Το σύμπαν δεν διαστέλλεται ομοιόμορφα

Πηγή: UniveseToDay, 11 Οκτωβρίου  2008

Πριν από λίγες εβδομάδες, ερευνητές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας 'σκοτεινή ροής', που αναγκάζει  μακρινά σμήνη γαλαξιών να κινούνται προς ένα ορισμένο σημείο στην άκρη του σύμπαντος. Τώρα έρχονται περισσότερες αποδείξεις για αόρατες και άγνωστες δυνάμεις στο σύμπαν, αλλά αυτή τη φορά πιο κοντά στο δικό μας 'σπίτι'.

Μια ομάδα ερευνητών διαπίστωσαν ότι στην δική μας κοσμική γειτονιά - σε απόσταση 400 εκατ. έτη φωτός - η διαστολή δεν είναι ενιαία προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως αναμένεται. Για την ακρίβεια, η διαστολή είναι ταχύτερη στο μισό του ουρανού από ό,τι στο υπόλοιπο μισό.

«Είναι ως εάν, εκτός από την διαστολή, η δική μας «γειτονιά»στο Σύμπαν να έχει μια επιπλέον ώθηση προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση", λέει ο Mike Hudson από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στο Οντάριο. "Εμείς, αναμέναμε η διαστολή να είναι πιο ομοιόμορφη σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα, αλλά αυτό δεν βρέθηκε." Εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους, τότε αυτό θα οδηγήσει σε μια νέα άποψη για την προέλευση της δομής του σύμπαντος και πιθανές αναθεωρήσεις του Καθιερωμένου Κοσμολογικού Μοντέλου.

Ο Hudson και δύο άλλοι επιστήμονες έχουν διεξάγει μια έρευνα μεγάλης κλίμακας κοσμικών ροών και της γενικής διαστολής  του σύμπαντος. Η διαστολή αυτή αυξάνει τις αποστάσεις μεταξύ των γαλαξιών σταθερά με την πάροδο του χρόνου, και ονομάζεται ροή ή ρεύμα Hubble Αποκλίσεις της ταχύτητας των γαλαξιών από τη συνολική ροή Hubble ονομάζεται "ειδική ταχύτητα." Με την εξέταση των ειδικών ταχυτήτων των σμηνών και υπερσμηνών οι επιστήμονες μπορούν να κάνουν μια εκτίμηση της μάζας των τοπικών συγκεντρώσεων, που μπορεί να είναι υπεύθυνη για τις αποκλίσεις από το ρεύμα Hubble.

Ειδικότερα, οι ερευνητές προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν μια μακροχρόνια ερώτηση σχετικά με την προέλευση μιας περίεργης ή ειδικής ταχύτητας, κατά προσέγγιση 600 km/s, των γαλαξιών της Τοπικής Ομάδας γαλαξιών, σε σχέση με το Κοσμικό Υπόβαθρο Μικροκυμάτων.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν πολλές και διαφορετικές έρευνες, ανακάλυψαν ότι περίπου το 50% της κίνησης της Τοπικής Ομάδας είναι ταχύτερη από αυτό που αναμενόταν. Για την δημιουργία αυτής της κίνησης, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχουν μεγάλες άγνωστες και αφανείς δομές στο Σύμπαν. Αυτοί λένε ότι η μεγάλη τιμή της παραμένουσας κίνησης σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές ταχύτητες που δημιουργούνται από  δομές πολύ μεγάλης κλίμακας, και μάλιστα δομές που βρίσκονται πέρα από την τοπική ομάδα γαλαξιών.

Ο Brian McNamara, του ίδιου πανεπιστημίου και πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας, λέει ότι η διαπίστωση του Hudson είναι ότι μεγάλο μέρος της ύλης στο γειτονικό σύμπαν κινείται ως ένα σύνολο με μια εκπληκτικά μεγάλη ταχύτητα. "Αν η δουλειά αυτή επιβεβαιωθεί κι από άλλους, τότε θα απαιτηθεί σημαντική αναθεώρηση των απόψεων μας στον τρόπο που ξεκίνησε και εξελίσσεται το σύμπαν».

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Επιστήμονες εντοπίζουν ένα κοσμικό 'σκοτεινό ρεύμα' κατά μήκος δισεκατομμυρίων ετών φωτός

Home