Οι κοντινοί γαλαξίες είναι υπερπλήρεις σκοτεινής ύλης

Πηγή: New Scientist, 4 Ιουνίου 2008

Το σκοτεινότερο μυστικό του σύμπαντος μπορεί να μην κρύβεται μακριά μας. Τρεις νάνοι γαλαξίες κοντά στο Γαλαξία δείχνουν να αποτελούνται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από την αόρατη σκοτεινή ύλη. Και μάλιστα περισσότερο από οποιοδήποτε αστρικό σύστημα που έχει μελετηθεί έως τώρα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι η ιδανική θέση για να κοιτάξουμε να βρούμε από τι αποτελείται αυτή η ουσία.

Η άλως γύρω από το Γαλαξία κυριαρχείται από σκοτεινή ύλη

Κατά τη διάρκεια των τριών προηγούμενων ετών, η Ψηφιακή Έρευνα Ουρανού Sloan έχει ταυτοποιήσει τη Μεγάλη Άρκτο ΙΙ, το Willman Ι και το Coma Berenices Dwarf ως μικρούς δορυφορικούς γαλαξίες του Γαλαξία μας. Ο Louis Strigari του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Irvine, ανέλυσε την κίνηση των άστρων τους και διαπίστωσε ότι εμφανίζονται να υπόκεινται σε ένα πεδίο βαρύτητας, ισοδύναμο με ένα πεδίο τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ηλιακές μάζες που κατανέμονται γύρω από κάθε δορυφορικό γαλαξία. Ακόμα κάθε ένας από αυτούς τους γαλαξίες λάμπει μόνο σαν 1000 ήλιους, μια απόκλιση που οδηγεί το Strigari να προτείνει ότι αυτοί οι γαλαξίες είναι πλούσιοι σε απαρατήρητη σκοτεινή ύλη.

Ο Strigari λέει ότι η παρατήρηση αυτών των γαλαξιών είναι ένας άριστος τρόπος για να προσδιοριστεί τι είναι η σκοτεινή ύλη. Παραδείγματος χάριν, από την ενέργεια κάποιων ακτίνων γάμμα θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι ορισμένοι τύποι σωματιδίων σκοτεινής ύλης εξαϋλώνονται με τα αντισωμάτιά τους. Η εγγύτητα αυτών των γαλαξιών και η συγκέντρωση της σκοτεινής ύλης κάνουν την παρατήρηση τους εύκολη.

Ο Dan Hooper του Εργαστηρίου Fermilab στο Ιλλινόις, νομίζει ότι ο Strigari έχει δίκιο ότι αυτοί οι νάνοι γαλαξίες εξουσιάζονται από τη σκοτεινή ύλη. Όμως υποστηρίζει ότι το κέντρο του Γαλαξία είναι η καλύτερη θέση για να ψάξει κάποιος για τα σήματα των ακτίνων γάμμα, ακόμα κι αν είναι ελαφρώς πιο μακριά, δεδομένου ότι περιέχει μια μεγαλύτερη ποσότητα σκοτεινής ύλης από αυτούς τους γαλαξίες.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η σκοτεινή ύλη μπορεί να έχει ήδη βρεθεί στη Γη
Οι λεωφόροι των WIMP στο διάστημα μπορεί να λύσουν το κοσμικό μυστήριο της σκοτεινής ύλης
Φυσικοί επιδιώκουν την κατανόηση της απόκρυψης της σκοτεινής ύλης
Οι υπερκαινοφανείς κάνουν τη σκοτεινή ύλη να φουσκώνει
Αστρονόμοι υποστηρίζουν πως βρήκαν αποδείξεις για την Σκοτεινή Ύλη
Το πιο λεπτομερές μοντέλο της δημιουργίας της σκοτεινής ύλης του Γαλαξία
Η σκοτεινή ύλη θα μπορούσε να είναι ένας γαλαξίας υπό κατασκευήν
Δύο θεωρητικοί προβλέπουν ένα νέο τύπο σκοτεινής ύλης από σφαίρες μέχρι 20 εκατοστών
Η ιστορία της θεωρίας της σκοτεινής ύλης

Home