Καύσιμα 4ης γενιάς από μικρο-οργανισμούς

Πηγή: AFP, 28 Φεβρουαρίου 2008

Ο διάσημος γενετιστής Craig Venter ανακοίνωσε ότι το Ινστιτούτο του έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια παραγωγής καυσίμων από γενετικώς τροποποιημένους μικροοργανισμούς. Ο Venter, που αρκετές φορές στο παρελθόν προκάλεσε τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας με αμφιλεγόμενες δηλώσεις και έρευνες, υποστηρίζει ότι σε 18 μήνες ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα έχουν δημιουργήσει γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς οι οποίοι θα παράγουν καύσιμο υλικό με πρώτη ύλη το διοξείδιο του άνθρακα.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε σε ένα συνέδριο τεχνολογίας, ψυχαγωγίας και σχεδιασμού το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια παρουσία πολλών προσωπικοτήτων από τους χώρους της τεχνολογίας.

Ο Venter χαρακτήρισε τα «μικροβιακά καύσιμα» που αναπτύσσει καύσιμα τέταρτης γενιάς, αφού η τρίτη γενιά αντιστοιχεί στα βιοκαύσιμα. Σύμφωνα με τον ερευνητή, τα καύσιμα τέταρτης γενιάς όχι μόνο θα βοηθήσουν στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο, αλλά και θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το επόμενο βήμα μετά τα βιοκαύσιμα είναι οι μορφές της ζωής που τρέφονται με το CO2 και εκπέμπουν μεθάνιο ως απόβλητα, σύμφωνα με τον Venter. "Έχουμε 20 εκατομμύριο γονίδια που τα ονομάζω σχεδιαστικά τμήματα του μέλλοντος," λέει ο ίδιος. "Περιοριζόμαστε εδώ μόνο από τη φαντασία μας."

«Στη φύση, είπε, υπάρχουν μικροοργανισμοί που παράγουν οκτάνιο, όχι όμως σε αρκετά μεγάλες ποσότητες ώστε να αξιοποιηθούν στην παραγωγή καυσίμων. Το Ινστιτούτο Craig Venter προσπαθεί τώρα να τροποποιήσει γενετικοί αυτά τα μικρόβια ώστε να αυξηθεί η απόδοση τους. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε ολόκληρη την πετροχημική βιομηχανία και να γίνουμε σημαντική πηγή ενέργειας. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε καύσιμα τέταρτης γενιάς περίπου σε 18 μήνες» ανέφερε ο Venter κατά τη διάρκεια το συνεδρίου.

Ειδικότερα, ο Venter και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν χρωμοσώματα για να τροποποιήσουν οργανισμούς που ήδη υπάρχουν και δεν προσπαθούν να αναπτύξουν νέες μορφές ζωής που να έχουν τις απαραίτητες ιδιότητες για τη δημιουργία των καυσίμων. Ο Venter ανέφερε ότι η δυσκολία στην εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας δεν είναι τόσο ο σχεδιασμός των μικροβίων αλλά η απομόνωση αρκετού διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ώστε να υπάρχει αρκετή «τροφή» για τα μικρόβια.

Ο Venter διευκρίνισε ότι οι γενετικώς τροποποιημένοι μικροοργανισμοί θα εφοδιάζονται με «γονίδια αυτοκτονίας» ώστε να μην επιβιώνουν στο φυσικό περιβάλλον.

Ο Craig Venter έγινε παγκοσμίου γνωστός το 2000 ως πρόεδρος της εταιρείας Celera η οποία προσδιόρισε ολόκληρη την αλληλουχία του ανθρώπινου γονιδιώματος πριν από τη διεθνή ερευνητική κοινοπραξία η οποία εργαζόταν με δημόσια χρηματοδότηση. Τον Ιανουάριο του 2008 το Ινστιτούτο «Venter» παρουσίασε το πρώτο γονιδίωμα που κατασκευάστηκε εξολοκλήρου στο εργαστήριο, με σκοπό να το χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία του πρώτου συνθετικού Ζωντανού οργανισμού.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Αμερικανοί έφτιαξαν ένα μακρύ συνθετικό γονιδίωμα
Δημιουργία ζωής στο εργαστήριο
Βήμα για τη δημιουργία τεχνητής ζωής
Ομάδα φυσικών και χημικών σκοπεύει να φτιάξει νέα μορφή ζωής

Home