Η ΝΑSΑ θα κατασκευάσει ρομπότ για τη Σελήνη με σκοπό την ανάπτυξη του διαστημικού τουρισμού

Πηγή: AFP, 30 Οκτωβρίου 2008

Η ΝΑSΑ θα κατασκευάσει ρομπότ και πάλι για τη Σελήνη, μετά από 40 χρόνια, αλλά αυτή τη φορά θα γίνει για λογαριασμό μιας βρετανικής ιδιωτικής εταιρείας, που θέλει να αναπτύξει το διαστημικό τουρισμό.

Η ΝΑSΑ ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμβόλαιο με βρετανούς επιχειρηματίες για την κατασκευή ενός ρομπότ, που θα έχει δυνατότητα να κινείται πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης.

Αυτό το πρόγραμμα έρχεται 40 χρόνια μετά την κατάκτηση της Σελήνης από αμερικανούς αστροναύτες.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η ΝΑSΑ ήταν εκείνη που έδινε παραγγελίες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την κατασκευή ρομπότ και εξοπλισμού για τα διαστημικά της προγράμματα. Τώρα όμως οι ρόλοι αντιστράφηκαν, και θα φτιάξει για λογαριασμό της βρετανικής εταιρείας Odyssey Moon, ένα ρομπότ για να αναπτύξει η τελευταία τον διαστημικό τουρισμό στη Σελήνη.

"Πρόκειται για μία λογική εξέλιξη στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της αμερικανικής διαστημικής εταιρείας", τόνισε ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου της ΝΑSΑ Pete Worden.

Σύμφωνα με τον ίδιον, η προοπτική ανάπτυξης επιστημονικού εξοπλισμού κι η εξερεύνηση της Σελήνης συνάδουν με τα ήδη εξελισσόμενα προγράμματα για την κατασκευή υλικών για τους ιδιωτικούς δορυφόρους που τίθενται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Η εταιρεία Odyssey Moon, που ιδρύθηκε προ 4ετίας, είναι μία από τις επιχειρήσεις που διαγωνίζονται για να κερδίσουν το έπαθλο των 30 εκατομμυρίων δολαρίων, που έχει αθλοθετήσει το ίδρυμα XPrize και το οποίο χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων και από την Google. Το έπαθλο αυτό ανακοινώθηκε το 2007 κι έχει προκαλέσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να ξανακατακτήσουν την Σελήνη, ανοίγοντάς το δρόμο στους επίδοξους τουρίστες του διαστήματος.

"Ο κόσμος δεν έχει ακόμη σκεφτεί τις δυνατότητες που προσφέρει η Σελήνη. Η Σελήνη είναι η όγδοη ήπειρος και θα πρέπει να την εξερευνήσουμε με υπεύθυνο τρόπο. Θέλουμε να κερδίσουμε το βραβείο του Google, κι εάν τα καταφέρουμε, θα είναι υπέροχο. Εμείς όμως, πάση θυσία, θα πάμε στη Σελήνη", λέει ο Ramin Khadem διευθυντής της Odyssey Moon.

Home