Σταδιακή κατάργηση του άνθρακα με χρήση της ξυλείας προτρέπει διακεκριμένος φυσικός

Πηγή: Independent, 14 Σεπτεμβρίου 2008

Η ανθρωπότητα πρέπει επειγόντως να ξεκινήσει ένα μαζικό πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων για να σώσει την ανθρωπότητα από την καταστροφική αλλαγή του κλίματος, λέει ο φυσικός James Hansen, που ήταν ο πρώτος κορυφαίος επιστήμονας που ανήγγειλε ότι ο πλανήτης μας βιώνει την παγκόσμια θέρμανση.

Πριν από είκοσι χρόνια, ο καθηγητής James Hansen, ήταν ο πρώτος επιστήμονας που ανακοίνωσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη οφείλεται στον άνθρωπο και ξεφεύγει από τα συνήθη επίπεδα. Τώρα, έχει προειδοποιήσει ότι η επιστροφή στα παραδοσιακά καύσιμα, την ξυλεία είναι επιτακτική ανάγκη, γιατί ο κόσμος έχει υπερβεί το επίπεδο κινδύνου για το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στη Γη είναι τα υψηλότερα εδώ και 650.000 χρόνια ή 40% πιο υψηλά από αυτά της Βιομηχανικής Επανάστασης, λέει μια Αμερικανική έκθεση

Ο ισχυρισμός του Hansen ότι υπάρχει πάρα πολύ διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα αφυπνίσει κυβερνήσεις και οικολόγους, που επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους ήδη στο τρομακτικό έργο του περιορισμού της δημιουργίας του, ενώ του επιτρέπουν να αυξηθεί πολύ πάνω από τα σημερινά επίπεδα. Ωστόσο, οι απόψεις του ακούγονται σεβαστές διότι, ως διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών της NASA στα τελευταία 27 χρόνια, υπήρξε ένας από τους λίγους επιστήμονες του κλίματος έτοιμος και να διακινδυνεύσει τη φήμη του που δήλωσε ανοιχτά αυτό που πολλοί υποπτεύονται ότι είναι αλήθεια.

Η καλλιέργεια δέντρων, που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα, καθώς μεγαλώνουν, και εν συνεχεία η καύση τους αντί των ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Παράλληλα απαιτείται η σύλληψη και η αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται κατά την καύση, για να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε ασφαλή επίπεδα, τονίζει.

Οι σημερινοί στόχοι για τις εκπομπές είναι "μια συνταγή για την παγκόσμια καταστροφή, δεν είναι η σωτηρία", λέει ο φυσικός James Hansen υπεύθυνος στο Ινστιτούτο Goddard για τις διαστημικές σπουδές

Το 1988 ο καθηγητής Hansen έθεσε το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην πολιτική ατζέντα λέγοντας στο Κογκρέσο  ότι ήταν "99 τοις εκατό σίγουρος" ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες ήταν η αιτία για τη θέρμανση του πλανήτη. Χρειάστηκε να έρθει η Διακυβερνητική Ομάδα για τις Κλιματικές Αλλαγές πέρυσι - στην οποία συμμετέχουν 2.000 επιστήμονες - για να ξεκινήσει η δράση, ενώ χάθηκαν σχεδόν δύο δεκαετίες ζωτικής σημασίας.

Αυτή τη στιγμή τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι 385 μέρη ανά εκατομμύριο, ποσοστό κατά 25% μεγαλύτερο από αυτό εκείνο που υπήρχε στις αρχές της Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο ρυθμός αύξησης είναι περίπου 2 μέρη ανά εκατομμύριο ετησίως. Η παγκόσμια κοινότητα έχει θέσει ως στόχο να γίνει προσπάθεια ώστε τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα να μην ξεπεράσουν τα 450 μέρη ανά εκατομμύριο και να σταθεροποιηθούν κάπου εκεί. Βέβαια πολλοί επιστήμονες δηλώνουν απαισιόδοξοι και δεν πιστεύουν ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό τον στόχο.

Όμως ο Hansen λέει ότι αυτός ο στόχος των 450 ppm "είναι μια συνταγή για την παγκόσμια καταστροφή, δεν είναι σωτηρία" και ότι τα σημερινά επίπεδα μας έχουν ήδη οδήγησε στον πλανητικό γκρεμό. Και προσθέτει: "Τα επίπεδα στα οποία βρισκόμαστε σήμερα είναι οριακά και αν τα υπερβούμε τότε θα μιλάμε πλέον για κατάσταση μη αναστρέψιμη και θα βιώσουμε συνθήκες που δεν έχει αντιμετωπίσαμε ποτέ από τότε που εμφανιστήκαμε στον πλανήτη".

