Αστεροειδής κατέστρεψε τα Σόδομα και τα Γόμορρα

Πηγή: The Times, 1 Απριλίου 2008

Μια πήλινη πλάκα με σφηνοειδή γραφή, που είχε μπλέξει τους επιστήμονες εδώ και 150 χρόνια, τελικά προσδιορίστηκε σαν η επιβεβαίωση της μαρτυρίας του αστεροειδή εκείνου,  που όπως υποψιάζονται οι επιστήμονες βρίσκεται πίσω από την καταστροφή στα Σόδομα και Γόμορρα.

Οι ερευνητές που αποκρυπτογράφησαν τα σφηνοειδή σύμβολα στην πλάκα που δείχνει ουράνια σώματα στον ουρανό, θεωρούν ότι καταγράφει έναν αστεροειδή που όπως νομίζουν ήταν μήκους 800 μέτρα.

Η πλάκα βρέθηκε από τον Henry Layard στα ερείπια της βιβλιοθήκης των βασιλικών δωματίων στη Νινευί, στα μέσα του 19ου αιώνα. Η πλάκα θεωρείται πως φτιάχτηκε γύρω στο 700 π.Χ. και πως είναι αντίγραφο του αυθεντικού κειμένου ενός Σουμέριου αστρονόμου που παρατηρούσε το νυκτερινό ουρανό.

Ένας επιπεδοσφαιρικός χάρτης του ουρανού  ή αστρικός χάρτης από την Ασσυρία, γύρω στο 700 π.Χ. που μπορεί να περιγράφει γεγονότα όπως καταγράφηκαν από Σουμέριους γύρω στα 3.123 π.Χ.

Ο αστεροειδής αναφερόταν ως ένα "λευκό πέτρινο όγκο που πλησιάζει" και το κατέγραψε αυτό καθώς "προχωρούσε με δύναμη προς τη Γη."

Χρησιμοποιώντας υπολογιστές για να αναδημιουργήσουν το νυχτερινό ουρανό εκατοντάδες χρόνια πριν, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι ένας αστεροειδής εμφανίστηκε λίγο πριν ξημερώσει στις 29 Ιουνίου στο έτος 3.123 π.Χ.

Περίπου τα μισά από τα σύμβολα στην πλάκα έχουν σωθεί και τα μισά από αυτά αναφέρονται στον αστεροειδή. Τα άλλα σύμβολα καταγράφουν τις θέσεις των σύννεφων και τους αστερισμούς. Κατά τα προηγούμενα 150 χρόνια οι επιστήμονες είχαν κάνει πέντε ανεπιτυχείς προσπάθειες να μεταφράσουν την πλάκα.

Ο Mark Hempsell, ένας από τους ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που έσπασε τον κώδικα της πλάκας είπε ότι είναι ένα θαυμάσιο δείγμα παρατηρήσεων, ένα απολύτως τέλειο επιστημονικό δείγμα."

Ο ίδιος λέει ότι το μέγεθος και η διαδρομή του αστεροειδή σήμανε ότι ήταν πιθανό να έχει συντριβεί στις αυστριακές Άλπεις στο Köfels. Καθώς κινήθηκε κοντά στο έδαφος θα έχει αφήσει κάποιο ίχνος της καταστροφής από τα υπερηχητικά κύματα κλονισμού, και μετά θα χτύπησε στη γη με μια κατακλυσμική σύγκρουση.

Τα συντρίμμια που θα ήταν μέχρι και τα 2/3 του αστεροειδή είχαν εκσφενδονιστεί πίσω κατά μήκος της διαδρομής του και  θα είχε δημιουργηθεί μια λάμψη θερμοκρασίας 400 βαθμών Κελσίου, σκοτώνοντας τα πάντα στην πορεία της.

Θα είχαν καταστραφεί περίπου ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο αντίκτυπος θα ήταν ισοδύναμος με περισσότερους από 1.000 τόνους TNT.

Ο Δρ Hempsall είπε ότι τουλάχιστον 20 αρχαίοι μύθοι καταγράφουν την ερήμωση του τύπου και με την κλίμακα της σύγκρουσης του αστεροειδή, συμπεριλαμβανομένης και της ιστορίας της Παλαιάς Διαθήκης περί της καταστροφής στα Σόδομα και Γόμορρα. Επίσης, οι ερευνητές προσφέρουν και μια άλλη εναλλακτική  άποψη. Ίσως, λένε, η πτώση του αστεροειδούς να έδωσε το έναυσμα για τον αρχαιοελληνικό μύθο του Φαέθοντος, που γκρεμίστηκε από το άρμα του πατέρα του Ήλιου στον ποταμό Ηριδανό.

Τα συμπεράσματα των Δρ Hempsall και Alan Bond, δημοσιεύονται σε ένα βιβλίο, "μια Σουμέρια παρατήρηση του γεγονότος της σύγκρουσης στο Köfels της Αυστρίας."

Οι ερευνητές λένε ότι η σύγκρουση του αστεροειδή με τη Γη θα εξηγούσε γιατί στο Köfels υπάρχουν στοιχεία μιας αρχαίας καθίζησης του εδάφους πλάτους 5 χιλιομέτρων και πάχους 400 μέτρων.

Ενώ η βιβλική διήγηση για το κάψιμο των θρυλικών κρησφύγετων της ακολασίας ταιριάζει με την θεωρία του αστεροειδή, πουθενά δεν αποδεικνύεται κατηγορηματικά ότι υπήρξαν πραγματικά σε μια θέση κοντά στη Νεκρά Θάλασσα.

Η ιστορία της ερήμωσης αναφέρεται στην Γένεση της Παλαιάς Διαθήκης 19:24-28.

"Έπειτα ο Κύριος έριξε στα Σόδομα και Γόμορρα θειάφι και πυρκαγιά από τον ουρανό, και κατέστρεψε αυτές τις πόλεις και όλη την κοιλάδα, και όλους τους κατοίκους των πόλεων...

Home