Ανακαλύφθηκε νέο είδος λευκού νάνου άστρου 

Πηγή: Discovery News, 2 Μαΐου 2008

Αστρονόμοι έχουν επισημάνει έναν νέο τύπο λευκού νάνου άστρου με μια επιφάνεια από άνθρακα που πάλλεται. Ο νέος και μέχρι τώρα μοναδικός λευκός νάνος είχε προβλεφτεί πως υπήρχε κάπου στον Κόσμο, αλλά βρέθηκε μόνο όταν έγιναν μερικές τεράστιες έρευνες στον ουρανό.

"Αυτού του είδους οι λευκοί νάνοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι," λέει ο αστρονόμος Kurtis Williams του πανεπιστημίου του Τέξας στο Παρατηρητήριο McDonald, όπου έγινε η ανακάλυψη . "Είναι σαν να βρίσκεις βελόνα στα άχυρα."


Τα 7 μεγαλύτερα άστρα της Μεγάλης Άρκτου ή Big Dipper

Το λευκό νάνο αστέρι που ανακάλυψαν είναι 800 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου - στην Αμερική  τα επτά μεγαλύτερα του αστέρια τα λένε Big Dipper ή η Μεγάλη Κουτάλα. Το φως του μεταβάλλεται σχεδόν κατά 2 τοις εκατό κάθε οκτώ λεπτά.

Όπως κι οι άλλοι λευκοί νάνοι, το νέο αυτό αστέρι είναι το κατάλοιπο ενός άστρου που, στη νεότητα του, ήταν πιθανώς ένα φωτεινό λαμπρό άστρο με μάζα λιγότερη από εννέα φορές αυτής του ήλιου. Με άλλα λόγια, δεν ήταν ούτε εξαιρετικά μεγάλο ούτε μικρό σαν άστρο.

Σήμερα αυτό που έμεινε είναι μια σφαίρα μικρότερη από τη Γη αλλά με μάζα ίση με τον ήλιο μας και φωτεινότητα μόνο το 1/600 του παλαιού άστρου.

Εντούτοις, αντίθετα από άλλους λευκούς νάνους αυτός έχει απογυμνωθεί από τα εξωτερικά στρώματα του υδρογόνου και ηλίου και έχει μείνει μόνο με τον άνθρακα στην επιφάνειά του. Αυτός λοιπόν ο άνθρακας εμφανίζεται να είναι πολύ καυτός - 19.500 βαθμούς Κελσίου, που επιτρέπουν στον άνθρακά του να μετατοπίζεται μαζικά μεταξύ μιας υψηλότερης και μιας χαμηλότερης ενεργειακής κατάστασης, με διαφορά ενός ηλεκτρονίου ανά άτομο μόνο. Κι αυτή η μετατόπιση του άνθρακα - μεταξύ των δύο καταστάσεων - είναι ορατή σαν ένας παλμό του αστεριού.

Κι άλλοι λευκοί νάνοι έχουν βρεθεί να πάλλονται, αλλά το κάνουν με το υδρογόνο και το ήλιο τους -- όχι με τον άνθρακα, εξήγησε ο Williams. Ο συνάδελφός του Michael Montgomery, στην πραγματικότητα, είχε προβλέψει αυτό το είδος του παλμού με τον άνθρακα.

"Από τους 20.000 γνωστούς λευκούς νάνους μόνο 10 ήταν υποψήφιοι για αυτό το είδος," λέει ο Williams περιγράφοντας το κυνήγι τους για τους καυτούς λευκούς νάνους του άνθρακα. Κι από αυτούς, μόνο ένας αποδείχθηκε ότι ήταν, στη Μεγάλη Άρκτο. Αλλά αυτός αρκεί για τώρα, τόνισε.

Όσον αφορά για το πώς αυτός ο λευκός νάνος με την επιφάνεια από άνθρακα έγινε έτσι, είναι ένα μυστήριο, συνεχίζει ο Williams. Μια πιθανότητα είναι αυτό το αστέρι να ήταν πολύ κοντά στη μάζα στην οποία τα αστέρια ανατινάζονται ως σουπερνόβες στο τέλος της ζωής τους αντί να γίνουν λευκοί νάνοι. Έτσι το αστρικό πτώμα του είναι, επιπλέον, μια διαχωριστική γραμμή, ένας παράξενος νάνος.

Ευτυχώς, οι ίδιοι οι παλμοί μπορούν να περιέχουν ενδείξεις για το μυστήριο, υπό τη μορφή σεισμικών πληροφοριών από το εσωτερικό του λευκού νάνου, πιστεύει ο αστρονόμος Michael Briley του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης.

"Το γεγονός αυτό θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε το εσωτερικό του λευκού νάνου," λέει ο Briley, "και που στη συνέχεια μπορεί να μας βοηθήσει να λύσουμε το αίνιγμα της προέλευσης του λευκοί νάνου από άνθρακα και τι συμβαίνει στο υδρογόνο και το ήλιό τους."

Home