Λέιζερ αναπτύσσει θερμοκρασία 10 εκατομμυρίων βαθμών

Πηγή: BBC, 20 Μαΐου 2008

Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να θερμάνουν την ύλη σε θερμοκρασία 10 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, θερμοκρασία πολύ υψηλότερη από αυτή που υπάρχει στην επιφάνεια του ήλιου χρησιμοποιώντας το ισχυρότερο λέιζερ του κόσμου.

Προκειμένου να το πετύχουν, το λέιζερ Vulcan συγκέντρωσε ενέργεια ισοδύναμη με 100 φορές την παγκόσμια ηλεκτρική παραγωγή ακριβώς σε ένα σημείο λίγων χιλιοστών του μέτρου.

Η Βρετανία έχει προτείνει ένα ακόμα πιο ισχυρό λέιζερ, γνωστό ως Hiper (High Power laser Energy Research), που θα βοηθήσει να επιτευχθεί η σύντηξη του υδρογόνου σαν μια μελλοντική πηγή ενέργειας. Πολλοί όμως είναι σκεπτικοί με την δυνατότητα αυτής της τεχνικής.

Το πείραμα θεωρείται βασικό για τη μελλοντική οικοδόμηση ενός αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης. Η πυρηνική σύντηξη αντιμετωπίζεται ως πανάκεια σε έναν κόσμο που απαιτεί συνεχώς μεγαλύτερα ποσά ενέργειας.

Υπάρχει όμως και ένα αμερικανικό πρόγραμμα σύντηξης με λέιζερ (NIF), στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια, που πρόκειται να είναι έτοιμο μεταξύ του 2010 και 2012, Εάν αποδειχθεί ότι η τεχνολογία αυτή είναι λειτουργική, θα μπορούσε να συναγωνιστεί την σημερινή τεχνική για την σύντηξη που χρησιμοποιεί  υπεραγωγικούς μαγνήτες για να συγκεντρώσει και να συντήξει τους πυρήνες του υδρογόνου. Αυτή η τεχνική θα χρησιμοποιηθεί στον αντιδραστήρα ITER που θα κοστίσει 10 δισ. ευρώ και που χτίζεται αυτήν την περίοδο στην Cadarache της Νότιας Γαλλίας.

Τα καύσιμα που απαιτούνται για μια τέτοια διαδικασία είναι το δευτέριο και το τρίτιο, δύο βαρύτερες μορφές υδρογόνου που βρίσκονται συνήθως στο νερό της θάλασσας.

Όταν αυτά τα ισότοπα του υδρογόνου συνδυάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες, παράγεται το στοιχείο ήλιον αλλά αποδεσμεύεται ένα τεράστιο ποσό ενέργειας. Τα δε υποπροϊόντα που παράγονται δεν είναι πιο ραδιενεργά από τα απόβλητα των νοσοκομείων.

Η διαδικασία εμφανίζεται φυσικά στον πυρήνα του ήλιου, όπου η τεράστια πίεση της βαρύτητας επιτρέπει να συμβεί αυτό σε θερμοκρασίες περίπου 10 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου. Στις πολύ χαμηλότερες πιέσεις πάνω στη Γη, οι θερμοκρασίες για να παραγάγουν την σύντηξη θα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερες, δηλαδή πάνω 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.

Home