Υπάρχει νερό στον Άρη επιβεβαίωσε το Φοίνιξ

Πηγή: UniverseToDay, 31 Ιουλίου 2008

Επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν την Παρασκευή, ότι έχουν οριστικές αποδείξεις πως υπάρχει νερό στον Άρη αφού εξέτασαν περαιτέρω τον πάγο που είχε βρεθεί στον Κόκκινο πλανήτη τον Ιούνιο από το διαστημικό όχημα Φοίνιξ.

"Έχουμε νερό", δήλωσε ο William Boynton, ο υπεύθυνος του TEGA (όργανο ανάλυσης των αερίων που προκύπτουν από τη θέρμανση στοιχείων) του Φοίνιξ.

"Είχαμε αποδείξεις για τον πάγο από πριν, από τις παρατηρήσεις της "Οδύσσειας" και από τα ψήγματα που εξέτασε το Φοίνιξ τον περασμένο μήνα, όμως είναι η πρώτη φορά που αγγίξαμε και γευτήκαμε αρειανό νερό", είπε, αναφερόμενος, φυσικά, στα όργανα του διαστημικού σκάφους.

Σύμφωνα με τον Boynton, το νερό αυτό εντοπίστηκε αφότου ο ρομποτικός βραχίονας του σκάφους μετέφερε, την Τετάρτη, ένα δείγμα εδάφους σε ένα όργανο που αναγνωρίζει τους ατμούς που παράγονται από τη θέρμανση.

Το δείγμα του εδάφους προέρχεται από ένα χαράκωμα βάθους περίπου 2 ίντσες. Όταν ο ρομποτικός βραχίονας για πρώτη φορά έφθασε σε αυτό το βάθος, κτύπησε ένα σκληρό στρώμα παγωμένου εδάφους. Δύο απόπειρες για να μεταφέρει δείγματα του παγωμένου εδάφους τις προηγούμενες μέρες, μόλις είχε εξορύξει φρέσκο υλικό,  στον ειδικό κλίβανο θερμικής κατεργασίας απέτυχαν, όταν τα δείγματα είχαν κολλήσει στο εσωτερικό του κλιβάνου. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού του δείγματος την Τετάρτη είχαν εκτεθεί στον αέρα για δύο ημέρες, αφήνοντας έτσι κάποια ποσότητα του νερού στο δείγμα να εξατμιστεί και έτσι ήταν πιο εύκολο να χειριστούν το χώμα.

"Ο Άρης θα μας δώσει μερικές εκπλήξεις", λέει ο επικεφαλής ερευνητής του Phoenix Peter Smith του πανεπιστημίου της Αριζόνα. "Είμαστε ενθουσιασμένοι από τις εκπλήξεις που ήρθαν από την ανακάλυψη. Η μία έκπληξη είναι το πώς συμπεριφέρεται το έδαφος. Τα στρώματα τα πλούσια σε πάγο κόλλησαν στο ειδικό φτυάρι, όταν   εκτέθηκαν στον ήλιο, διαφορετικά από αυτό που αναμέναμε μετά από τις προσομοιώσεις που κάναμε. Αυτή η διαδικασία μας έμαθε πολλά γα την μεταφορά των δειγμάτων, και τη συλλογή των πληροφοριών για να κατανοήσουμε το χώμα. "

Φυσικά ενδείξεις για νερό υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια από άλλους δορυφόρους που παρατηρούσαν τον κόκκινο πλανήτη, όμως τώρα ήταν η πρώτη φορά που έγινε άμεση επαφή με το νερό.

Η δε NASA ανακοίνωσε πως η αποστολή παίρνει παράταση για άλλον έναν μήνα, πέρα των 90 ημερών που ήταν η αρχική αποστολή.

Home