2008

Οι μπαταρίες λιθίου, που χρησιμοποιούνται σήμερα στις περισσότερες φορητές συσκευές, θα αρχίσουν από την επόμενη δεκαετία να αντικαθίστανται από κυψέλες καυσίμου που θα προσφέρουν πολλές ημέρες συνεχούς λειτουργίας, υπόσχονται οι εταιρείες που τις αναπτύσσουν.

Οι κυψέλες καυσίμου είναι ηλεκτροχημικές συσκευές μέσα στις οποίες μια καύσιμη ύλη -από το οινόπνευμα μέχρι το υδρογόνο και το βουτάνιο- καίγεται αργά, χωρίς ανάφλεξη, με τη βοήθεια ενός καταλύτη.

Η αμερικανική κυβέρνηση ήρε φέτος ένα σημαντικό εμπόδιο στην αξιοποίησή τους όταν το υπουργείο Μεταφορών τροποποίησε τους κανονισμούς για τα επικίνδυνα υλικά, έτσι ώστε οι κυψέλες μεθανόλης, βουτανίου ή φορμικού οξέος να επιτρέπεται να μεταφέρονται στα αεροπλάνα (η μεθανόλη και το βουτάνιο είναι εύφλεκτα, το φορμικό οξύ είναι διαβρωτικο.

Αρκετές εταιρείες αναπτύσσουν φορητές κυψέλες καυσίμου για κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και mp3 players:

-Η Panasonic σχεδιάζει να λανσάρει το 2012 μια κυψέλη που θα μπορεί να τροφοδοτεί ένα λάπτοπ για 20 ώρες.

-Η Toshiba έχει παρουσιάσει πρωτότυπα κυψελών, ωστόσο δεν έχει καθορίσει ημερομηνίες για τη διάθεσή τους στην αγορά.

-Η Samsung έχει συνάψει σχετική συμφωνία με την αμερικανική MTI MicroFuel Cells, η οποία το 2002 είχε παρουσιάσει πρωτότυπο το οποίο υποτίθεται ότι θα είχε φτάσει στην αγορά το 2004. Η κυψέλη μεθανόλης θα λειτουργεί για τριπλάσιο έως δεκαπλάσιο χρόνο σε σχέση με μια μπαταρία ιόντων λιθίου.

-Η αμερικανική Lilliputian Systems, την οποία ίδρυσαν πρώην ερευνητές του MIT, σχεδιάζει να κυκλοφορήσει του χρόνου μια κυψέλη για συσκευές οι οποίες μπορούν να φορτιστούν μέσω της θύρας USB. Η συσκευή χρησιμοποιεί βουτάνιο και προσφέρει 20πλάσιο χρόνο λειτουργίας σε σχέση με μια μπαταρία ίσου όγκου. Θα κοστίζει 100-150 δολάρια, ενώ τα φυσίγγια αναγόμωσης 1-3 ευρώ.

-Η Medis Technologies έχει παρουσιάσει μια κυψέλη του 1 watt που μπορεί να τροφοδοτήσει ένα κινητό τηλέφωνο για 30 ώρες συνεχούς λειτουργίας. Η συσκευή, με την ονομασία 24-7 Power Pack, έχει μέγεθος τράπουλας και δεν ξαναγεμίζει, οπότε η θήκη θα πρέπει να ανακυκλώνεται.

Υπάρχουν πάντως και επιφυλάξεις ως προς το πότε θα καθιερωθεί στην αγορά η νέα τεχνολογία. Ο Μακ Κόχουτ, αναλυτής ανταγωνισμού για τη Lenovo, τον τέταρτο μεγαλύτερο κατασκευαστή υπολογιστών παγκοσμίως, θεωρεί ότι θα περάσει τουλάχιστον μια πενταετία μέχρι την εμπορική τους αξιοποίηση σε ευρεία κλίμακα -η βιομηχανία θα πρέπει πρώτα να καταλήξει σε ένα κοινό πρότυπο και να δημιουργήσει εκτεταμένα δίκτυα διανομής.

Μέχρι την άφιξη των κυψελών καυσίμου, η Lenovo σχεδιάζει να εστιαστεί στις μπαταρίες αργύρου-ψευδαργύρου, οι οποίες έχουν χωρητικότητα 20-30% μεγαλύτερη από τις σημερινές μπαταρίες λιθίου.

Home