Ένα άστρο στο γαλαξία μας είναι υποψήφιο για τον τίτλο του δεύτερου πιο λαμπρού αστέρα

Πηγή: ScienceDaily, 8 Σεπτεμβρίου 2008

Ένα άστρο υποψήφιο για τον τίτλο του δεύτερου πιο λαμπρού άστρου στον Γαλαξία μας αποκαλύφθηκε μέσα στην σκονισμένη μητρόπολη του κέντρου του Γαλαξία. Έχει ονομαστεί "Άστρο του νεφελώματος της Παιωνίας και αποκαλύφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer και άλλα επίγεια τηλεσκόπια. Είναι εκθαμβωτικό και το φως του εκτιμάται ότι είναι σαν το φως 3,2 εκατομμυρίων ήλιων.

Μέχρι τώρα το χρυσό στη λαμπρότητα κατέχει το Eta Carina (Ήτα Τρόπιδος), με μια πελώρια φωτεινή ένταση σαν 4,7 εκατομμύρια ήλιους. Όμως, σύμφωνα με τους αστρονόμους, είναι δύσκολο να καθορίσουμε επακριβώς τη φωτεινότητα, για αυτά τα υπέρλαμπρα αστέρια, οπότε θα μπορούσε δυνητικά το νέο υποψήφιο λαμπρότερο άστρο να λάμπει με αντίστοιχη ακτινοβολία.


Μέσα στο Νεφέλώμα της Παιωνίας κρύβεται το δεύτερο σε λαμπρότητα άστρο του Γαλαξία μας

"Το άστρο του νεφελώματος της Παιωνίας είναι ένα συναρπαστικό δημιούργημα", δήλωσε η Lidia Oskinova στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ στη Γερμανία. "Υπάρχουν πιθανώς κι άλλα αστέρια εξίσου λαμπρά ίσως και λαμπρότερα στο Γαλαξία μας που παραμένουν κρυμμένα μέσα στη σκόνη." Η Oskinova είναι η κύρια ερευνήτρια της ανακάλυψης αυτής που δημοσιεύεται στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη για το άστρο του Νεφελώματος της Παιωνίας, αλλά λόγω της απόκρυφης θέσης του στο σκονισμένο κέντρο του Γαλαξία μας, δεν είχαν δει όμως την ακραία φωτεινότητα του μέχρι τώρα. Το Spitzer όμως λόγω του ότι παρατηρεί με τα ευαίσθητα 'υπέρυθρα μάτια του" μπορεί να δει κατευθείαν στην καρδιά του Γαλαξία μας, σε περιοχές αδιαπέραστες από το ορατό φως. Ομοίως, με την ικανότητα που έχει το Νέας Τεχνολογίας Τηλεσκόπιο, στο Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο στη Χιλή, να δει με τα υπέρυθρα όργανα του χρησιμοποιήθηκε από τους επιστήμονες για να υπολογίσουν τη φωτεινότητα του άστρου του Νεφελώματος της Παιωνίας.

Τα λαμπρότερα αστέρια στο σύμπαν είναι επίσης και τα μεγαλύτερα. Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι το άστρο του Νεφελώματος της Παιωνίας ξεκίνησε τη ζωή του με μια μεγάλη μάζα, περίπου 150 έως 200 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου μας. Αστέρια τόσο μεγάλα είναι σπάνια και προκαλούν αινίγματα στους αστρονόμους, διότι ανεβάζουν τα όρια που απαιτούνται για να σχηματιστούν τα αστέρια. Η θεωρία προβλέπει ότι αν ένα αστέρι ξεκινά με πολύ μεγάλη μάζα, δεν μπορεί να την κρατήσει μαζί και πρέπει να σπάσει σε πολλά άστρα ή σε ένα διπλό σύστημα.

Δεν είναι μόνο το άστρο του Νεφελώματος της Παιωνίας μεγάλο, έχει επίσης ένα πολύ μεγάλο μέγεθος. Είναι το είδος του μπλε γίγαντα άστρου που ονομάζεται άστρο Wolf-Rayet, με διάμετρο περίπου 100 φορές μεγαλύτερη από του ήλιου μας. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το αστέρι, αν ήταν τοποθετημένο στη θέση του ήλιου μας, θα επεκτεινόταν περίπου έως την τροχιά του Ερμή.

Με τόσο μεγάλη μάζα, το άστρο μόλις που συγκρατείται. Θα απορρίπτει ένα τεράστιο ποσό αστρικής ύλης με τη μορφή ισχυρών αστρικών ανέμων στη σχετικά σύντομη ζωή του των λίγων εκατομμυρίων ετών. Αυτή η ύλη ωθείται τόσο πολύ από την ισχυρή ακτινοβολία του άστρου, που οι άνεμοι επιταχύνονται έως και περίπου 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα σε λίγες μόνο ώρες.

Τελικά, το αστέρι αυτό θα εκραγεί σε σουπερνόβα. Στην πραγματικότητα, η Oskinova και οι συνάδελφοι της λένε ότι το αστέρι είναι ώριμο να εκραγεί αμέσως, κάτι που σε αστρονομικούς όρους σημαίνει ότι μπορεί να εκραγεί οποιαδήποτε στιγμή από τώρα έως και εκατομμύρια χρόνια από σήμερα.

"Όταν αυτό το αστέρι ανατιναχθεί, θα εξατμισθεί κάθε πλανήτης που στρέφεται γύρω από γειτονικά άστρα", είπε ο Oskinova. "Πιο μακριά από το αστέρι, η έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει την γέννηση νέων άστρων."

Εκτός από το ίδιο το αστέρι, το αστρονόμοι σημείωσαν ένα νέφος σκόνης και αερίων, που ονομάζεται Νεφέλωμα, γύρω από το αστέρι. Η ομάδα ονόμασε αυτό το Νέφος Παιωνία διότι προφανώς μοιάζει με το λουλούδι αυτό.

"Το νεφέλωμα πιθανώς δημιουργήθηκε στο διάστημα από τον ψεκασμό με σκόνη που διαρρέει από το άστρο", διευκρινίζει ο Andreas Barniske του Πανεπιστημίου Potsdam, και μέλος της συγγραφικής ομάδας.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ένα από τα πιο λαμπρά άστρα: Άστρο Πιστόλι
Το άστρο Eta Carinae ή Ήτα Τρόπιδας
Τα υπερβαρέα άστρα του Ουρανού
Το πιο μεγάλο και υπέρλαμπρο άστρο είναι ένα αίνιγμα για τους αστρονόμους

Home