Επιστήμονας προειδοποιεί για τις καρκινικές επιπτώσεις του κινητού τηλεφώνου

Πηγή: Associated Press, 27 Ιουλίου 2008

Ο επικεφαλής ενός εξέχοντος ερευνητικού ινστιτούτου για τον καρκίνο, στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, Ronald Herberman προειδοποίησε τόσο τη σχολή όσο και το προσωπικό του, να περιορίσουν τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, λόγω του ενδεχόμενου ανάπτυξης καρκίνου - ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά, των οποίων ο εγκέφαλος είναι ακόμη υπό ανάπτυξη.

Η προειδοποίηση από τον Herberman, βασίστηκε στα πρώτα αδημοσίευτα στοιχεία μιας έρευνας και κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό παρά τις πολυάριθμες μελέτες, που δεν έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ της ανάπτυξης των όγκων και της χρήσης του κινητού τηλεφώνου. Πιστεύει ότι ο κόσμος πρέπει να πάρει από τώρα τα κατάλληλα μέτρα, ειδικά τα παιδιά.

"Δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάποια οριστική μελέτη για το θέμα, αλλά να προτιμήσουμε την ασφάλεια μας τώρα από την αδιαφορία", λέει ο Herberman.

Στατιστικά στοιχεία από το ερευνητικό ινστιτούτου για τον καρκίνο δείχνουν πόσο βαθιά είναι ριζωμένα στην καθημερινή μας ζωή τα κινητά τηλέφωνα. Το 78% του συνόλου των ενηλίκων έχει δικό του κινητό, ενώ έχει το 86% των νέων από 18-29 ετών και το 55% των Αμερικανών πάνω από 65 ετών. Δεν έχουν στατιστικά σχετικά με τους νέους κάτω των 18 ετών.

Κανένα άλλο επιστημονικό ίδρυμα δεν έχει προβεί σε αντίστοιχες προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Στο σχετικό υπόμνημα που απέστειλε στους 3.000 εργαζόμενους του ινστιτούτου, αναφέρει ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα επειδή ο εγκέφαλος βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης, ενώ και οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν τη συσκευή όσο πιο μακριά γίνεται από το κεφάλι και να χρησιμοποιούν ακουστικά.

Πολλές μελέτες πάντως δεν έχουν βρει κάποια σύνδεση μεταξύ εμφάνισης καρκίνου και χρήσης του κινητού τηλεφώνου, ενώ επισημαίνουν ότι ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν μια τέτοια υπόθεση στην περίπτωση των μακροχρόνιων κατόχων κινητών.

"Αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος από αυτά τα προϊόντα - και προς το παρόν δεν έχουμε καμία τέτοια ένδειξη - θα είναι πάρα πολύ μικρός", σχολίασε εκπρόσωπος της Επιτροπής Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Οι γονείς θα πρέπει τελικά να φτιάξουν τους δικούς τους κανόνες για τα παιδιά τους - αλλά αυτό είναι δύσκολο, όταν η κοινωνική πίεση είναι τόσο ισχυρή, σημειώνει η Lisa Bain, εκδότης του περιοδικού Γονείς. "Η ηλικία αυτή είναι αλλόκοτη," λέει. "Τα κορίτσια τείνουν να έχουν κινητό από πολύ μικρή ηλικία. Έχει γίνει σύμβολο - η χρήση του κινητού τους κάνει να αισθάνονται ότι έχουν μεγαλώσει".

Μετά την πρόσφατη ιατρική προειδοποίηση, η Bain λέει: "Βγαίνουν τόσες πολλές τρομακτικές μελέτες. Αυτές θα κάνουν πολλούς γονείς να το σκεφτούν διπλά. Αλλά, δυστυχώς για τη συντριπτική πλειοψηφία, δεν θα σημαίνει και πολλά".

Μετά από όλα αυτά, λέει η Bain, "Είναι σαν να εναντιωθείτε σε ένα παλιρροϊκό κύμα."

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Κίνδυνος από τα κινητά κατά την εγκυμοσύνη
Συνδέεται ο καρκίνος των σιελογόνων αδένων με τη βαριά χρήση του κινητού
Η βαριά χρήση του κινητού επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος
Η ακτινοβολία του κινητού αλλάζει τις πρωτεϊνες του δέρματος
Τα κινητά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου λέει μια μελέτη 1000 ασθενών με καρκίνο του εγκεφάλου
Έρευνα έδειξε ότι τα κινητά τηλέφωνα αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου των σιελογόνων αδένων
Η μακροχρόνια χρήση του κινητού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο όγκου στον εγκέφαλο

Home