Οι συγκρούσεις των γαλαξιών θα μπορούσαν να τροφοδοτούν με καύσιμα

Πηγή: MSN, 23 Ιουνίου 2008

Οι μαύρες τρύπες τροφοδοτούνται από τις γαλαξιακές συγκρούσεις, υποδεικνύει μια νέα μελέτη επιβεβαιώνοντας τις υποψίες των αστρονόμων.

Αστρονόμοι παρατήρησαν μια ορισμένη κατηγορία γαλαξιών, που φαίνονται να περιλαμβάνουν κεντρικές μαύρες τρύπες οι οποίες καταβρόχθιζαν αέριο και σκόνη. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες ήταν βέβαιοι για το τι ενεργοποιεί αυτά τα γιγαντιαία γεύματα, αλλά κάποιες νέες ραδιοπαρατηρήσεις μπορεί να βοηθήσουν ώστε να εξηγηθεί ο τρόπος με τον οποίο 'δουλεύουν'.

Οι γαλαξίες Seyfert είναι ένα είδος γαλαξία που είναι γνωστός ως Ενεργός Γαλαξιακός Πυρήνας ή AGN, που νομίζουμε ότι φιλοξενούν στο κέντρο τους υπερβαρέες μαύρες τρύπες. Οι γαλαξίες Seyferts είναι ελαφρά διαφορετικές εκδόσεις των εξαιρετικά λαμπρών AGN, δηλαδή  των κβάζαρ και μπλάζαρ (blazars).

Οι επιστήμονες μάντευαν ότι οι πρόσφατες αλληλεπιδράσεις με γειτονικούς γαλαξίες μπορεί να έχουν υποδαυλίσει το αέριο και την σκόνη των Seyfert, να κινούνται προς την κατεύθυνση των γιγαντιαίων μαύρων οπών. Αλλά όταν τα οπτικά τηλεσκόπια παρατηρούν τους Seyferts στο ορατό φως, οι Seyferts δεν παρουσιάζουν κανένα σημάδι στενής προσέγγισης με άλλους γαλαξίες.

Τώρα όμως, κάποιοι αστρονόμοι έχουν χρησιμοποιήσει το τηλεσκόπιο του Πολύ Μεγάλου Δικτύου (VLA) για να φωτογραφήσουν αυτά τα αντικείμενα στα ραδιοφωνικά κύματα, και διαπίστωσαν ότι η πλειοψηφία των Seyferts, πράγματι, δείχνουν να έχουν πρόσφατα συγκρουστεί με ένα γειτονικό γαλαξία. Για σύγκριση, οι ερευνητές παρατήρησαν μη Seyfert γαλαξίες και διαπίστωσαν ότι πολύ λίγοι έδειξαν σημάδια αλληλεπίδρασης.

"Αυτή η σύγκριση δείχνει ξεκάθαρα τη στενή σύνδεση μεταξύ στενών γαλαξιακών επαφών και την έντονη τροφοδοσία των μαύρων οπών στους πυρήνες τους", είπε ο Ya-Wen Tang, που ξεκίνησε το έργο αυτό στο Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής στην Ταϊβάν και τώρα είναι Μεταπτυχιακός Φοιτητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν. "Είναι η καλύτερη απόδειξη μέχρι τώρα για τον ανεφοδιασμό των γαλαξιών Seyfert. Έχουν φυσικά προταθεί κι άλλοι μηχανισμοί, αλλά αυτοί έχουν δείξει λίγο εάν υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των Seyferts και ανενεργών γαλαξιών."

Το τηλεσκόπιο VLA μπόρεσε να μελετήσει τους γαλαξίες του αέριου υδρογόνου παρατηρώντας τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται από τα άτομα του υδρογόνου. Το αέριο υδρογόνο σε πολλούς γαλαξίες Seyferts άφησε ένα σαφές μήνυμα ότι είναι επηρεασμένο από μια σύγκρουση με έναν άλλο γαλαξία.

"Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι εικόνες του αέριου υδρογόνου αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο για την αποκάλυψη της βαρυτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των γαλαξιών, κάτι που αλλιώς δεν παρατηρείται," αναφέρει ο Jeremy Lim, επίσης του ίδιου ιδρύματος. "Είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προόδου στη κατανόηση των εν λόγω αντικειμένων, που γίνεται δυνατή χάρις στην καλύτερη και την πιο εκτεταμένη έρευνα που έγινε ποτέ με το υδρογόνο σε γαλαξίες Seyferts."

Η νέα μελέτη βοηθά τους επιστήμονες για να κατανοήσουν καλύτερα αυτά τα βίαια συστήματα, όπου το αέριο και η σκόνη στριφογυρίζουν γύρω από πυκνές μαύρες τρύπες, που τελικά αρπάζουν το εισερχόμενο υλικό.

"Το τηλεσκόπιο VLA μπόρεσε να άρει το πέπλο για το τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτούς τους γαλαξίες," είπε ο Cheng Yu-Kuo, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. "Παρατηρώντας το αέριο σε αυτούς τους γαλαξίες, είδαμε καθαρά ότι γευματίζουν με τους γείτονές τους. Πρόκειται για μια δραματική αντίθεση με την εμφάνισή τους στο ορατό φως των άστρων."

Home