Δύο τεράστιοι παγετώνες καθυστέρησαν τον αποικισμό της Αμερικής για 20.000 χρόνια

Πηγή: AFP, 1 Οκτωβρίου 2008

Οι άνθρωποι που μετανάστευσαν από την Ασία προς το Νέο Κόσμο είχαν στρατοπεδεύσει για 20.000 χρόνια στη στεριά, που τώρα είναι βυθισμένη κάτω από το Βερίγγειο Πορθμό ανάμεσα στην Αλάσκα και Σιβηρία, σύμφωνα με μια γενετική ανάλυση.

Μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που συνδύασαν μελέτες του DNA, αρχαιολογικά στοιχεία, δεδομένα του κλίματος και γεωλογικά στοιχεία, προχώρησαν σε μια νέα θεωρία, η οποία περιγράφει μια πολύ πιο μεγάλη μετανάστευση από ότι είχαν προτείνει άλλοι ερευνητές μέχρι τώρα.

Connie MulliganΗ μοριακή ανθρωπολόγος Connie Mulligan,  της ερευνητικής ομάδας, προτείνει ότι ο κόσμος που αποχώρησε από την Κεντρική Ασία ενδεχομένως για να εποικήσει την Αμερική πέρασε γρήγορα μέσα από τη Σιβηρία, και στη συνέχεια, κόλλησε στη Βεριγγεία - μια πρώην χερσαία γη που βρίσκεται τώρα κάτω από την ψυχρή Βερίγγεια Θάλασσα.

Ο κόσμος αυτός παρέμεινε εκεί για 20.000 χρόνια, έως ότου λιώσουν οι παγετώνες περίπου πριν 15.000 χρόνια, και ανοίξει ο δρόμος προς την Αμερική.

Η μελέτη αναφέρει ότι οι πρώτοι κάτοικοι της ηπείρου εξαπλώθηκαν εκεί σε τρία στάδια. Οι πρώτες μετακινήσεις ξεκίνησαν από τη Σιβηρία, πριν από 40.000 χρόνια περίπου. Οι αρχικές περιοχές εγκατάστασης ήταν αρκετά εύφορες για να διατηρήσουν θηλαστικά αλλά όχι τόσο ώστε να ευνοήσουν την ανάπτυξη του πληθυσμού, ενώ περαιτέρω μετακίνηση ήταν αδύνατη εξαιτίας δύο παγετώνων που κάλυπταν τη σημερινή Αλάσκα και τις βόρειες περιοχές του Καναδά.

"Ο λόγος που δεν υπάρχουν αρχαιολογικά στοιχεία για αυτό που συνέβη είναι ότι η περιοχή εκείνη είναι σήμερα κάτω από το νερό", εξήγησε η Mulligan.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ακολουθίες μιτοχονδριακού DNA που λήφθηκαν για ανάλυση από Ασιάτες και ιθαγενείς Αμερικάνους. Αυτός ο τύπος του DNA μεταβιβάζεται σχεδόν αμετάβλητο από τη μητέρα στο παιδί της.

Οι μικρές μεταλλάξεις που συμβαίνουν μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως γενετικό ρολόι για να ανιχνεύσουν τους πρόγονους αλλά και τα μεγέθη των αρχαίων πληθυσμών.

"Μετά από μια μακρά περίοδο μικρών αλλαγών στο μέγεθος του πληθυσμού στη μεγαλύτερη Βεριγγεία, οι αυτόχθονες αμερικάνοι ή ινδιάνοι - που ονομάζονται Amerinds - γρήγορα επεκτάθηκαν στην Αμερική κάτι λιγότερο από 15.000 χρόνια πριν, είτε μέσω ενός εσωτερικού διαδρόμου χωρίς πάγο ή κατά μήκος της ακτής," λένε οι ερευνητές.

"Ο γρήγορος αυτός αποικισμός του Νέου Κόσμου επετεύχθη από μια ομάδα με πληθυσμό 1.000 έως 5.400 άτομα μόνο ."

Περιμένοντας και αλλάζοντας

 Στην πραγματικότητα ανιχνεύτηκαν δύο κύριες μεταβολές στους αριθμούς των πληθυσμών, η μία που έγινε πριν από 40.000 χρόνια και η άλλη πριν από 15.000 χρόνια.

Η πρώτη ήταν ένας σταδιακός πολλαπλασιασμός του πληθυσμού όταν η πρώτη ομάδα ανθρώπων μετακινήθηκε από την Κεντρική Ασία. Η δεύτερη ήταν ταχύτερη σε ρυθμό και υποστηρίζει τη θεωρία της σταδιακής επέκτασης από της Ασία και τη γρήγορη ανάπτυξη στην Αμερική.

Ο Michael Miyamoto από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντας, λέει ότι το DNA δείχνει μια περίοδο αναμονής διάρκειας 20.000 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας άλλαξε το DNA του κόσμου, και έτσι πέρασαν συσσωρευμένες γενετικές αλλαγές στους απογόνους τους.

"Εξετάζοντας τα είδη και τις συχνότητες των εν λόγω μεταλλάξεων στους σύγχρονους πληθυσμούς, μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για το πότε προέκυψαν οι μεταλλάξεις και πως τις έφερε ο πολύς κόσμος", λέει.

Άλλες θεωρίες πρότειναν ένα μόνο πέρασμα των ανθρώπων από τον παλαιό στο νέο Κόσμο πριν περίπου 15.000 χρόνια.

"Εάν το σκεφτείτε, αυτοί οι άνθρωποι δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο για ένα νέο κόσμο. Είχαν αρχίσει να διακινούνται από χώρες της Ασίας και τελικά κατέληξαν μέσω της ξηράς, που ήταν εκτεθειμένη λόγω του χαμηλότερου επιπέδου της θάλασσας κατά της τελευταίας μεγάλης παγετωνικής περιόδου. Όμως δύο μεγάλοι παγετώνες μπλόκαραν την πορείας τους προς το Νέο Κόσμο," ανέφερε σε μια δήλωση της η Mulligan.

"Συνεπώς, έμειναν καθηλωμένοι για περίπου 20000 χρόνια εκεί. Δεν ήταν παράδεισος, αλλά επέζησαν. Όταν έλιωσαν οι βορειοαμερικανικοί πάγοι και άνοιξε ένα πέρασμα προς το Νέο Κόσμο, πιστεύουμε ότι άφησαν τη Βεριγγεία για να πάνε σε ένα καλύτερο μέρος ".

Ο ανθρωπολόγος και γενετιστής Henry Harpending λέει ότι η ιδέα πως οι άνθρωποι είχαν κολλήσει στον Βερίγγειο Πορθμό  για πολύ καιρό είναι προφανώς μια αναδρομή στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκε. Είναι πολύ αληθοφανείς ότι μια ομάδα ανθρώπων είχαν κολλήσει εκεί για χιλιάδες χρόνια.

χαιολογικά αρχεία. Πριν από 15.000 περίπου χρόνια, άνοιξαν δύο περάσματα στους παγετώνες, επιτρέποντας τη μετακίνηση των ανθρώπων που εγκαταστάθηκαν πλέον σε πιο εύφορες περιοχές της Αμερικής.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η καταγωγή και η εξέλιξη του Ανθρώπινου Γένους

Home