Η πρώτη ύλη για τη ζωή μπορεί να έχει προέλθει από τους μετεωρίτες

Πηγή: ScienceDaily, 13 Ιουνίου 2008

Επιστήμονες επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά ότι ένα σημαντικό συστατικό του πρώιμου γενετικού υλικού που έχει βρεθεί σε θραύσματα του μετεωρίτη είναι εξωγήινης καταγωγής.

Το πόρισμα τους δείχνει ότι τμήματα των πρώτων υλικών για την κατασκευή των πρώιμων μορίων του DNA και του RNA μπορεί να είχαν προέλθει από τα αστέρια.

Οι επιστήμονες, από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, λένε ότι η έρευνα τους προσφέρει αποδείξεις ότι οι πρώτες ύλες για τη ζωή προέρχονταν από πηγές πέραν της Γης.

Αστρόσκονη από τον μετεωρίτη Murchison. Νέα ανακάλυψη προτείνει ότι τμήματα των πρώτων υλικών για την κατασκευή των πρώιμων μορίων του DNA και του RNA μπορεί να είχαν προέλθει από τα αστέρια.

Τα υλικά που έχουν βρεθεί περιλαμβάνουν τα μόρια ουρακίλη και ξανθίνη, που είναι πρόδρομες ενώσεις των μορίων που συνθέτουν το DNA και RNA, και είναι γνωστά ως νουκλεοβάσεις.

Η ομάδα αυτή ανακάλυψε τα μόρια σε τμήματα του βράχου στο μετεωρίτη Murchison, που έπεσε στην Αυστραλία το 1969.

Αυτοί θα εξετάσουν το υλικό του μετεωρίτη για να διαπιστωθεί κατά πόσον τα μόρια προήλθαν από το ηλιακό σύστημα ή ήταν αποτέλεσμα της μόλυνσης, όταν ο μετεωρίτης έπεσε στη Γη.

Η ανάλυση δείχνει ότι οι νουκλεοβάσεις περιέχουν μια βαριά μορφή του άνθρακα, που θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί στο διάστημα. Υλικά που σχηματίζονται στη Γη αποτελούνται από μια ποικιλία πιο ελαφρών ισοτόπων του άνθρακα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Zita Martins, του Τμήματος Γήινων Επιστημών και Τεχνολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, λέει ότι η έρευνα μπορεί να δώσει άλλο ένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο που να εξηγεί την εξέλιξη της πρώιμης ζωής.

Και δηλώνει: "Πιστεύουμε ότι η πρώιμη ζωή μπορεί να είχε υιοθετήσει νουκλεοβάσεις από κλάσματα μετεωριτών για να τα χρησιμοποιήσει σε γενετική κωδικοποίηση,  η οποία τους επέτρεψε να περάσουν τα επιτυχημένα χαρακτηριστικά στις επόμενες γενιές."

Μεταξύ 3,8 έως 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν ένας μεγάλος αριθμός βράχων, παρόμοιων με το μετεωρίτη Murchison, προβλέπονται ότι έπεφταν σαν βροχή στη Γη  κατά τη στιγμή που σχηματίζονταν η πρωτόγονη ζωή. Ο βαρύς βομβαρδισμός θα έχει εφοδιάσει με σημαντικά ποσά υλικών από μετεωρίτες στην επιφάνεια, σε πλανήτες όπως η Γη και ο Άρης.

Ο Mark Sephton, επίσης, του ίδιου πανεπιστημίου, πιστεύει ότι αυτή η έρευνα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση πώς η πρώιμη ζωή θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί. Και πρόσθεσε:

"Επειδή οι μετεωρίτες αντιπροσωπεύουν σώματα που απέμειναν από το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος, τα βασικά συστατικά για τη ζωή - συμπεριλαμβανομένων και των νουκλεοβάσεων - θα μπορούσαν να είναι διαδεδομένη ευρέως στον Κόσμο. Καθώς όλο και περισσότερο τα πρώτα υλικά για τη ζωή έχουν ανακαλυφθεί σε αντικείμενα από το διάστημα, η δυνατότητα να έχει ξεπηδήσει η ζωή εκεί όπου η σωστή χημεία ήταν παρούσα γίνεται όλο και πιο πιθανή. "

Η έρευνα βασίστηκε στις μεθόδους της χρωματογραφίας αερίων και φασματομετρίας μάζας, τεχνολογίες που δεν ήταν διαθέσιμες σε παλαιότερες αναλύσεις του μετεωρίτη του Murchison. Οι ερευνητές δηλώνουν βέβαιοι για την εξωγήινη προέλευση των νουκλεοβάσεων, καθώς βρέθηκαν να περιέχουν άνθρακα-13, ένα σπάνιο ισότοπο που οι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν μπορεί να σχηματίστηκε στη Γη.

Τα πρώτα ίχνη ζωής στον πλανήτη μας εμφανίζονται πριν από 3,5 δισ. έτη, δηλαδή λίγο καιρό μετά την εποχή του βομβαρδισμού της Γης από μετεωρίτες, που χρονολογείται πριν από 3,8- 4,5 δισ. έτη. Πολλοί επιστήμονες έχουν διατυπώσει την άποψη ότι τα δομικά υλικά της ζωής υπήρχαν στους μετεωρίτες, οι οποίοι με την πτώση τους τα έσπειραν στον πλανήτη μας, οι συνθήκες του οποίου επέτρεψαν στα υλικά αυτά να «δράσουν» και να δημιουργήσουν τις πρώτες μορφές ζωής.

Μάλιστα, οι ερευνητές προχωρούν ένα βήμα περισσότερο, υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που τα δομικά υλικά της ζωής βρίσκονται σε μετεωρίτες δεν αποκλείεται ό,τι συνέβη στη Γη να έχει συμβεί και αλλού

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Μετεωρίτες παρέδωσαν τους 'σπόρους' της αριστερόστροφης ζωής στη Γη
Οι κομήτες θα μπορούσαν να έχουν φέρει τα βασικά συστατικά της ζωής στη Γη
Νέα στοιχεία για εξωγαλαξιακή ύλη θεμελιώδη για τη ζωή
Το νεαρό Σύμπαν ήταν καταστρεπτικό για τις δομικές μονάδες της ζωής
Συστατικά της ζωής βρέθηκαν στο νεαρό Σύμπαν
Η ζωή στη Γη έρχεται από μακριά
Οργανικά μόρια σε μακρινό νεφέλωμα
Πανσπερμία: Η θεωρία της διάδοσης της ζωής μέσα στο σύμπαν
Περισσότερες αποδείξεις για τον ερχομό της ζωής από το διάστημα
Μικροοργανισμοί απομονώνονται στο διάστημα
Η κοσμική σκόνη 'κλειδί' για τη ζωή στο Γαλαξία μας

Home