Higgs εναντίον Hawking

Πηγή: Δίκτυο, 11 Σεπτεμβρίου 2008

Ο πιο αναγνωρίσιμος αστροφυσικός της εποχής μας, ο Stephen Hawking, έβαλε ένα στοίχημα 100 λιρών όπως το συνηθίζει τελευταία, ότι δεν θα βρεθεί το μποζόνιο Higgs στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στο CERN. Δήλωσε δε στο ραδιόφωνο του BBC ότι «θα ήταν πιο συναρπαστικό» αν το σωματίδιο δεν βρισκόταν. Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τον ίδιο θα ανάγκαζε τους φυσικούς να επανεξετάσουν όσα πιστεύουν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχουν άλλες, πιο ενδιαφέρουσες πιθανές ανακαλύψεις στα πειράματα του CERN, λόγου χάρη στις μαύρες τρύπες, το κατ’ εξοχήν πεδίο έρευνας του ίδιου.

Αυτή όμως η δήλωση δεν άρεσε στον 79χρονο Σκωτσέζο φυσικό Peter Higgs, ο οποίος επιτέθηκε ευθέως κατά του Hawking σε μια συνέντευξη του, αναφέροντας ότι το έργο του Hawking «δεν είναι αρκετά καλό», και συνέχισε «Ομολογώ ότι δεν έχω διαβάσει την εργασία στην οποία ο Hawking κάνει αυτό τον ισχυρισμό. Όμως έχω διαβάσει μια άλλη εργασία του, η οποία νομίζω πως αποτελεί τη βάση για το είδος των υπολογισμών που κάνει και ειλικρινά δεν πιστεύω ότι ο τρόπος που τους κάνει είναι αρκετά καλός. Θεωρώ ότι συγχέει θεωρίες της σωματιδιακής φυσικής και της βαρύτητας με έναν τρόπο που κανένας θεωρητικός φυσικός δεν θα πίστευε ότι αποτελεί σωστή θεωρία».

Εν συνεχεία πρόσθεσε ότι κανείς φυσικός δεν θα θεωρούσε σωστή την πεσιμιστική άποψη του Hawking ότι δεν θα βρεθεί το σωματίδιο του Θεού, το οποίο εξηγεί πώς αποκτούν μάζα τα υπόλοιπα σωματίδια και θεωρείται το «ιερό δισκοπότηρο» της σωματιδιακής Φυσικής. Ονομάστηκε δε σωματίδιο του Θεού επειδή θεωρείται ότι βρίσκεται παντού γύρω μας, αλλά κανείς δεν το έχει δει.

Ως γνωστόν ο Peter Higgs είναι ο φυσικός που τον Ιούλιο του 1964 έδωσε τη θεωρητική απάντηση στο μυστήριο του πως τα σωματίδια απέκτησαν τη μάζα τους. Μάλιστα τότε το περιοδικό "European Journal of Physics Letters" απέρριψε το σχετικό άρθρο του,

Είναι συνταξιούχος εδώ και μια σχεδόν 20ετία, και προτιμά να διαβάζει και να περιμένει το Νόμπελ. Θα χρειαστούν όμως λίγα χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα, πριν το πείραμα της Γενεύης τον δικαιώσει ή όχι. Αν συμβεί το τελευταίο, όπως είπε, θα είναι μεγάλη απογοήτευση για τον ίδιο και πολλούς άλλους επιστήμονες.

Οι δηλώσεις αυτές, λίγες ώρες μετά την έναρξη του πειράματος στο CERN, φυσικά επισκίασαν μερικώς την επιτυχημένη έναρξη λειτουργίας του επιταχυντή. Αλλά πίσω από αυτές κρύβεται όπως γράφουν οι Τimes ένα από τα επόμενα βραβεία Νόμπελ Φυσικής. Και οι δύο επιστήμονες είναι δυνάμει υποψήφιοι για να το πάρουν, αυτό όμως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο το πείραμα θα επιβεβαιώσει ή όχι τις θεωρίες τους. Αν το μποζόνιο τελικά δεν βρεθεί, ο Higgs δύσκολα θα κερδίσει Νόμπελ. Μπορεί όμως να αποδειχθεί η λεγόμενη «ακτινοβολία Hawking», και τότε θα χαρίσει στον Hawking πιθανότατα το επόμενο βραβείο Νομπέλ Φυσικής.

Home