Η μέτρηση της ηλικίας του σύμπαντος γίνεται ακριβέστερη

Πηγή: Thw New York Times, 9 Μαρτίου 2008

Το σύμπαν είναι 13,73 δισεκατομμυρίων ετών, συν ή πλην 120 εκατομμύρια χρόνια, ανακοίνωσαν αστρονόμοι από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Διακυμάνσεις της Κοσμικής Ακτινοβολίας Υποβάθρου με τη βοήθεια των δεδομένων του δορυφόρου WMAP από όλο τον ουρανό. Τα χρώματα αντιπροσωπεύουν τις μικροσκοπικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας της ακτινοβολίας που έμεινε από το νηπιακό σύμπαν: οι κόκκινες περιοχές είναι θερμότερες και οι μπλε είναι πιο ψυχρές κατά μερικά εκατομμυριοστά του Κέλβιν

Αυτή η ηλικία, που βασίζεται στις ακριβείς μετρήσεις του παλαιότερου φωτός στον Κόσμο, συμφωνεί με τα αποτελέσματα που αναγγέλθηκαν το 2006. Δεδομένα από τον δορυφόρο Wilkinson MAP τα δύο τελευταία χρόνια έχουν ελαττώσει την αβεβαιότητα σε λίγες δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

"Έγινε καλύτερη εκτίμηση των στοιχείων και έτσι είχαμε ακρίβεια στον χρόνο," λέει ο Charles Bennett, καθηγητής της φυσικής και της αστρονομίας στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins και επικεφαλής της ομάδας που ανέλυσε τα στοιχεία.

Περίπου 380.000 χρόνια μετά από το Big Bang, το σύμπαν ψύχθηκε τόσο που μπόρεσαν τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια να συνδεθούν στα άτομα του υδρογόνου. Αυτό ελευθέρωσε μια έκρηξη ακτινοβολίας, η οποία για δισεκατομμύρια χρόνια μειώνεται η θερμοκρασία της. Σήμερα η θερμοκρασία της είναι 2.7 Κέλβιν, περίπου, ενώ λούζει όλο το σύμπαν με μια θάλασσα μικροκυμάτων.

Αν δούμε τον χάρτη της Κοσμικής Ακτινοβολίας Υποβάθρου βλέπουμε ότι δεν είναι μονόχρωμος (ίδια θερμοκρασία παντού) αλλά υπάρχουν μικρές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο υπόβαθρο, τις οποίες ο δορυφόρος της NASA έχει μετρήσει από το 2001. Αυτές οι διακυμάνσεις μας έχουν δώσει εκείνες τις αποδείξεις που υποστηρίζουν μια ιδέα γνωστή ως κοσμικός πληθωρισμός, μια ταχύτατη επέκταση του σύμπαντος στο πρώτο τρισεκατομμυριοστό του τρισεκατομμυριοστού ενός δευτερολέπτου της γέννησης του.

Το νέο σύνολο στοιχείων είναι αρκετά ακριβές για να γίνει διάκριση μεταξύ των διάφορων προτεινόμενων προτύπων του πληθωρισμού. "Μερικά από αυτά τα μοντέλα τώρα αποκλείονται εντελώς, μερικά από αυτά μπαίνουν στην άκρη και μερικά είναι τέλεια λεπτομερή," λέει ο Bennett. "Τώρα ταξινομούμε τις καλύτερες θεωρίες μεταξύ τους."

Οι αστρονόμοι μπορούν επίσης τώρα να έχουν ισχυρές αποδείξεις για τα νετρίνα εκείνης της αρχέγονης εποχής που λούζουν όλο το σύμπαν. Αυτή η θάλασσα των αρχέγονων νετρίνων που δημιουργήθηκαν κατά το Big Bang αναμενόταν.

Ο Bennett λέει ότι επειδή αναμένονται να συλλεχθούν νέα στοιχεία, οι αστρονόμοι μπορούν να είναι σε θέση να συναγάγουν νέους ασυνήθιστους τύπους νετρίνων, που μέχρι τώρα δεν έχουν ανιχνευθεί στους επιταχυντές των σωματιδίων.

Τα νέα στοιχεία ξεκαθαρίζουν επίσης ότι τα πρώτα άστρα 'άναψαν' 400 εκατομμύριο χρόνια μετά από τη Μεγάλη Έκρηξη. Το φως των άστρων άρχισε να διασπά τα διαστρικά άτομα του υδρογόνου σε πρωτόνια και ηλεκτρόνια - δημιουργώντας μια ομίχλη που εξέτρεψε τα κοσμικά μικροκύματα - αλλά χρειάστηκαν να περάσουν μισό δισεκατομμύριο χρόνια για να διασπαστούν όλα τα άτομα στα συστατικά τους.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το σύμπαν βυθισμένο σε μια θάλασσα ψυχρών νετρίνων
Οι τελευταίες θεωρίες για το Big Bang από την αποστολή του WMPAP

Home