Εκτός λειτουργίας παραμένει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble λόγω διπλής ανωμαλίας

Πηγή: Register, 20 Οκτωβρίου 2008

Η επανενεργοποίηση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble δυστυχώς δεν πέτυχε, γιατί μετά την αρχική σοβαρή βλάβη του πριν τρεις εβδομάδες εμφανίστηκαν δύο νέα προβλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα, μετά την εκκίνηση που δόθηκε στο εφεδρικό σύστημα υπολογιστών.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο έπαψε να μεταδίδει εικόνες τον περασμένο μήνα όταν τέθηκε εκτός λειτουργίας το σύστημα διαχείρισης εντολών και δεδομένων (Control Unit/Science Data Formatter), το οποίο συλλέγει τα δεδομένα από πέντε όργανα του τηλεσκοπίου και αφού τα επεξεργαστεί τα μεταδίδει στη Γη.

Το Hubble πετάει σε ύψος 560 χιλιομέτρων από το 1990

Την περασμένη εβδομάδα οι υπεύθυνοι μηχανικοί για το Hubble δοκίμασαν να ενεργοποιήσουν το εφεδρικό σύστημα που παρέμενε ανενεργό από την εκτόξευση του Hubble το 1990. Τρία από τα όργανα του παρατηρητηρίου ξανάρχισαν να λειτουργούν, λίγο αργότερα όμως παρουσιάστηκαν δυο νέες βλάβες. Στην πρώτη έπεσε η ηλεκτρική τάση σε μια από τις κάμερες και στην δεύτερη ένας υπολογιστής που ελέγχει ένα άλλο όργανο σταμάτησε εντελώς να λειτουργεί.

Όσες προσπάθειες κι αν έγιναν από τους ελεγκτές της πτήσης στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA το τηλεσκόπιο δεν ανέκαμψε, και είναι απίθανο να αρχίσει πάλι τις παρατηρήσεις πριν από το τέλος της εβδομάδας, δήλωσε ο Art Whipple, μέλος της ομάδας.

"Επεξεργαζόμαστε πολλά σενάρια και δεδομένα από το Hubble", συμπληρώνει ο Art Whipple.

Η βλάβη στο σύστημα διαχείρισης εντολών και δεδομένων είχε αναγκάσει τη NASA να αναβάλει την αποστολή του διαστημικού λεωφορείου για την τελευταία επισκευή και αναβάθμιση του Hubble, που ήταν προγραμματισμένη για τις 14 Οκτωβρίου. Όμως η σοβαρή βλάβη έκανε τη NASA να αναβάλει την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Atlantis για το Φεβρουάριο του 2009 το νωρίτερο, με κάθε μήνα καθυστέρησης να κοστίζει επιπλέον 10 εκατ. δολάρια.

Στην αποστολή του Φεβρουαρίου 2009, οι αστροναύτες θα αντικαταστήσουν τις μπαταρίες και τα γυροσκόπια και θα εγκαταστήσουν δύο νέα όργανα, την Ευρυγώνια Κάμερα 3 (WFC3) και το Φασματογράφο Κοσμικής Προέλευσης (COS), που θα ενισχύσουν την ικανότητα του Hubble να παρατηρεί μακρινά, αμυδρά αντικείμενα.

Είναι πάντως ευτύχημα που η νέα βλάβη εμφανίστηκε πριν από την αποστολή επιδιόρθωσης και όχι μετά την επιστροφή των αστροναυτών. Κατά κάποιο τρόπο, αν αυτή η βλάβη έπρεπε να συμβεί, δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί σε καλύτερη στιγμή, λένε οι υπεύθυνοι για το Hubble.

Η πέμπτη και τελευταία αποστολή επιδιόρθωσης του Hubble αναμένεται αν γίνει τελικά να παρατείνει τη ζωή του κατά 5-10 χρόνια.

Home