Μήπως η έλλειψη συγκρούσεων με κομήτες βοήθησε την εξέλιξη της ζωής;

Πηγή: 28 Νοεμβρίου 2008

Φαίνεται ότι έχουμε τραβήξει το κοσμικό λαχείο. Οι θανατηφόρες συγκρούσεις με κομήτες μπορεί να είναι πολύ σπανιότερες στο ηλιακό μας σύστημα από ό,τι σε άλλα γειτονικά μας.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς το ρυθμό που συγκρούονται οι κομήτες σε άλλα ηλιακά συστήματα, αλλά μπορούμε να εντοπίζουμε σημάδια της σκόνης που προκύπτει από αυτές τις συγκρούσεις, επειδή η σκόνη θερμαίνεται από το άστρο και έτσι εκπέμπει εν συνεχεία υπέρυθρη ακτινοβολία. Αυτή η ακτινοβολία εμφανίζεται στο άκρο υπέρυθρο του φάσματος του φωτός που προέρχεται από το αστέρι. Επειδή τέτοιας μορφής σκόνη θα πρέπει να διαχέεται γρήγορα, πιστεύεται πως μας δίνει ένα καλό στιγμιότυπο από το ρυθμό των πρόσφατων συγκρούσεων.

Αυτή η καλλιτεχνική εικόνα δείχνει έναν κομήτη να κινείται βίαια για να θρυμματιστεί γύρω από ένα νεκρό αστέρι, ή ένα λευκό νάνο, που ονομάζεται G29-38

Η αστροφυσικός Jane Greaves από το Πανεπιστήμιο του Αγίου Ανδρέα στη Βρετανία, ανέλυσε τις παρατηρήσεις από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Spitzer και διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των άστρων σαν τον ήλιο μας κοντά σε μας, έχουνε περισσότερη σκόνη από ότι το ηλιακό μας σύστημα, και συνεπώς, έχουν περισσότερες συγκρούσεις στην περιοχή τους. Το Ηλιακό μας σύστημα μπορεί να είναι ένα από τα λίγα που είναι ασφαλή για τη ζωή.

Η Greaves παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας της στο συμπόσιο Κοσμικοί Κατακλυσμοί και Ζωή στο Φρασκάτι της Ιταλίας.

Περίπου το 25% από τα αστέρια έχουν μια πολύ ισχυρή υπογραφή από την σκόνη που προέρχεται από τους κομήτες. Τα υπόλοιπα από αυτά τα άστρα έχουν πολύ λίγη σκόνη για να είναι άμεσα εμφανής, όταν μελετάται κάθε φάσμα απομονωμένο. Αν προσθέσουμε τις μετρήσεις και από αυτά τα αστέρια, γίνεται πιο εύκολο να δούμε το συνολικό ποσό της σκόνης. Η ανάλυση της Greaves αποκάλυψε ότι το 90% των ηλιακών συστημάτων είναι γεμάτα σκόνη και κονιορτό και άρα γίνονται περισσότερες συγκρούσεις κομητών πάνω στους πλανήτες από ό,τι στο δικό μας.

Ο Mark Wyatt, του Πανεπιστημίου του Cambridge συμφωνεί ότι ο ρυθμός της πτώσης των κομητών είναι μάλλον χαμηλότερος στη δική μας γειτονιά. Όμως, όπως δείχνει η θερμοκρασία που βρήκε η Greaves από τη σκόνη, οι πλανήτες αυτοί είναι σε πολύ μακρινές αποστάσεις από τα μητρικά τους αστέρια, κι έτσι οι συγκρούσεις  μπορεί να μην έχουν επηρεάσει τη ζωή σε κατοικήσιμους πλανήτες, που συνήθως είναι κοντά στο μητρικό τους αστέρι, υποστηρίζει ο Mark Wyatt,

Home