103 χρόνια αργότερα επιβεβαιώθηκε η διάσημη εξίσωση του Αϊνστάιν

Πηγή: AFP, 21 Νοεμβρίου 2008

Χρειάστηκε πάνω από έναν αιώνα, αλλά η περίφημη σχέση του Αϊνστάιν Ε = mc2 τελικά επιβεβαιώθηκε, χάρη σε μια ηρωική προσπάθεια από Γάλλους, Γερμανούς και Ούγγρους φυσικούς.

Μια επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Laurent Lellouch του Κέντρου Θεωρητικής Φυσικής της Γαλλίας, χρησιμοποίησε μερικούς από τους πιο δυνατούς υπερυπολογιστές του κόσμου για να κάνει υπολογισμούς για την εκτίμηση της μάζας των πρωτονίων και νετρονίων, τα σωματίδια που βρίσκονται στον πυρήνα των ατόμων.

Σύμφωνα με το συμβατικό μοντέλο της φυσικής των σωματιδίων, τα πρωτόνια και τα νετρόνια αποτελούνται από μικρότερα σωματίδια γνωστά ως κουάρκ, που με τη σειρά τους δεσμεύονται από γκλουόνια.

Το παράξενο όμως είναι το εξής: η μάζα των γκλουονίων είναι μηδενική και η μάζα των κουάρκ είναι μόνο το 5% . Επομένως, που πήγε το υπόλοιπο 95%;

Η απάντηση, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science προέρχεται από την ενέργεια των κινήσεων και των αλληλεπιδράσεων των κουάρκ και γκλουονίων.

Με άλλα λόγια, η ενέργεια και η μάζα είναι ισοδύναμα μεγέθη, όπως ο Αϊνστάιν πρότεινε στην Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας το 1905.

Ο τύπος Ε = mc2 δείχνει ότι η μάζα μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια, η δε ενέργεια μπορεί να μετατραπεί σε μάζα.

Δείχνοντας πόση ενέργεια θα απελευθερωνόταν αν κάποια ποσότητα μάζας έπρεπε να μετατραπεί σε ενέργεια, η εξίσωση έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, και στην πιο γνωστή περίπτωση, ως πηγή έμπνευσης για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Αλλά η χρήση της σχέσης Ε = mc2 στο υπο-ατομικό επίπεδο σωματιδίων - στις εξισώσεις της κβαντικής χρωμοδυναμικής - ήταν δαιμονικά δύσκολη.

"Μέχρι τώρα, ήταν μια υπόθεση," δήλωσε με υπερηφάνεια το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας σε ένα δελτίο τύπου.

"Τώρα πλέον επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά."

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Είναι πια επιβεβαιωμένο: Η ύλη είναι απλώς διακυμάνσεις του κενού

Home