Μπορεί να εντοπίστηκαν οι πηγές των κοσμικών ακτίνων που βομβαρδίζουν τη Γη

Πηγή: ScienceDaily, 24 του Νοεμβρίου 2008

Την περασμένη εβδομάδα έγινε η ανακοίνωση για μια ακατανόητη και άγνωστη πηγή υψηλής ενέργειας κοσμικών ακτίνων που βομβαρδίζουν τη Γη, και τώρα έγινε μια απρόσμενη ανακάλυψη άλλων δύο πηγών κοσμικών ακτίνων από κοντινές περιοχές του διαστήματος.


Κοσμικές ακτίνες βομβαρδίζουν τη Γη

Ενώ η προηγούμενη ανακοίνωση διατύπωνε την άποψη ότι οι κοσμικές ακτίνες μπορεί να έχουν αποκαλύψει την υπογραφή της φευγαλέας σκοτεινής ύλης στο διάστημα, οι δύο νέες παρατηρήσεις των κοσμικών ακτίνων θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν αυτή την ιδέα και να ενισχύσουν μια άλλη εξήγηση.

Το παρατηρητήριο των κοσμικών ακτίνων του Εργαστηρίου στο Los Alamostory έχει δει για πρώτη φορά δύο διαφορετικά καυτά σημεία, που φαίνεται να βομβαρδίζουν τη Γη με μια υπερβολική δόση κοσμικών ακτίνων, που όμως δεν έχουν καμιά σχέση με τη σκοτεινή ύλη. 

"Αυτές οι δύο πηγές μπορεί να οφείλονται στο ίδιο, ή και διαφορετικό, αστροφυσικό φαινόμενο, λέει ο Jordan Goodman, κύριος ερευνητής για το παρατηρητήριο Milagro, σχολιάζοντας την ανακοίνωση για το πείραμα ATIC και τη νέα ανακάλυψη από την ομάδα του.

"Ωστόσο, και οι δύο πηγές υποδηλώνουν την παρουσία σωματιδίων υψηλής ενέργειας που επιταχύνονται κοντά μας".

Οι κοσμικές ακτίνες φαίνεται να προέρχονται από μια περιοχή του ουρανού κοντά στον αστερισμό Ωρίων.

Τα σημεία-πηγές των κοσμικών ακτίνων εντοπίστηκαν σε δύο περιοχές,  με το κόκκινο χρώμα κοντά στον αστερισμό Ωρίων

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το παρατηρητήριο κοσμικών ακτίνων Milagro στο Los Alamos για να παρατηρήσουν τον ουρανό του Βόρειου ημισφαίριου για σχεδόν επτά χρόνια, αρχής γενομένης τον Ιούλιο του 2000. Το παρατηρητήριο είναι μοναδικό στο ότι παρακολουθεί το σύνολο του ουρανού πάνω από το βόρειο ημισφαίριο. Λόγω του σχεδιασμού και του οπτικό του πεδίου, το Milagro κατέγραψε πάνω από 200 δισ. συγκρούσεις των κοσμικών ακτίνων με τη γήινη ατμόσφαιρα.

Οι κοσμικές ακτίνες είναι σωματίδια υψηλής ενέργειας που κινούνται μέσα στον Γαλαξία μας από μακρινές πηγές. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς από πού προέρχονται οι κοσμικές ακτίνες, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να προέρχονται από σουπερνόβα, από κβάζαρ ή ίσως από άλλες εξωτικές, λιγότερο κατανοητές, πηγές που ακόμα δεν έχουν ανακαλυφθεί στο σύμπαν.

"Το δικό μας παρατηρητήριο είναι μοναδικό στο ότι μπορεί να ανιχνεύσει γεγονότα με αρκετά χαμηλή ενέργεια, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να καταγράψουμε αρκετές συγκρούσεις κοσμικών ακτίνων. Οπότε βλέπουμε κοσμικές ακτίνες να προέρχονται κυρίως από δύο διαφορετικές περιοχές του ουρανού στον αστερισμό του Ωρίωνα πλησίον στον Ταύρο και στον αστερισμό των Διδύμων", τονίζει ένας ερευνητής.

Βέβαια οι ερευνητές δεν μπορούν να είναι σίγουροι που ακριβώς βρίσκονται οι πηγές των κοσμικών ακτίνων.

"Όποια και αν είναι η πηγή των πρωτονίων που παρατηρήσαμε με το Milagro, η πορεία τους προς τη Γη εκτρέπεται από το μαγνητικό πεδίο του Γαλαξία, ώστε να μην δυνατόν να πούμε ακριβώς από πού προέρχονται", διευκρινίζει ο Goodman.

Έχει προταθεί ένα νέο, δεύτερης γενιάς, παρατηρητήριο που μπορεί να είναι σε θέση να λύσει το μυστήριο της προέλευσης των κοσμικών ακτίνων. Το νέο πείραμα, που θα ονομαστεί High Altitude Water Cherenkov (HAWC), θα κτιστεί σε μια τοποθεσία μεγάλου υψόμετρου στο Μεξικό.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Συγκέντρωση σκοτεινής ύλης μπορεί να δεσπόζει κοντά στο ηλιακό μας σύστημα

Home