Απολιθώματα οστών δείχνουν ότι οι ανθρωπίδες μπορούσαν να περπατήσουν όρθιοι πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια

Πηγή: AP, 21 Μαρτίου 2008

Ένας μακρινός πρόγονος του ανθρώπου περπάτησε στα δύο πόδια ένα εκατομμύριο χρόνια πριν από ό,τι πίστευαν ως σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές εξέτασαν τα απολιθώματα του μηριαίου οστού ενός ανθρωποειδούς - του Orrorin tugenensis που ανακαλύφθηκε στην Κένυα και έζησε πριν από περίπου έξι εκατομμύρια χρόνια - και ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι ήταν σε θέση να περπατά όρθιο.

Οι πρόγονοι του σημερινού ανθρώπου περπάτησαν όρθιοι: Ένα μηριαίο οστό ηλικίας έξι εκατομμυρίων ετών (στο κέντρο) αντιπροσωπεύει έναν όρθιο περιπατητή, ενός από τους πιο πρώτους προγόνους μας (Orrorin), και μοιάζει με ένα μηριαία οστό ηλικίας 2-3 εκατομμυρίων ετών των αυστραλοπίθηκων (αριστερά, κάτω). Τα μηριαία οστά του Homo (δεξιά) χαρακτηρίζουν μια μετάβαση προς έναν πιο σύγχρονο βηματισμό, περίπου, 2 εκατομμύρια έτη πριν.

«Έμοιαζε με έναν πίθηκο που περπατούσε στα δυο πόδια» ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών Brian Richmond, ανθρωπολόγος από το Πανεπιστήμιο του Τζωρτζ Ουάσιγκτον.

Προσέθεσε ότι «το ανθρωποειδές περπατούσε όρθιο στη γη, αλλά επίσης σκαρφάλωνε σε δέντρα για να αναζητήσει φρούτα για τροφή αλλά και για να αποφύγει τους εχθρούς του».

Οι αρχαιότερες επιστημονικές αποδείξεις που είχαμε ως σήμερα στα χέρια μας σχετικά με τους προγόνους του ανθρώπου που περπατούσαν όρθιοι έκαναν λόγο για 4,5 εκατομμύρια χρόνια πριν, αν και υπήρχαν κάποιες ενδείξεις που ανέφεραν ότι αυτό συνέβη και πριν από επτά εκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα τμήματα του μηριαίου οστού του Orrorin tugenensis με εκείνα από 100 σκελετούς του σύγχρονου ανθρώπου, καθώς και 1OO σκελετούς πιθήκων, προκειμένου να εξαγάγουν τα συμπεράσματα τους.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε μικρόσωμους ανθρώπouς για να λάβει ακριβή αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων αφρικανών πυγμαίων, καθώς ο Orrorin tugenensis είχε ύψος περίπου 1,2 μέτρων.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι Αφρικανοί είναι γονιδιακά πιο πλούσιοι από τους Ευρωπαίους
Η καταγωγή και η εξέλιξη του Ανθρώπινου Γένους

Home