Ο Hansen είναι πεπεισμένος ότι τα 350 ppm είναι το απόλυτο μέγιστο της συγκέντρωσης με το οποίο θα αποφευχθεί η απώλεια των πολικών πάγων και άλλες καταστροφές. Πιστεύει ότι όλοι οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί, πρέπει να καταργηθούν σταδιακά έως το 2030, αν δεν είναι εφοδιασμένοι με ειδικό εξοπλισμό για την "δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα" , εμποδίζοντας το αέριο να διαφύγει στην ατμόσφαιρα. Αν γίνει αυτό, το επίπεδο του διοξειδίου θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί στα 400 ppm. Μετά από αυτό, ένα δραστήριο πρόγραμμα δενδροφύτευσης για να απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα - σε συνδυασμό με τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού για την δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα όταν καίγονται τα δένδρα, καθώς και σχετικές βελτιώσεις στις γεωργικές πρακτικές - θα μπορούσαν να φέρουν τα επίπεδα κάτω από τα 350 ppm "μέσα σε ένα αιώνα".


Ο Hansen, που στο παρελθόν υπήρξε υπεύθυνος μιας επιτροπής του ΟΗΕ για το κλίμα, τονίζει ότι μόνο οι έντονες προσπάθειες για να συγκρατηθούν οι εκπομπές του CO2 και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου μπορούν να διατηρήσουν το κλίμα κοντά στο εύρος των προηγούμενων ενός εκατομμυρίου ετών.

Δραματικές κλιματολογικές μεταβολές έχουν εμφανιστεί και στο παρελθόν, εξηγεί, αλλά καμιά δεν έχει συμβεί από την ανάπτυξη του πολιτισμού των ανθρώπων, οι οποίοι είναι απίθανο να επιζήσουν από τις περιβαλλοντικές αλλαγές εάν εμφανιστούν τώρα.

"Ο πολιτισμός αναπτύχθηκε, και κατασκεύασε μια εκτενή υποδομή, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου με ασυνήθιστη σταθερότητα του κλίματος, την Ολόκαινο Περίοδο, επί σχεδόν 12.000 χρόνια. Αυτή όμως η περίοδος είναι έτοιμη τώρα να τελειώσει", προειδοποιεί.

Και συνεχίζει: "Η ανθρωπότητα δεν θα μπορεί να αντέξει οικονομικά να κάψει τα ορυκτά καύσιμα που έχουν μείνει στη Γη πάνω. Το να κάψουμε ό,τι έχει απομείνει θα εγγυώταν την δραματική αλλαγή του κλίματος, φτιάχνοντας έναν διαφορετικό πλανήτη από αυτόν στον οποίο ο πολιτισμός μας αναπτύχθηκε".

Ο Hansen τονίζει ότι ο κόσμος έχει περίπου 10 χρόνια περιθώριο για να θέσει σε ισχύ τα δρακόντεια μέτρα που απαιτούνται για να συγκρατήσουν τις εκπομπές του CO2, έτσι ώστε να αποτρέψει μια επικίνδυνη άνοδο στην παγκόσμια θερμοκρασία. Διαφορετικά, η πρόσθετη θερμότητα θα μπορούσε να προκαλέσει μια γρήγορη τήξη των πολικών στρωμάτων του πάγου, που θα κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη, λόγω της μείωσης της ανακλαστικότητας ή "albedo" - γιατί το σκούρο έδαφος, που θα μείνει όταν λιώσει ο λευκός πάγος, ανακλά προς το διάστημα πολύ λίγο φως του ήλιου. Έτσι η θερμοκρασία του εδάφους θα  αυξηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι τη Γη την περιμένουν πολλαπλάσιες δυναμικές ανατροφοδοτήσεις της θέρμανσης, που θα προκαλέσουν την κατάρρευση του συστήματος των πάγων.

Και προειδοποιεί: "Μας μένει μόνο ένας αιώνας πιθανώς και λιγότερο."

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ρεκόρ διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα
Η ανθρωπότητα σε κίνδυνο καθώς ο πλανήτης καταρρέει λέει μια έκθεση του ΟΗΕ
Η γη ετοιμάζεται να φτάσει στην περιβαλλοντική καταστροφή
Από το 2009 έρχονται μεγάλες κλιματικές αλλαγές
Ο πλανήτης Γη ήδη εκπέμπει τα πρώτα SOS
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη μας

Home