Επιστήμονες ανακάλυψαν πλανητική σύγκρουση

Πηγή: Reuters, 22 Σεπτεμβρίου 2008

Ένας δίσκος σκόνης και αερίων που περιβάλλει ένα δυαδικό σύστημα αστέρων δείχνει ότι στην πραγματικότητα είναι ότι απέμεινε από τη σύγκρουση δύο πλανητών σαν τη Γη 'έσβησαν' ο ένας τον άλλο σε μια βίαιη σύγκρουση, ανέφεραν αμερικανοί ερευνητές.

"Είναι σαν η Γη και η Αφροδίτη να συγκρούστηκαν μεταξύ τους", λέει ο Benjamin Zuckerman, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες, ο οποίος εργάστηκε για τη μελέτη.

Οι αστρονόμοι ποτέ δεν έχουν δει κάτι τέτοιο πριν. Προφανώς μεγάλες, καταστροφικής, συγκρούσεις μπορούν να λαμβάνουν χώρα σε ένα πλήρως ώριμο πλανητικό σύστημα.

Γράφοντας στο Astrophysical Journal η ομάδα στο UCLA, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Tennessee και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας δήλωσαν ότι τα στίγματα σκόνης που περιφέρονται γύρω από ένα δυαδικό σύστημα άστρων, γνωστό ως BD +20 307, κάπου 300 έτη φωτός από τη Γη προς τον αστερισμό του Κριού.

"Αν υπήρχε κάποια μορφή ζωής και στους δύο πλανήτες, η φοβερή σύγκρουση θα είχε εξαφανίσει τα πάντα μέσα σε λίγα λεπτά: είναι το γεγονός της ολοκληρωτικής εξαφάνισης," λέει ο Gregory Henry από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Tennessee.

Το αντικείμενο BD +20 307 φαίνεται να αποτελείται από δύο άστρα, αμφότερα πολύ παρόμοια σε μάζα, θερμοκρασία και μέγεθος με αυτό του Ήλιου. Αυτά τα άστρα περιστρέφονται σε σχέση με το κοινό κέντρο μάζας τους περίπου κάθε 3 1/2 ημέρες.

Η πλανητική σύγκρουση στο σύστημα BD +20 307 δεν παρατηρήθηκε άμεσα, αλλά, αντίθετα, έχει συναχθεί από την ασυνήθιστη ποσότητα των σωματιδίων σκόνης, που περιφέρεται γύρω από το δυαδικό ζεύγος, περίπου, στην ίδια απόσταση που έχει ο Ήλιος μας με τη Γη και την Αφροδίτη", διευκρινίζει ο Gregory Henry.

Αν αυτή η σκόνη πράγματι είναι ένδειξη παρουσίας δύο επίγειων πλανητών, τότε αποτελεί το πρώτο γνωστό παράδειγμα πλανητών με κάθε μάζα σε τροχιά γύρω από ένα δυαδικό σύστημα άστρων.

Τον Ιούλιο του 2005, η ομάδα ανέφερε ότι είχε εντοπίσει το σύστημα, αλλά τότε θεωρήθηκε ότι αποτελείται από ένα μόνο αστέρι. Ήταν περιτριγυρισμένο από πιο ζεστή σκόνη, από οποιοδήποτε άλλο γνωστό άστρο σαν τον Ήλιο μας.

"Αυτό δημιουργεί δύο πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα", λέει ο Francis Fekel του Πανεπιστήμιου του Tennessee. "Πώς αποσταθεροποιήθηκαν οι πλανητικές τροχιές σε ένα τέτοιο παλιό, ώριμο σύστημα; Θα μπορούσε άραγε μια τέτοια σύγκρουση να συμβεί και στο δικό μας ηλιακό σύστημα;"

Home