Συνδέεται ο καρκίνος των σιελογόνων αδένων με τη βαριά χρήση του κινητού

Πηγή: BBC, 25 Φεβρουαρίου 2008

Η βαριά χρήση του κινητού μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των σιελογόνων αδένων, προτείνει μια μελέτη. Αυτοί που είχαν χρησιμοποιήσει τη συσκευή στη μια πλευρά κυρίως του προσώπου τους για αρκετές ώρες ημερησίως, είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκο στους σιελογόνους αδένες αυτής της πλευράς.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 500 άτομα στο Ισραήλ που είχαν εκδηλώσει αυτή τη μορφή του καρκίνου και σύγκριναν τη χρήση του κινητού τηλεφώνου που έκαναν αυτοί με μια ομάδα 1.300 υγιών ατόμων

Η πλειοψηφία των μελετών δεν έχει βρει έναν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Πολυάριθμες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση του κινητού τηλεφώνου, αλλά εκπλήσσει η δυσκολία ασφαλών συμπερασμάτων - ένας φανερά αυξημένος αριθμός - για τον κίνδυνο εκδήλωσης του καρκίνου. Αλλά οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ  αντιτείνουν ότι οι έρευνες αυτές τείνουν να επικεντρώνονται σε εγκεφαλικούς όγκους και συχνά δεν περιλαμβάνουν μακροχρόνιους χρήστες.

Ο καρκίνος των σιελογόνων αδένων είναι μια πολύ σπάνια μορφή. Από τις 230.000 περιπτώσεις καρκίνου που εντοπίζονται στη Μεγάλη Βρετανία, παραδείγματος χάριν ετησίως, μόνο 550 αφορούν αυτήν την περιοχή.

Επικίνδυνο το ασθενές σήμα

Ο Δρ Siegal Sadetzki, που καθοδήγησε την έρευνα, ανέφερε ότι επειδή η χρήση του κινητού στο Ισραήλ είναι πολύ πιο βαριά απ' ό,τι σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, αυτό του έδωσε την ευκαιρία να μελετήσει τη μακροχρόνια χρήση και την συσσωρευτική επίδραση που έχει.

"Συγκριτικά με άλλες μελέτες, η ποσότητα της έκθεσης στην ακτινοβολία των κινητών στο Ισραήλ είναι πολύ υψηλότερη", λέει.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης ήταν ότι οι χρήστες με βαριά χρήση στις αγροτικές περιοχές είχαν έναν ακόμα υψηλότερο κίνδυνο από αυτούς που ήταν στις πόλεις, κάτι που οφείλεται, όπως προτείνει η ομάδα, στο γεγονός ότι τα κινητά τηλέφωνα στις περιοχές χωρίς ισχυρά σήματα πρέπει να εκπέμπουν περισσότερη ακτινοβολία για να εργαστούν κατάλληλα.

Βέβαια ο Δρ Sadetzki τόνισε ότι μια μελέτη δεν είναι αρκετή για να αποδείξει ένα τέτοιο συσχετισμό γι αυτό και απαιτείται κι άλλη έρευνα.

Εν τούτοις, έως ότου υπάρξουν περισσότερα στοιχεία, είναι καλύτερο να υπάρχει μια "προληπτική" προσέγγιση, όπως είπε, ιδιαίτερα όταν γίνεται χρήση από παιδιά.

Παρά αυτά τα πιο πρόσφατα συμπεράσματα, η μεγαλύτερη και η πιο μακροχρόνια έρευνα που έγινε ποτέ για την χρήση των κινητών δεν βρήκε κανέναν αυξημένο κίνδυνο οποιουδήποτε είδους καρκίνου.

Η έρευνα παρακολούθησε 420.000 ανθρώπους στη Δανία, μερικοί από τους οποίους χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο για δέκα χρόνια.

Στην πραγματικότητα υπήρξε μια πιο χαμηλή εμφάνιση του καρκίνου από όσο αναμενόταν σε μια ομάδα αυτού του μεγέθους, κάτι που προτείνει ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν άσκησαν καμία επίδραση στην ανάπτυξη των όγκων.

Πέρυσι, οι Βρετανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών και το Ερευνητικό Πρόγραμμα Υγείας ανέφεραν ότι ενώ τα στοιχεία ήταν μέχρι τώρα "καθησυχαστικά", υπάρχει ανάγκη και για  άλλες μελέτες για να εξεταστεί ένας πολύ μακροπρόθεσμος αντίκτυπος, και μάλιστα να εξετάσουν την επίδραση αυτή στα παιδιά.

Ο Ed Yong, της Έρευνας του Καρκίνου στη Βρετανία, λέει: Τα "κινητά τηλέφωνα είναι μια σχετικά πρόσφατη εφεύρεση και είναι ευπρόσδεκτη κάθε νέα έρευνα για οποιουσδήποτε πιθανούς κινδύνους στην υγεία".

"Εντούτοις, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελετών μέχρι τώρα έχει διαπιστώσει ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο οποιουδήποτε είδους καρκίνου."

Το κινητό προκαλεί και αϋπνία

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου πριν από τον βραδινό ύπνο μπορεί ενδεχομένως να εμποδίζει τον σωστό ύπνο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, υποδεικνύει ότι η ακτινοβολία από το ακουστικό μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, πονοκέφαλο και σύγχυση. Επίσης, μπορεί ενδεχομένως να περιορίσει την ποσότητα βαθέως ύπνου, ο οποίος σχετίζεται με την ικανότητα του οργανισμού να ανανεώνεται. Η έρευνα διενεργήθηκε από το σουηδικό ινστιτούτο Karolinska και το Πανεπιστήμιο Wayne των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές μελέτησαν 35 άντρες και 36 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών. Ορισμένοι εκτέθηκαν σε ακτινοβολία ίση με αυτή που λαμβάνει κάποιος που χρησιμοποιεί κινητό, ενώ άλλοι τοποθετήθηκαν στις ίδιες συνθήκες αλλά με ψεύτικη έκθεση. Όσοι εκτέθηκαν στην ακτινοβολία χρειάστηκαν περισσότερη ώρα για να μπουν στην πρώτη φάση του βαθέως ύπνου και πέρασαν λιγότερη ώρα στη βαθύτερη φάση. Όπως κατέληξαν οι επιστήμονες, η έρευνα υποδεικνύει ότι κατά την έκθεση στο εργαστήριο σε 884 MHz σήματα, επηρεάστηκαν αρνητικά «συστατικά» του ύπνου που πιστεύεται ότι είναι σημαντικά για την ανάκαμψη από την καθημερινή κούραση.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η βαριά χρήση του κινητού επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος
Η ακτινοβολία του κινητού αλλάζει τις πρωτεϊνες του δέρματος
Τα κινητά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου λέει μια μελέτη 1000 ασθενών με καρκίνο του εγκεφάλου
Έρευνα έδειξε ότι τα κινητά τηλέφωνα αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου των σιελογόνων αδένων
Η μακροχρόνια χρήση του κινητού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο όγκου στον εγκέφαλο

Home