Το Στόουνχεντζ ήταν ένα θεραπευτικό κέντρο που κατασκευάστηκε το 2.300 π.Χ.

Πηγή: AP, 22 Σεπτεμβρίου 2008

Για αιώνες, το Στόουνχεντζ γοητεύει, εξάπτει τη φαντασία και προβληματίζει τους επισκέπτες του. Αλλά δεν ήταν σαφής ο αρχικός του σκοπός στους ανθρώπους. Πολλές θεωρίες περιβάλλουν τους σκοπούς για τους οποίους φτιάχτηκε το Στόουνχεντζ. Ένας ερευνητής πρότεινε ότι οι τεράστιοι λίθοι του ήταν έτσι διευθετημένοι, ώστε να δημιουργήσουν ένα πρώτο είδος ημερολογίου για να τιμήσουν το ηλιοστάσιο, ενώ ένας άλλος προτείνει ότι ήταν ένα κέντρο λατρείας των προγόνων.

Αλλά και η κατασκευή του μνημείου είχε προκαλέσει πολλές απορίες στους αρχαιολόγους. Οι αναλύσεις των ορυκτών έχουν δείξει ότι οι ψαμμίτες που σχηματίζουν τον λίθινο δακτύλιο μεταφέρθηκαν από τους λόφους Πρεσέλι στη Νότια Ουαλία, κάπου 240 χιλιόμετρα μακριά.

Τώρα, μια ομάδα αρχαιολόγων ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξεις ότι το μεγαλύτερο κτίσμα του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν πραγματικά ένα κέντρο για την θεραπεία στη Νεολιθική Βρετανία, που χτίστηκε το 2300 π.Χ.. Οι καθηγητές Timothy Darvill και Geoffrey Wainwright έχουν βασιστεί για το συμπέρασμα τους αυτό αφού μελέτησαν  μία τάφρο η οποία βρέθηκε μετά από ανασκαφή, μέσα στο λίθινο κύκλο πριν μερικούς μήνες, χρησιμοποιώντας ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα. Η μέθοδος αυτή που θεωρείται ακριβής αποκάλυψε ότι οι τεράστιοι λίθοι του δακτυλίου τοποθετήθηκαν 300 χρόνια αργότερα απ’ ότι πιστεύαμε ως τώρα.

Η ανασκαφή αυτή αποκάλυψε περίπου 100 τεμάχια οργανικού υλικού από τα αρχικά κοιλώματα ψαμμιτών που τώρα βρίσκονται θαμμένα κάτω από το μνημείο. 14 κομμάτια εστάλησαν για ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και έτσι αποκαλύφθηκε ότι η χρονολογία κατασκευής είναι μεταξύ του 2400 π.Χ. και του 2.200 π.Χ.".  Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί την πιο αξιόπιστη χρονολογία μέχρι τώρα ενώ μια ακόμα πιο ακριβή ημερομηνία θα έχουμε στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το Στόουνχεντζ ήταν κέντρο θεραπείας, επειδή σε κοντινό τάφο βρέθηκε ένας περίεργα μεγάλος αριθμός πτωμάτων, ενώ η ανάλυση των δοντιών τους υποδεικνύει ότι περίπου τα μισά από τα πτώματα δεν ανήκουν σε ανθρώπους που ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή του Στόουνχεντζ, αλλά μακριά. "Το Στόουνχεντζ προσέλκυε όχι μόνο τους ανθρώπους που ήταν ασθενείς, αλλά και κόσμο που μπορούσαν να τους θεραπεύσουν. Ως εκ τούτου, κατά μία έννοια, το Στόουνχεντζ ήταν κέντρο υγείας της νότιας Αγγλίας. Ωστόσο, χωρίς να είμαστε απολύτως σίγουροι για την ημερομηνία κατασκευής του μνημείου, δύσκολα μπορούμε να υποστηρίξουμε με βεβαιότητα αυτή ή οποιαδήποτε άλλη θεωρία." λέει ο Darvill του Πανεπιστημίου Bournemouth.

Μέχρι τώρα όλοι πίστευαν ότι η κατασκευή του πρώτου κύκλου με τους λίθους χρονολογούνταν ανάμεσα στο 2600 π.Χ. και το 2.400 π.Χ. Για να ξακαθαριστεί αυτό μια για πάντα οι Darvill και Wainwright έλαβαν άδεια να πραγματοποιήσουν ανασκαφή σε ένα κομμάτι του μνημείου μόλις 2.5 x 3.5 μέτρων ανάμεσα στους δυο κύκλους των τεράστιων λίθων.

Είναι ένα απίστευτο συναίσθημα, ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα», λέει ο Wainwright. "Είπαμε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι θα βρίσκαμε την ημερομηνία κατασκευής του Στόουνχεντζ. Ήταν μεγάλο ρίσκο αλλά ήμουν σίγουρος ότι θα τα καταφέρναμε", δήλωσε ο Darvill.


Το όνομα Στόουνχεντζ (Stonehenge) προέρχεται από τις αρχαίες αγγλικές λέξεις Stanhen gist, που σημαίνουν 'κρεμαστοί λίθοι' και έδωσαν το όνομά τους σε μια ολόκληρη κατηγορία μνημείων γνωστών ως henge(s), δηλαδή κυκλικές ή οβάλ σχήματος περιοχές με διακριτά χαρακτηριστικά τους το κυκλικό ανάχωμα και την τάφρο που το περιβάλλει.

Home