Προβιωτική διαστρική ανακάλυψη - η ναφθαλίνη από το διάστημα θα βοηθούσε να σχηματιστούν αμινοξέα

Πηγή: ScienceDaily, 19 Σεπτεμβρίου 2008

Μόρια ναφθαλίνης, σε συνδυασμό με νερό, αμμωνία και υπεριώδη ακτινοβολία, παράγουν πολλά από τα θεμελιώδη αμινοξέα για την ανάπτυξη της ζωής.

Μια ομάδα επιστημόνων υπό την καθοδήγηση ερευνητών στο Αστροφυσικό Ινστιτούτο στις Καναρίους Νήσους (IAC), έχει επιτύχει να εντοπίσει ναφθαλίνη σε μια περιοχή σχηματισμού αστέρων στον αστερισμό του Περσέα, προς την κατεύθυνση του αστέρα Cernis 52.

Αυτό σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός συστατικών, βασικών για την επίγεια προβιωτική χημεία, θα μπορούσαν να υπήρχαν μέσα στα διαστρικά υλικά από τα οποία έχει σχηματιστεί το Ηλιακό μας Σύστημα.

Η εργασία δημοσιεύτηκε στο Astrophysical Journal Letters με τίτλο "Απόδειξη για το κατιόν της ναφθαλίνης σε μια περιοχή του διαστρικού μέσου με μια ανώμαλη εκπομπή μικροκυμάτων".

Χρησιμοποιώντας διάφορα τηλεσκόπια στο La Palma των Καναρίων Νήσων και στο Τέξας, ερευνητές του IAC έχουν εντοπίσει την παρουσία της ναφθαλίνης στο διαστρικό μέσο προς την κατεύθυνση του αστέρα Cernis 52 στον αστερισμό του Περσέα. Αυτό το μόριο αποτελείται από δύο εξαγωνικούς δακτυλίους από άτομα του άνθρακα, που περιβάλλονται από άτομα υδρογόνου.

"Διαπιστώσαμε την παρουσία του ιόντος της ναφθαλίνης σε ένα νέφος από διαστρική ύλη που βρίσκεται 700 έτη φωτός από τη Γη", λέει η ερευνήτρια Susana Iglesias Groth. Οι φασματικές ζώνες που βρέθηκαν σε αυτό το σχηματισμό συμπίπτουν με τις εργαστηριακές μετρήσεις των κατιόντων της ναφθαλίνης.

Και προσθέτει η Iglesias Groth: "Στόχος μας είναι να διερευνήσουμε το κατά πόσον υπάρχουν άλλοι, πιο περίπλοκοι, υδρογονάνθρακες στην ίδια περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των αμινοξέων." Όταν αυτή η ένωση εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία και μαζί με το νερό και την αμμωνία, που είναι τόσο άφθονα στο διαστρικό μέσο, η ναφθαλίνη αντιδρά και είναι ικανή να παράγει μια ευρεία ποικιλία αμινοξέων και ναφθαλοκινίνες, πρόδρομα μόρια των βιταμινών.

Όλα αυτά τα μόρια διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη της ζωής όπως τη γνωρίζουμε στη Γη.

Η ναφθαλίνη έχει βρεθεί σε μετεωρίτες που συνεχίζουν να πέφτουν στην επιφάνεια της Γης, και που έπεφταν με πολύ μεγαλύτερη ένταση στην εποχή που προηγήθηκε της εμφάνισης της ζωής εδώ στη Γη.

Το έργο αυτών των ερευνητών θα μπορούσε να επιτρέψει την κατανόηση ενός από τα πιο ενδιαφέροντα προβλήματα στη φασματοσκοπία του διαστρικού μέσου. Για τα τελευταία 80 χρόνια, η ύπαρξη της ένωσης ήταν γνωστή από εκατοντάδες φασματοσκοπικές ζώνες (τις «διάχυτες ζώνες» όπως λέγονται), που συνδέονταν με την διαστρική ύλη, αλλά η ταυτοποίηση της έχει παραμείνει ένα μυστήριο.

"Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, όπως η ναφθαλίνη είναι υπεύθυνοι για τις διάχυτες ζώνες και θα πρέπει να είναι παρούσες σε όλο το διαστρικό μέσο», λέει ο Iglesias Groth.

Home